krzysium 29.06.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Witam mam kłopot w znalezieniu fachowca do zamontowania kominka z płaszczem wodnym. W wielu miejscach gdzie radziłem sie kto to powinien zrobić ścieraja sie dwie opinie "hydraulików" i "kominiarzy" . Jedni uważaja że najistotniejszym elementem w takiej instalacji jest jednak właściwe zrobiona instalacja hudrauliczna wspolpracujaca z c.o. i c.w, inni twierdza ze ważniejszym elemenetm jest praca speca od kominka bo to wielka sztuka dobrze zamontowac kominek tak by jego moc cieplna byla maksymalna, a niewlasciwy montaz ograniczy moc i zwiekszy zuzycie opalu. Nigdzie nie moge znalez fachowej ekipy ktora by potrafila "docenic" oba elementy tego procesu w rownym stopniu i jeszcze wykazala sie jakims doswiadczeniem/referencjami, pomogla doradzic i nie traktowala mnie jak glupka ktoremu mozna wcisnac kazdy kit i "skroic" przy tym na duze pieniadze. Pierwsza ekipa /wydawala sie wiarygodna, bo byla z polecenia/ zakonczyla ze mna wspolprace na tym jak sie okazalo ze w istocie to nie maja zielonego pojecia o zasadach funkcjonowania kominka i traktuja go wylacznie jako zbior rurek ktore trzeba ze soba polaczyc Byli zadziwieni moimi pytaniami o izolacje cieplna urzdazenia, czerpnie powietrza etc.. Horror. Pokazalem im w trybie ekspresowym drzwi .. i zostal mi po niej nie podlaczony kominek i kupka urzdazen w pudelkach ... Ktos ma jakies pomysly, doswiadczenia gdzie szukac /internet/ lub pytac /mieszkam w woj.mazowieckim, pow. Grodzisk Mazowiecki/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Escape2 17.07.2009 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 To jest piekny kominek (i aranżacja), ale najpierw wybór kotła:http://www.fuego.pl/3478_KRATKI_ZUZIA_14_kW_Podwojny.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 18.07.2009 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 To jest piekny kominek (i aranżacja), ale najpierw wybór kotła: http://www.fuego.pl/3478_KRATKI_ZUZIA_14_kW_Podwojny.html Jest piękny poranek a ja staram się szukać porównań z moim kominkiem.Na dwie strony "łotwierany" jak i tak z jedną mam od zaj......a roboty.Coś w nim jest ...tylko jakie lokum mu znaleźć w saloniku?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 18.07.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Flacky, i jak tam Twój wybór ? Czy jesteś już posiadaczem Zuzi z KRATEK ? Ja ciągle nie zakupiłam kominka.... mój instalator proponuje kominek z płaszczem firmy SAMSON... Czy ktoś ma taki kominek ? Proszę o opinie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 19.07.2009 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Cisza.... Czy ktoś wie coś więcej na temat komina SAMSON.... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mojra 23.07.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2009 lechma i kratki to wkłady praktycznie takie same,zreszta mozna powiedziec rodzinne: tesc i zieć Z której strony one Ci się takie same wydają? Jakbys użył tutaj słowa "prawie" zamiast "praktycznie" to bym się z Tobą zgodziła - bo jak wszyscy wiemy PRAWIE robi wielką różnice... Podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 03.11.2009 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Czy w kominku z płaszczem wodnym można palić jak w zwykłym-kurcze trochę to dziwnie brzmi ale...., kominek jest nie podłączony do instalacji co. Nie mamy gazu a instalator się opiepsza ze zgraniem tego z piecem (a podobno nie może też kominka uruchomić bez pieca ???)) w domu ziąb i nie można nic robić (wykańcznie), a mąż jeszcze nocuje bo by nie okradli włości Podłączenie samego kominka to nie filozofia, tylko czy można nie wpinając go w instalację. Proszę o odpowiedź plizzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damon 03.11.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 podobno nie może, nam nie pozwolono, a byliśmy w takiej samej sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 03.11.2009 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 A co mąz na to? Spróbuj zobaczymy co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Spróbuj zobaczymy co będzie. A kto zapłaci, jak coś będzie? Ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 03.11.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Kupcie jakąś tanią koze w markecie lub gdziekolwiek indziej i nią palcie a nie kominkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 03.11.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Kupcie jakąś tanią koze w markecie lub gdziekolwiek indziej i nią palcie a nie kominkiem.Dziś właśnie tą opcję obstawiałam, kozy mam i to dwie tylko mi rury szwagier popalił ....ale nic jak się nic nie zmieni to wstawię właśnie kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 05.11.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Czy w kominku z płaszczem wodnym można palić jak w zwykłym-kurcze trochę to dziwnie brzmi ale...., kominek jest nie podłączony do instalacji co. Nie mamy gazu a instalator się opiepsza ze zgraniem tego z piecem (a podobno nie może też kominka uruchomić bez pieca ???)) w domu ziąb i nie można nic robić (wykańcznie), a mąż jeszcze nocuje bo by nie okradli włości Podłączenie samego kominka to nie filozofia, tylko czy można nie wpinając go w instalację. Proszę o odpowiedź plizzz raczej moze kominek uruchomic bez pieca, tylko mu sie nie chce tyle razy jezdzić, natomiast na pewno nie mozna podłaczyc kominka z PW bez wpięcia w instalację wodną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 05.11.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 natomiast na pewno nie mozna podłaczyc kominka z PW bez wpięcia w instalację wodną no dobrze, a z powodu... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.11.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam.Postaw pusty czajnik na "ogniu" (gaz, kuchenka elektryczna) i poczekaj pół godzinki. Zobaczysz powód...Czajnik kosztuje 30 - 100 złWkład z płaszczem wodnym 3 - 10 tys. złPozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 05.11.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 to nie jest dobry przykład, jeśli kominek z płaszczem porównujesz do czajnika na gazie, to do czego porównasz zwykły kominek w takim razie? poza tym gdybym miał stalowy garnek, bez farby, teflonu, plastiku i innych takich, to nie bał bym się go na gazie postawić bez wody w środku , a jak się woda wygotuje, to co robisz? za gaśnicę piaskową i gasisz? nie próbuję tutaj wmawiać ludziom, że pali się tak samo, ale uważam, że rozpalić delikatnie co jakiś czas można i krzywda mu się nie stanie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.11.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 Witam. Nikt Ci nie zabroni jeździć własnym autem "od czasu do czasu", bez oleju w silniku. Ale nie wmawiaj innym że to dobrze dla takiego auta... , bo będą na ciebie co najmniej dziwnie patrzeć Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 05.11.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 ale uważam, że rozpalić delikatnie co jakiś czas można i krzywda mu się nie stanie, Co oznacza delikatnie ? Delikatnie oznacza że nie masz pojęcia o czym piszesz. Albo palisz normalnie albo .... Gdybym miał ryzykować uszkodzeniem wartym parę tysięcy złotych to wolę zwykłą koze + przewód kominowy za parę dych. Śpię spokojnie i palę nie delikatnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 06.11.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Witam. Nikt Ci nie zabroni jeździć własnym autem "od czasu do czasu", bez oleju w silniku. Ale nie wmawiaj innym że to dobrze dla takiego auta... , bo będą na ciebie co najmniej dziwnie patrzeć Pozdrawiam. no dobrze, to teraz proszę wklej jakiś cytat w którym twierdziłem, że to dobrze dla kominka! twierdzę jeno, że to nie jest tak, że jak ktoś rozpali ogień bez płaszcza, to ma kominek do wyrzutu. PS-kilka lat temu rozblokowywałem skuterek i zapomnieli mi podłączyć do gaźnika oleju - ujechałem całe 4km bez oleju , Co oznacza delikatnie ? Albo palisz normalnie albo .... ...albo delikatnie! nie potrafisz sobie wyobrazić wrzucenia do paleniska kilku małych szczapek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 06.11.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2009 Co oznacza delikatnie ? Albo palisz normalnie albo .... ...albo delikatnie! nie potrafisz sobie wyobrazić wrzucenia do paleniska kilku małych szczapek? Przepraszam Cię bardzo ale NIE potrafię. Albo mam wkład działający poprawnie przy normalnym paleniu albo liczę ilość szczapek. A jak przekroczę "delikatną" ilość to wkład robi BUUM. Fantastyczna rada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts