eniu 31.01.2011 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wiemy, wiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 08.02.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 (edytowane) Wkład z PW jako podstawowe lub uzupełniające źródło ciepła. Polecam dla niezdecydowanych: http://www.youtube.com/user/solidnekominki#p/u/0/KwFgjjGp0dg Edytowane 27 Lutego 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 25.02.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2011 Witam Przed kupnem kominka z płaszczem wodnym przeglądam różne strony dotyczące tych tematów. Byłem nastawiony na kominek polskiej firmy L., ale ostatnio głośno się o niej zrobiło na tym forum kominkowym, więc szukam dalej- zaczynają wychodzić różne rzeczy podczas użytkowania. No i natrafiłem na piece z płaszczem wodnym. Czy ktoś może się wypowiedzieć w tym temacie? Znalazłem piece firmy Lincar( włoszczyzna), Tapis( ceskoslovensko;). Cenowo wygląda jak wygląda, ale czy nie taniej niż kominek z płaszczem wodnym? Nie musimy ładować kasy na obudowę- choćby ten plus. Czy są jakieś inne plusy? A minusy? Proszę o wypowiedzi speców i użytkowników w tak ważnym temacie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 26.02.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 W tych piecykach brak chłodnicy płaszcza wodnego . Moc znamionowa = nominalna 8kW , jak ilość jest oddawana do wody a jaka promieniowaniem paleniska ? Czy aby na pewno tyle wystarczy do twoich potrzeb ? Jak jest realna strata ciepła w twoim domu ?? Bardzo dobry schemat przyłącza hydraulicznego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 26.02.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2011 Rozumiem, że firma L. to Lechma. Myślę, że możesz być spokojny o jakość. Wkłady kominkowe z płaszzem wodnym Lechma są naprawdę solidne, a poza tym obserwuję znakomita pracę serwisu Lechmy. Naprawdę polecam. Z "włoszczyzną" i produktami pepików bywa różnie , na ogół źle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorusia 27.02.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 Witam, przeczytaliśmy z mężem cały wątek i zgłaszam chęć dołączenia do grupy posiadającej kotłownie w salonie. Dodam jeszcze, że czuejmy się szczęśliwymi posiadaczami tej kotłowni. Korzystamy z PW drugi sezon, na razie jest wszystko ok. Ogrzewamy 200 m domu i 200 l wodyNic dodać nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 27.02.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A co powiecie na temat tego pieca z płaszczem wodnym? Monella 174 T firmy Lincar http://www.lincar.pl/piece-na-drewno-z-plaszczem-wodnym/monella-174t.htm Czy dane techniczne są dość dobre? Przede wszystkim chodzi mi o bezpieczeństwo.Chciałem piec( kominek) z płaszczem wodnym podłączyć do podłogówki w całym domu, jednocześnie do bufora ciepła, żeby gdzieś magazynować to ciepło. Wylewki już są od 5 mięsięcy, w okolice kominka(pieca) jest doprowadzona instalacja wod-kan łącznie z rurą doprowadzającą powietrze. A domek wygląda tak:http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.02.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2011 A co powiecie na temat tego pieca z płaszczem wodnym? Monella 174 T firmy Lincar http://www.lincar.pl/piece-na-drewno-z-plaszczem-wodnym/monella-174t.htm Czy dane techniczne są dość dobre? Przede wszystkim chodzi mi o bezpieczeństwo. Chciałem piec( kominek) z płaszczem wodnym podłączyć do podłogówki w całym domu, jednocześnie do bufora ciepła, żeby gdzieś magazynować to ciepło. Wylewki już są od 5 mięsięcy, w okolice kominka(pieca) jest doprowadzona instalacja wod-kan łącznie z rurą doprowadzającą powietrze. A domek wygląda tak: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-sezamie/m476f99ddef648 Włoszczyzny i produktów pepików nie musisz się obawiać . Bardziej niebezpieczne sa firmy o ogólnopolskim zasięgu ,których rozwój polega na dokupowaniu kolejnych garaży.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glacjusz 28.02.2011 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Widzę, że porady żadnej nie dostanę raczej...Dane techniczne podane na tacy, nikt się nie wypowie żeby wnieść coś mądrego do tematu? Rozumiem, że najlepiej kupić coś co się ma w asortymencie, a tu gościu "wydziwia"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 28.02.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Widzę, że porady żadnej nie dostanę raczej...Dane techniczne podane na tacy, nikt się nie wypowie żeby wnieść coś mądrego do tematu? Rozumiem, że najlepiej kupić coś co się ma w asortymencie, a tu gościu "wydziwia"... Jak Ci tu doradzać jak pieca na oczy nie widziałem. A opisy parametrów nie przemawiają do mnie. 23kW z takiego małego g... wydaje m się mało realne tym bardziej, że sprawność jest na poziomie 70%, palenisko niewielkie więc za dużo drewna się tam nie zmieści. Moc z niczego nie wynika, jest to wypadkowa sprawności i ilości spalonego paliwa. Dla porównania mogę podać Ci parametry (bez ściemniania) małego wkłady Spartherm Mini XL, palenisko w piecyku pewnie niewiele większe: - Moc nominalna 10kW - Moc nominalna do wody 8kW - Moc do wody z 3kg drewna - 8,7kW , z 4kg - 11,5kW - Sprawność 86% Jak widzisz w porównaniu do tego piecyka Spartherm wypada marnie a podejrzewam, że ze 2x droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał Piotrowski CK 28.02.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Witamrównież wczytałem się w cały wątek i z Waszego jak i mojego doświaczenia popieram robienie kominka z płaszczem wodnym, ale w przemyślany sposób i przez wykwalifikowane firmy. Większość opisanych"problemów", które miał by eliminować PW z użytkowania można rozwiązać na etapie wyboru wkładu kominkowego i podłączenia całej instalacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Tak tak baju baju, kupując kominek np. lechmy który jest nieudaną konstrukcją w waszej firmie, który również zamontujecie będzie działał lepiej niż ten sam kominek zamontowany samodzielnie hehe dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.03.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 (edytowane) Tak tak baju baju, kupując kominek np. lechmy który jest nieudaną konstrukcją w waszej firmie, który również zamontujecie będzie działał lepiej niż ten sam kominek zamontowany samodzielnie hehe dobre. Niektórzy producenci polscy , zachowują się jakby mieli monopol na bylejakość. Nie reagują na nasze uwagi , powtarzają błędy do znudzenia . Czasem poprawa jakości wiąże się nawet ze zmniejszeniem kosztów produkcji - nie są zainteresowani. Oburzają się dość szybko jak próbujemy coś mówić. No bo co może wiedzieć montażysta ,on się nie zna..... PS. byłbym zapomniał, jest jeszcze jedna prestiżowa firma niemiecka ,która też wie wszystko najlepiej a durny "polaczek" liczył na posłuch . Ten przypadek ,opisze kiedyś w przeznaczonym do tego wątku (muszę mieć natchnienie ) Edytowane 1 Marca 2011 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sansony 07.04.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Zerknijcie tu ---> fachowiec mnie rozwalił... W głębokim poważaniu ma normy budowlane, a te dotyczące bezpieczeństwa lekceważyć nie wolno... ale co tam ...ja odpowiedzialności nie biorę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
w_a_pinteria.pl 26.05.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Witam was kominiarze , czytam te posty, czytam czytam czytam i dochodze do wniosku ze kominek z plaszczem wodnym jest jednak na tyle skomplikowanym układem, ze chyba nie ma to sensu. Myslalem ze "sam sobie zrobie" ale chyba nie pojde tą sciezką bo spieprzyc mozna tyle ze az strach, a po co. Koszt samego wkladu, prawidłowy dobor bufora, pompa, temperatura na powrocie, pobieranie powietrza,elektronika sterująca, UPS, brudzenie sie szyby... Pomnozyc razy abstrakcyjne ceny tych gadzetow i podniesc do potegi trudności znalezienia goscia ktory to rozsadnie zamontuje.... jak powie to zrobi, jak umowi sie to przyjdzie, jak 100 to 100 a nie 500, wszyscy byli zadowoleni tylko pan narzeka .... rece mi opadly, bo tak za 10000 to nawet nie bedzie widac, ani dobrze działac. Bedzie udawac. Buduje dom z poddaszem uzytkowym łącznie 140 m2. Ocieplony, generalnie do uzytku dlugo-wekendowego, w zimie sporadycznie. Myslalem o wykorzystaniu ciepla z kominka do ogrzania calego domu w te kilka nielicznych zimowych wieczorow kiedy tam bede zażywał zimy... No ale chyba lepiej zrobic kominek powietrzny za 30% ceny układu z płaszczem, a reszte grzac prądem. A jak sie okaze za malo, to podłączyć w piwnicy normalny piec gazowy bez buforow, wymiennikow, elektronik, zaworów zwrotnych cisnieniowych, noszenia drewna do domu, syfienia popiolem itpitd. Powietrzny kominek nagrzeje mi szybą salon 35 metrow, a wyprowadzenie cieplego powietrza dodatkowo na klatke schodowa wstepnie ogrzeje pietro. klatka jest w srodku budynku (projekt dobromiła). Mam drugi komin, zrobie koze na rzadki wypadek pelnego oblozenia chałupy wycieczką i bedzie mozna dogrzac. a za roznice kosztow miedzy kominkiem simple a kominkiem ze sterownikiem 16-bitowym bede sobie odpalał farelka na gorze jak trzeba bedzie. i bedzie dluzej trzymal cieplo w pokoju niz 500 litrowy bufor . Dobrze kombinuje jak do swoich potrzeb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 29.05.2011 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Witam was kominiarze , czytam te posty, czytam czytam czytam i dochodze do wniosku ze kominek z plaszczem wodnym jest jednak na tyle skomplikowanym układem, ze chyba nie ma to sensu. Myslalem ze "sam sobie zrobie" ale chyba nie pojde tą sciezką bo spieprzyc mozna tyle ze az strach, a po co. Koszt samego wkladu, prawidłowy dobor bufora, pompa, temperatura na powrocie, pobieranie powietrza,elektronika sterująca, UPS, brudzenie sie szyby... Pomnozyc razy abstrakcyjne ceny tych gadzetow i podniesc do potegi trudności znalezienia goscia ktory to rozsadnie zamontuje.... jak powie to zrobi, jak umowi sie to przyjdzie, jak 100 to 100 a nie 500, wszyscy byli zadowoleni tylko pan narzeka .... rece mi opadly, bo tak za 10000 to nawet nie bedzie widac, ani dobrze działac. Bedzie udawac. Buduje dom z poddaszem uzytkowym łącznie 140 m2. Ocieplony, generalnie do uzytku dlugo-wekendowego, w zimie sporadycznie. Myslalem o wykorzystaniu ciepla z kominka do ogrzania calego domu w te kilka nielicznych zimowych wieczorow kiedy tam bede zażywał zimy... No ale chyba lepiej zrobic kominek powietrzny za 30% ceny układu z płaszczem, a reszte grzac prądem. A jak sie okaze za malo, to podłączyć w piwnicy normalny piec gazowy bez buforow, wymiennikow, elektronik, zaworów zwrotnych cisnieniowych, noszenia drewna do domu, syfienia popiolem itpitd. Powietrzny kominek nagrzeje mi szybą salon 35 metrow, a wyprowadzenie cieplego powietrza dodatkowo na klatke schodowa wstepnie ogrzeje pietro. klatka jest w srodku budynku (projekt dobromiła). Mam drugi komin, zrobie koze na rzadki wypadek pelnego oblozenia chałupy wycieczką i bedzie mozna dogrzac. a za roznice kosztow miedzy kominkiem simple a kominkiem ze sterownikiem 16-bitowym bede sobie odpalał farelka na gorze jak trzeba bedzie. i bedzie dluzej trzymal cieplo w pokoju niz 500 litrowy bufor . Dobrze kombinuje jak do swoich potrzeb? powiem tak to od ciebie zależy jakiego rozwiązania użyjesz u siebie w domu na forum jest dużo zwolenników kominka powietrznego jak i z płaszczem wodnym. Ja nie ukrywam że zaliczam się do tych ostatnich natomiast twój argument dotyczący wykonawstwa i działania systemu jest nieprawdziwy bo jest jeszcze paru wykonawców którzy wiedzą co robią i potrafią zestawić naprawdę dobrze pracujący układ z kominkiem z płaszczem i odpowiednią automatyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lewarek 29.05.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 wszystko niby ładnie pięknie zobacz co i jak tuhttp://lewarek-energiaodnawialna.blogspot.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BARMON 18.02.2012 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 WITAM, posiadam dom 200 m2, z lat 90-tych, średnio ocieplony i dużo otwartych przestrzeni. Obecnie ogrzewam go piecem węglowym o mocy 30kw, niestety koszty związane z opalem sprawiają, że chcę kupić kominek z płaszczem wodnym. Chciałbym się zorientować czy jest to opłacalne oraz jaki kominek byłby najlepszy. Polecano mi kominki następujących producentów:HAJDUK VOLCANO 19 KWUNICO NEMO 4PLUS 24KWARYSTO 24 KWBEF AQUATIC WH800 18KWLAZAR WESTA 18 KW. Proszę o pomoc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 18.02.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Obecnie ogrzewam go piecem węglowym o mocy 30kw, niestety koszty związane z opalem sprawiają, że chcę kupić kominek z płaszczem wodnym. Piec piecowi nie równy. Nie napisałeś ile tego węgla I JAKIEGO spalasz, no i czy jesteś zadowolony z tego pieca (sprawności). Nie podejrzewam, zakładając że Masz poprawny piec, żeby koszty Ci się obniżyły ogrzewając wkładem z PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 18.02.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2012 Jeśli chcesz mieć kominek bez względu na wszystko, to ok , można mówićże Ci się opłaci kombinować z wodnym. Jeszcze jeden powód - dostęp dotaniego drewna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts