Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to nie jest dobry przykład,

jeśli kominek z płaszczem porównujesz do czajnika na gazie, to do czego porównasz zwykły kominek w takim razie?

poza tym gdybym miał stalowy garnek, bez farby, teflonu, plastiku i innych takich, to nie bał bym się go na gazie postawić bez wody w środku :),

a jak się woda wygotuje, to co robisz? za gaśnicę piaskową i gasisz?

nie próbuję tutaj wmawiać ludziom, że pali się tak samo, ale uważam, że rozpalić delikatnie co jakiś czas można i krzywda mu się nie stanie,

Moj znajomy spóścił wodę z instalacji CO, w międzyczasie zrobiło się zimno i ktoś z domowników rozpalił w piecu - piec najzwyczajniej w świecie wybuchł. Znaczy się nie rozleciał się na kawałki ale pękł. Właściwie to nie wiem czemu bo to tylko kilkanaście pospwawanych stalowych blach. I jest to prawda - sam mu pomagałem wstawić nowy piec.

Pozdr

AM

• Odpowiedzi 808
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nania, kominek z płaszczem wodnym NIE MOŻE pracować jako zwykły kominek !. Jak rozpalisz w kominku w ktrórym nie ma wody to zniszczysz go.

Kominek ma zbironik na wodę, która jest podgrzewana.

Samo napełnienie zbiornika wodą też nic nie daje bo gorąca woda musi swoje ciepło gdzieś oddać, inaczej się zagotuje i albo rozsadzi kominek, albo wyleci przez rury.

Kominek MUSI być podłączony do instalacji. OBOWIĄZKOWE jest nacznie wzbiorcze które zabezpiecza układ w razie zagotowania się wody oraz trzeba mieć podłączony i używany co najmniej jeden grzejnik. Koniec , basta.

Faktycznie nie wolno palić w kominku z PW bez wpięcia go w obieg CO oraz wtedy gdy zabraknie prądu!!Radzę też zwrócić uwagę instalatorom ( tu raczej elektrykom , lub automatykom) , aby zainstalowali programator , który tak ustawi pompy w obiegu CO, aby piec olejowy , czy inny nie ogrzewał kominka , gdy w nim się nie pali. Inaczej płaszcz będzie zawsze ciepły i będą straty energii.Wiem , bo tak miałam , nim wszystko nie zostało sprytnie oprogramowane. Mam od tego świetnego fachowca. No i musi być zainstalowany wymiennik (płytowy) , gdyż instalacje CO pracują w obiegu zamkniętym, a kominek z PW musi pracować w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. I jeszcze jedno: nie należy się zrażać początkowymi trudnościami, bo kominek z płaszczem wodnym jest bardzo ekonomicznym i świetnym w eksploatacji urządzeniem .Pozdrawiam. Powodzenia!

Faktycznie nie wolno palić w kominku z PW bez wpięcia go w obieg CO oraz wtedy gdy zabraknie prądu!!Radzę też zwrócić uwagę instalatorom ( tu raczej elektrykom , lub automatykom) , aby zainstalowali programator , który tak ustawi pompy w obiegu CO, aby piec olejowy , czy inny nie ogrzewał kominka , gdy w nim się nie pali. Inaczej płaszcz będzie zawsze ciepły i będą straty energii.Wiem , bo tak miałam , nim wszystko nie zostało sprytnie oprogramowane. Mam od tego świetnego fachowca. No i musi być zainstalowany wymiennik (płytowy) , gdyż instalacje CO pracują w obiegu zamkniętym, a kominek z PW musi pracować w układzie otwartym z naczyniem wzbiorczym. I jeszcze jedno: nie należy się zrażać początkowymi trudnościami, bo kominek z płaszczem wodnym jest bardzo ekonomicznym i świetnym w eksploatacji urządzeniem .Pozdrawiam. Powodzenia!

dokłdnie tak jak piszesz jest jeszcze jedna kwestja natomiast dobry fachowiec od montażu kominka z płaszczem wodnym musi się znać nie tylko na łączeniu rórek ale też na automatyce grzewczej

• 2 weeks później...

Kochani, powiedzcie czy podłączenie kominka z płaszczem jest dobrze wykonywane, czy w ogóle idzie w dobrym kierunku, bo śmiem stwierdzać że NIE! Na razie skojarzyłam że wymiennik jest źle podłączany! -powinien być w pionie?? prawda??? reszta też mi nie gra?? pomóżcie w tej kwestii plizzz

Będę wdzięczna na każdą informację, foto prawidłowego podłączenia lub schemat

Kominek to ZUZIA z kratki.pl z płaszczem i wężownica, ma współgrać z De Dietrich MCR II 24 z zasobnikiem 150l, grzejniki + podłogówka!

A teraz foto

http://images46.fotosik.pl/230/7c004cff9eeb102fmed.jpg

http://images50.fotosik.pl/231/98d24bebfe9a56f9med.jpg

http://images44.fotosik.pl/230/c87c68a459f8ac19med.jpg

http://images50.fotosik.pl/231/73efc7a1cceb8356med.jpg

aleś sztukmistrza dorwał :)

pomijając sposób podłączenia to już estetyczniej tego zamontować się nie dało :evil: ?

czym zakryjesz tą rurę z pompą , jeśli za ścianą jest kotłowani ( tam gdzie wymiennik na płytkach ) to tą całą hydraulikę trzeba było tam władować

No bo jak ktoś mi mówi że nie ma problemu z podłączeniem kominka z płaszczem i zgraniem z piecem, noo to wychodzę z założenia że tak jest!

Kotłownia z wc jest za tą ścianą na której przymocowane jest naczynie wzbiorcze, noo ta rura z pompą tez mnie kw_***** te rury tak wyciągnięte bo pierwotnie kominek miał być na tej ścianie a nie w rogu , to tyle!

Proszę wytykajcie każdy błąd! bo ja staram się zorientować w tym wszystkim ale naprawdę czasem ciężko! Napewno też przy pompie nie ma odpowietrzacza, a chyba powinien, zresztą w zestawie wymiennikowo-pompowym jest, tyle tylko że nie zamontowany i mi mówi że niby nie potrzeba bo tak podłączył ect....

ehhhh nie mam już siły do tego wszystkiego .... :cry:

Jeśli to kominek z kratek.pl to na ich stronie sa kolorowe obrazki co do czego się podłącza... łopatologicznie i prosto. (jest też opis która dziura w kominku do czego słuzy i co tam podłączać. Ja własnie montuje kominke z kratki.pl Amelia z PW i też będzie chodził z MCRII. Wymiennik i pompy mam w kotłowni a przy kominku tylko kratkowe sterowanie i przpustnice... reszta maneli w kotłowni.

:o :o :o :o

Wszystko zleeeeeee,

nic tylko się powiesić :cry: :cry:

Tak spartolonej roboty jeszcze nie widziałem 8)

może poza obrazami Picasso.

Tragedia, nic tylko wy....lić kominek.

no wachofcu,

może pomożesz nanii i napiszesz co jest źle oraz co i jak należy poprawić,

bo przecież o to prosiła, a nie o wątpliwej jakości opinię,

może rzeczywiście pójdziesz się powiesić,

odetchnę z ulgą :roll:

to jeszcze nie aż taki błąd,

w naczyniach z nierdzewki, tak mają umieszczone króćce,

i pod pokrywą jest bardzo dużo miejsca i bezpośrednie połączenie z atmosferą,

nawet jak by się woda zagotowała w naczyniu to nic się nie stanie,

oczywiście poza produkcją pary,:roll:

ale przelew powinien być odprowadzony w myśl przepisów do studzienki schładzającej,

czego się w domach nie robi,

najczęściej odprowadza się do kanalizacji,

dalej :lol: