Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 808
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W praktyce bedzie to dla ciebie oznaczac przerzucenie przez salon

na oczach dzieci ok. 25 metrow szesc drewna.

Szczerze wspolczuje.

PS./ W tak wielkim domu chyba mozna wydzielic niewielkie pomieszczenie na kotlownie?

.....W praktyce bedzie to dla ciebie oznaczac przerzucenie przez salon

na oczach dzieci ok. 25 metrow szesc drewna.

Szczerze wspolczuje.....

moj domek ma 330 m2 powierzchni, jutro montuja mi kominek z plaszczem wodnym a w kotlowni mam wydzielone miejsce na kociol olejowy

co ma do tego przerzucanie drewna, jak ktos chce miec kominek to w czym problem???

co maja do tego dzieci, drewno i ich oczy???

dla mnie to przyjemnosc a nie męka

Przerzucanie drwna po pokojach i dywanach w celu ogrzania siebie i rodziny w mrozne wieczory to dobry pomysl w chacie w gorach a nie w domu mieszkalnym, szanowni czytelnicy/milosnicy muratora i tworzonych przez siebie teorii, nie popartych doswiadczeniem praktycznym.

Paj:

moj domek ma 330 m2 powierzchni, jutro montuja mi kominek z plaszczem wodnym a w kotlowni mam wydzielone miejsce na kociol olejowy

Jesli stac cie na taki metraz, to chyba bedziesz mial kase na ogrzewanie w cywylizowany sposob?

Pocieszam, akcyza na opal bedzie zrownana niebawem z ropa,

bedziesz kurna rabal drewno przez cale lato.

Anonim

Paj:

Jesli stac cie na taki metraz, to chyba bedziesz mial kase na ogrzewanie w cywylizowany sposob?

Pocieszam, akcyza na opal bedzie zrownana niebawem z ropa,

bedziesz kurna rabal drewno przez cale lato.

Anonim

Mam jeden problem piszecie o czasach wypalania jednego załadunku 3-5 godzin (np powyżej o Makrotermie) a co np z nocą - chociaż 7 godzin albo z wyjściem do pracy 8-9 godz.(w domu zostają 2 babcie - nie mogę wychłodzić.... Widziałem gdzieś reklamę jakiegoś wkładu z płaszczem w ktorej było napisane utrzymywanie żaru do 17 godzin. Jak to jest rzeczywiście. Co do regulatora ciągu zgadzam się u znajomych na kominku działa i jest OK.

Drogi Anonimie, rozbiegnij się i z rozpędu walnij głowa w mur.

Nie podoba Ci się temat wątku to go omijaj, nie masz gdzie się wypowiadać - załóż prywatne forum.

Jakie są TWOJE doświadczenia z kominkiem z płaszczem wodnym?

Dobra i skuteczna rada, pewnie z mezem ja cwiczysz na codzien jak widac.

Kominek jest super- komu się nie podoba, niech go nie buduje!!!.

Ja nie wyobrażam sobie salonu w zimny zimowy wieczór, bez ciepła promieniującego od kominka, błyskającego ognikami. Dla czego tego piękna nie połączyć z praktycznością. Ale faktem jest, że to wymaga dużo pracy, mimo wrodzonego lenistwa- rąbię i tnę drzewo. Codziennie po troszeczku i jest go coraz więcej, więcej.... Układam, czekając na mrozy!!!. Wiem co mnie czeka: noszenie drzewa, czyszczenie kominka i wiele innych rzeczy. Kto tego nie chce, niech nie buduje kominka. Ja mam jeden, i chcę drugi z płaszczem wodnym- może będzie na przyszły sezon!!!.

Pozdrawiam wszystkich.

Marek.

On 2003-04-29 08:25, skalin wrote:

Mam jeden problem piszecie o czasach wypalania jednego załadunku 3-5 godzin (np powyżej o Makrotermie) a co np z nocą - chociaż 7 godzin albo z wyjściem do pracy 8-9 godz.(w domu zostają 2 babcie - nie mogę wychłodzić.... Widziałem gdzieś reklamę jakiegoś wkładu z płaszczem w ktorej było napisane utrzymywanie żaru do 17 godzin. Jak to jest rzeczywiście. Co do regulatora ciągu zgadzam się u znajomych na kominku działa i jest OK.

To proste:

Kupujesz w lesie drzewo opałowe twarde.

Rąbiesz i tniesz na dł 40-50cm, i obwód 20-40cm- i więcej.

Suszysz 2 lata- do 15% H2O.

Jak takim drzewem napalisz- nakładając do pełnego wypełnienia wkładu, to uzyskasz >10h palenia.

Marek.

Czyżbyś chciał obrazić mnie i dziesiątki innych anonimowych użytkowników forum ??????????

Swój stosunek do myślacego inaczej można wyrazić również w kulturalny sposób, a zarejestrowani użytkownicy powinni dawać przykład swoimi wypowiedziami. (zarejestrowany = anonimowy inaczej).http://www.smilies.nl/remykiss.gif

Prawo anonima być anonimem, ja jestem Marek K i kocham kominki!!!. A anonimy jak nie lubią to niech nie robią kominków!.

Jestem jak najbardziej za zbudowaniem kominka z płaszczem wodnym. Wybrałem "Makroterm", gdyż jest najbardziej zautomatyzowany. Ofert na kominki z pł. wodnym jest bardzo dużo, trzeba wybrać który się podoba, dobrać moc- i do zimy. A najpierw przygotować paliwo!!!.

Marek.