Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sąsiedzi mają taki kominek. Jak wyjeżdżają z domu to muszą pamiętać aby w kominku nie paliło się zbyt mocno. Podobno zanik napięcia może spowodować małe bum. Potwierdził to facet z Schidla, który zna ludzi wyrzucających już płonące drewno z kominka podczas braku prądu.

• Odpowiedzi 808
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odkąd odwiedzam forum i uczestniczę w dyskusjach uderzają mnie dwie rzeczy:

1. wielu forumowiczów traktuje wykonawców i firmy instalacyjno-budowlane jako zło konieczne przy budowie swego własnego M.

2. wielu forumowiczów zabiera głos w sprawach o których nie mają zielonego pojęcia i to na zasadzie "bo ja wiem lepiej"

Ot taki Anonimowy. Powiem krótko: słabisz mnie gościu. Może jesteś z Samoobrony?

Wypowiedzi w stylu: bo jakiś facet z...powiedział również nie są za mądre.

Całe szczęście że większość innych osób biorących udział w dyskusjach jest bardziej rzeczowo nastawiona na poruszane problemy i można całkiem konkretnie właśnie z Wami pogadać.

Bardzo ciekawa dyskusja.

Mam pytania laika.

Czy moge uzywac kominka z plaszczem tylko do podgrzewania cieplej wody (nie bede mial instalacji CO)?

I teraz pytanie co sie dzieje z podgrzana woda. Zalozmy, ze kominek pracuje bardzo dlugo - popoludnie, wieczor, do polnocy - i podgrzewa wode. Podgrzewa, podgrzewa, az woda w koncu dojdzie do 100st. i co dalej? Przeciez cala woda w instalacji i podgrzewaczu (do ktorego rozumiem wplywa ta podgrzana woda?) sie zagotuje i wybuchnie?

Czy jest gdzies jakas "furtka", ze to wszystko bedzie dobrze dzialac? Co sie dzieje z "nadmiarem ciepla" (jesli takowy w ogole sie pojawia)?

pzdr i z gory dzieki za odpowiedz,

Pablitox

On 2003-03-26 20:34, Forest-Natura wrote:

Odkąd odwiedzam forum i uczestniczę w dyskusjach uderzają mnie dwie rzeczy:

1. wielu forumowiczów traktuje wykonawców i firmy instalacyjno-budowlane jako zło konieczne przy budowie swego własnego M.

Czemu to takie dziwne, nie budowałeś nic dla siebie, nie zatrudniałeś fachowców?.

A co z Makrotermem, zadałem im pytanie- takie jak na forum, i myślicz że uzyskałem odpowiedź?. A kto jak nie producent, powinien wyjaśnić pracę urządzenia (w konkretnych warunkach). Ale za +, to częściowo wyjaśnili sposób podziału oddawania mocy.

Marek.

"Sąsiedzi mają taki kominek. Jak wyjeżdżają z domu to muszą pamiętać aby w kominku nie paliło się zbyt mocno. Podobno zanik napięcia może spowodować małe bum. Potwierdził to facet z Schidla, który zna ludzi wyrzucających już płonące drewno z kominka podczas braku prądu"

To może zastosowaliby kominek, który ma wbudowaną wężownicę schładzającą (+zawór termostatyczny) działa to bez prądu - wymagane jest tylko, aby woda chłodząca nie pochodziła z hydroforu tylko ze zwykłej sieci wodociągowej

dzis bylem w makrotermie i podpisalem umowe przedwstepna, przy okazji zapytalem o zanik napiecia, okazuje sie, ze sa zawory, ktore w razie zagotowania wody w plaszczu wodnym wypuszczaja goraca wode do kanalizacji i dopuszczaja zimna, nie ma strachu ...:smile:

dlaczego nie odpowiadaja na zadane pytania przez e-mail ... powiedzial, ze maja okolo 800 odslon dziennie i kilkadziesiat pytan, po prostu nie maja czasu .... zadalem mu na "zywo" Twoje pytanie, ale nie pamietam odpowiedzi:sad: sorry, byla 8.00 i jeszcze spalem ... w kazdym razie uspokoila mnie odpowiedz ..

"Przeciez cala woda w instalacji i podgrzewaczu (do ktorego rozumiem wplywa ta podgrzana woda?) sie zagotuje i wybuchnie?"

Pablitox w przypadku makroterma nie ma żadnego problemu, tak mi powiedzielio i już to przetestowałem. Jeżeli grzeje sam zasobnik cwu i kominek osiągnie zadaną temperaturę np. w moim przypadku 60st. Sterownik przełącza się w tryb nadzoru czyli cały czas utrzymuje zadaną temperaturę , ogień w tym czasie jest przygaszony poprzez zamknięcie dopływu powietrza, jeżeli temperatura spadnie kominek przechodzi w tryb regulacji i zwiększa dopływ powietrza. Moim zdaniem w makrotermie nie ma możliwości zagotowania wody nawet przy braku napięcia w sieci.

Jacek

kominka z płaszczem wodnym używam juz jakiś czas jest to wkład DECO 75 żeliwny korpus z zeliwnym wymiennikiem w plecach wkładu i stalowym czpouch-wymiennikiem , moc 12 kW powietrze , i 16 kW woda (chyba tak). Zopisu kominka markoterm widze że maja ze soba wiele wspólnego (centralka , turbina itd)Mój problem polega na tym że zazdroszcze innym uzytkownikom tego typu kominków ich czasu spalania jednego zaladunku drewna .u mnie nie trwa to dlużej niz 3 godz max i to dopiero po zamontowaniu regulatora ciągu (POLMAR wg mnie warte zainteresowania urzadzenie )Czy może to być wina opału , jak na razie spalam pozostałości z budowy -deski , kołki. Podobną sytuacje mam ze zwykłym wkładem (JOTUL panorama)

ani uzyskac temperatury

U mnie robili 2 dni od 7.00 do 22.30, wziąłem instalatorów z makrotermu, nie jestem specjalistą z dziedziny instalcji c.o., ale uważam że instalacja jest skomplikowana dla osób które nie robią przy tym. Za robotę wzięli 1200 zł (z podłączeniem zasobnika cwu od podstaw) za materiały wyszło 1100 zł. Pewno nie była to tania ekipa ale wolałem mieć wszystko z jednego miejsca, żeby nie było później nie było problemu z gwarancją.

Szukam osób, które użytkują kominki z płaszczem wodnym, lub mają doświadczenie w ich użytkowaniu. Przymierzam się do zakupu takiego kominka, ale jak zwykle przy takiej inwestycji mam dylemat. Są różne opinie. Jedni mi mówią (konkurencja kominkowa), że kominki z płaszczem wodnym są nie ekonomiczne ze względu na małe palenisko i długi czas rozgrzewania, inni mi mówią, że to świetne rozwiązanie. Posiadam dom trójwarstwowy z ceramiki i planuję oprócz kominka również piec gazowy. Proszę o Waszą opinię na temat tego tymu dogrzewania.

Z góry dziękuję

Darek