Gość 30.04.2003 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Drodzy kominkowcy, bikt nie kwestionuje korzysci, wynikajacych z opalania drenwemwaszych mieszkan. Automatyka moze budzic juz respekt. Jednak moje powazne watpliwosci dotycza jednak faktu/koniecznosci zorganizowania kotlowni w czesci mieszkalnej. Fajnie jest posiedziec przed kominkiem wieczorem, ale juz nie do zaakceptowania byloby dla mnie targanie drew do pokoju i podkladanie kilka razy na dobe. Z tego wlasnie powodu nie zainstaluje u siebie kominka. Anonimowy z wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 06.06.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Pytania:1) czy ktoś ma taki wkład i czy jest z niego zadowolony czy też odradza?20 jak się takie rozwiązanie sprawdza latem gdy np. chciałbym rozpalic ogień w kominku ale nie chciałababym aby grzały mi kaloryfery?3) co w przypadku gdy np. nie ma prądu (pompka nie działa) to czy ciśnienie gorącej wody nie rozwali "płaszcza wodnego"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 06.06.2003 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Myślałem też o takim wkładzie (kłopotliwe rozprowadzenie DGP), ale po rozmowie z kominkarzem zrezygnowałem.1. Dużo mniejsza sprawność niż kominka tradycyjnego.2. Dużo większy koszt (aparatura, zasobniki ...)3. W przypadku braku prądu zamykany jest dostęp powietrza (kominek wygasa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 06.06.2003 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 1. mam taki kominek, jestem zadowolona2. w lecie nie palę w kominku3. jak nie będzie prądu i ma zagotować wodę w płaszczu, to:- włącza się alarm dźwiękowy- pojemnik wzbiorczy wyrównuje cisnienie- automatycznie dopuszcza się zimna woda, a wrzątek wylewa do kanalizacji- kominek wygasza się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.06.2003 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 Nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem jest kominek służący do ogrzewania ciepłym powietrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 06.06.2003 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2003 tdxls - jakieś herezje opowiadasz (a właściwie nie ty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 07.06.2003 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 moze wystapic problem z kominkiem z plaszczem wodnym jak sie go samemu zrobi ..........Majka napisala jak jest naprawde, problem w tym czy Ty chcesz miec w domu kominek a przy okazji wykorzystac KW, ktore uzyskuje sie przy paleniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.06.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2003 Dlaczego sprawność takiego kominka ma być niższa? Czy nie odwrotnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.06.2003 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2003 tdxls - jakieś herezje opowiadasz (a właściwie nie ty). Forest-Natura a możesz w takim razie wyjaśnić co jest herezją, a co faktem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 10.06.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 tdxls - jakieś herezje opowiadasz (a właściwie nie ty). Czuję się wywołany do odpowiedzi. Nie chcę się uważać za autorytet co do kominków podałem w skrócie tylko informacje jakich udzielił mi mój kominkarz. Forest uważam cię za autorytet w tej dziedzinie, ale mówienie w taki sposób może wywołać skojarzenie, że brak Ci argumentów. Żeby nie być gołosłownym kilka słów interpretacji jaką usłyszałem, która wydaje mi się całkiem słuszna. Sprawność kominka z płaszczem wodnym mniejsza jest ze względu na dwukrotną transforamację ciepła (ciepłe powietrze ogrzewa wodę, a woda z grzejników ogrzewa powietrze w pomieszczeniach). Tradycyjny kominek ogrzewa powietrze, które roprowadzane jest do pomieszczeń - czyli układ bezpośredni (brak transformacji). Co do kosztów - prosty rachunek mówi, iż im bardziej skomplikowany układ tym droższy, a układ grzewczy z komineka z płaszczem wodnym jest chyba droższy od układu z kominkiem tardycyjnym. Forest Czekam na twoją opinię, myślę, ze dzięki temu poszerzę swój zasób wiedzy i zyskają też inni forumowicze. Pozdrawiam Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.06.2003 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Witam.Z tą transformacją ciepła właśnie mi nie pasuje...tak jakoś.Materiał, zktórego zrobiony jest wkład kominkowy (żeliwo lub stal) ogrzewa powietrze znajdujące się wokół niego i następnie jest transportowane (za pomocą "dmuchawki" lub "grawitacji") do innych pomieszczeń.W kominkach z płaszczem wodnym tenże sam materiał oddaje bezpośrednio ciepło wodzie krążącej w samym płaszczu lub ruszcie wodnym lu opłomykach (takich jak w "normalnym" piecu węglowym.Także na tym poziomie występują te same straty ciepła.Woda jest lepszym przewodnikiem ciepła niż powietrze.Spróbuj włożyć palec do wody mającej 100 st. C i potem do piekarnika nagrzanego do tej samej temp. a przekonasz się o tym.Większe straty są niestety w rozprowadzeniu powietrza (DGP) niż w c.o. wodnym, które ma ponad dziesięciokrotnie mniejszą średnicę (DGP - 150 mm, c.o. miedziane lu plastikowe np. 15 mm).DGP często rozprowadzane jest po nieużytkowym, niedocieplonym poddaszu, c.o. z reguły siedzi w ciepłych ścianach lub podłodze stale ogrzewanych pomieszczeń.Sama izolacja DGP jest niczym wobec piankowej otuliny przewodów c.o.Cały czas mówimy o nowym domu oczywiście.A co do kosztów - podpięcie wkładu z "płaszczem" do już istniejącej instalacji c.o. jest o wiele tańsze niż robienie od podstaw DGP.Zakładam że oprócz kominika w domu będzie funkcjonował drugi system grzewczy.Jeżeli natomiast kominek będzie jedynym urządzeniem grzewczym to oczywiście dorabianie do niego całej instalacji c.o. "na siłę" będzie droższe.Ale rozważyć tu jeszcze należało by aspekt uzyskiwania ciepłej wody użytkowej. A to zawsze stanowi duży koszt w budżecie domowym.Zawsze warto sobie policzyć co ile kosztuje i porównać koszty.Może się okazać że np taka inst. zwróci się po 2-3 latach właśnie ze względu na wodę do mycia garów i kąpieli.Pozdrawiam.P.S. Czasami "walę" skrótowymi wypowiedziami bo czas nagli i spać trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tdxls 11.06.2003 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Forest piękne dzięki za odpowiedź.Wyszło, że znów mam mętlik w głowie. Może jeśli masz racje lepiej kominek z płaszczem.A może się umówimy? Jeśli tylko czas Ci pozwala.PozdrawiamLeszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elax 11.06.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Na kominek z płaszczem wodnym namówił nas facet, który sprzedał nam piec olejowy. Kominka jeszcze brak, ale jesteśmy na to zdecydowani w stu procentach. Co do kosztów - oszacował on podłączenie i wkład na ok. 2 tys. Czy to dużo? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 12.06.2003 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 chyba sie pomyliles z tymi 2k PLN, za ta kwote to Ci moze podlaczyc kominek ....., wg mnie to wydatek conajmniej 5k PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 12.06.2003 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Z tego co słyszałam trzeba rozróżniać termo i turbo kominki. Te termo są wycofywane ze względu na bezpieczeństwo. Turbo wyglądają dosyć ciekawie tylko odpowiednio kosztująSąsiedzi mają kominek z płaszczem wodnym i są zadowoleni - zimą w zasadzie nie włączali pieca. Moim rodzicom polecono jednak turbokominek (z automatyką) ponieważ jest bezpieczniejszy. Cała kotłownia została wyceniona na ponad 20000 (piec, kominek z osprzętem i podłogówka wodna) w tym sam kominek z osprzętem to ponad 7000 gdy wkład do nadmuchu to ok 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 14.07.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 No dobra ale jak ta dyskusja sie ma do zadanego na górze tematu - zbliżam się do wyboru kominka z LECHMY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 14.07.2003 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 ja będę miała CTM Polonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 14.07.2003 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 od kilku dni pale w kominku z plaszczem wodnym firmy makroterm, wszystko dziala tak jak powinno,, nie schlychac wentylatorow itp...... pale, poniewaz dosuszam legary i deski na podlogi, ktore przyjechaly z suszarni a teraz niestety jest duza wilgoc w powietrzu, zasobnik z ciepla woda (300 l) nagrzewa sie do 60 stopni okolo 3 h, temperatura poczatkowa 18 stopni grzeniki sa mocno cieple po uplywie 20 minut, na razie jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skalin 15.07.2003 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Kurcze miłe to ale powala mnie cena makroterma... za lechmę 24KW (20 woda) zapłacę około 3.5Kzł ma sterowanie i takie same zabezpieczenia jak makroterm tylko co przy braku zasilania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 15.07.2003 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 poczytaj forum, juz to bylo, w przypadku braku zasilania kominek wygasza sie sam a woda goraca wymieniana jest w plaszczu wodnym .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts