Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Znów zadaję pytanie w imieniu sąsiada, bo sam mam terrivę.

Strop z belek drewniananych o wys. ok. 25 cm. Ma być taki - warstwy od dołu:

1) Paroizolacja aktywna (tzw. spowalnicz pary) - folia 6g/m kw./24 h.

2) sznurek

3) 25 cm wełny między belki

4) 5 cm wełny prostopadle na belkach

5) folia wysokoparoprzepuszczalna (3000/m kw./24h)

6) płyty OSB mocowane kilkumilimetrowymi odstępami.

Poddasze będzie nieużykowe, nieogrzewane, a dach nie będzie ocieplany.

Waszym zdaniem OK?

Budowalańcy wpierają sąsiadowi, że wystarczy zwykła folia paroizolacyjna PE, ale on - trochę pod moją presją - upiera się na paroizolację aktywną.

Mam wyrzuty sumienia, że wciągam go w koszty, ale wydaje mi się, że może popełnić błąd i zrobić sobie z domu puszkę...

https://forum.murator.pl/topic/43655-prawid%C5%82owe-ocieplenie-stropu-drew-pod-poddaszem-nieu%C5%BCytk/

niepotrzebna jest folia paroprzepuszczalna. Ta folie stosuje sie w dachach gdzie nie ma pelnego deskowania z papa, aby nie dopuscic do ew. zawilgocenia welny, jesli woda (np poprzez zawiany snieg dostanie dostanie sie pod pokrycie).

reszta jest OK.

i jak najbardziej paroziolacja aktywna

Takie pytanko? A po co jeszcze na górze te OSB? Pisałeś ,że strop dla domu z nieużytkowym poddaszem...Może ktoś się wypowie na ten temat, bo u mnie mam podobną sytuację i w projekcie nie było mowy o OSB.

OSB to minimum 25zł za m2

Może ktoś wyjaśnić jakie są różnice między paroizolacją aktywną a zwykłą paroizolacją?

Napewno we współczynniku przenikania pary. Ale czy coś jeszcze?

Ale te płyty OSB zadziałają jak paroizolacja. Wilgoć przechodzi z dołu do wełny i powinna wyjść górą. A jak, skoro tam będą płyty? Musi być jakaś wentylacja między wełną a płytami.

Dzięki za zaiteresowanie!

Wszystko się zgadza:

1) sąsiad nabija OSB, bo chce mieć stryszek

2) folię na wełnie kładzie, bo nie ma pełnego deskowania, tylko folię

3) między płytami chce zostawić szpary, albo nawet nawiercić w nich otwory

Przy okazji pytanie: czy jakaś firma oprócz Fakro robi ocieplane wyłazy na strych ze składanymi schodkami?

Przy okazji pytanie: czy jakaś firma oprócz Fakro robi ocieplane wyłazy na strych ze składanymi schodkami?

Widziałem takie schody w Leroy-Merlin za ca. 350zł.Sam się zainteresowałem,bo tak ,jak pisałeś wcześniej Twój kolega, ja też chce w niewielkiej części poddasza nieużytkowego zrobić mini stryszek na różne "szpargały".

2) folię na wełnie kładzie, bo nie ma pełnego deskowania, tylko folię

folie ma na dachu ?? to po co mu druga w stropie, jest to wydatek bezsensowny.

Po pierwsze primo, bo nie chce, żeby mu pyliła wełna.

Po drugie primo, dlatego że czasami połać może przeciekać - np. przy obróbkach kominów. Wtedy woda zalewa podłogę strychu/poddasza nieużytkowego. Takie dodatkowe zabazpieczenie, kumasz?

Wszystko ostatnio zrobiło sie aktywne.

Cząsteczki aktywnego tlenu w proszku do prania, aktywne składniki czegoś tam itd, itd...

Nawet folia paroizolacyjna zrobiła się aktywna.

Może ktoś to wytłumaczyć? Czy to tylko różnica we współczynniku przenikania pary?

romka - jak masz ocieplony i będziesz tam grzać, to wystarczy. Sznuerk po to, żeby folia nie dotykała regipsu.

andre59: folia paryizolacyjna ma zerową paroprzepuszczalność (logicznie). "Spowalniacz pary", "regulator pary" czy "paroizlolacja aktywna" - jak zwał, tak zwał - 2-6 g / m kw. / 24h. I to chyba robi jakąś różnicę.

Jako ciekawostkę dodam, że sufit z płyt G-K zagruntowany i pomalowany 1xfarbą akrylową ma wbrw pozorom sporą paroprzepuszczalność, czego doświadczyłem na własnej skórze...

Jak zaczynałem budowę 5 lat temu wszędzie łącznie z Muratorem mówiło i pisało się o folii paroizolacyjnej. Więc taką zastosowałem.

Teraz wychodzi na to, że to błąd i powinna być paroizolacja aktywna.

Rozumiem, że chodzi o to aby na styku płyty kg - folia para się nie wykraplała.

Przedtem wszyscy udowadniali, że dzięki paroizolacji ocieplenie z wełny nie ulega zawilgoceniu. Murator wręcz drukował rysuneczki jak to para wodna przechodzi przez nieszczelności w suficie przy przewodach elektrycznych i zimą może zamarzać niszcząc strukturę wełny.

I co zwykła paroizolacja jest teraz do kitu?

Peteros, może napisz co takiego doświadczyłeś na własnej skórze?

Chciałbym wiedzieć czego się ewentualnie spodziewać.

czego doświadczyłes? Poszukaj w moich postach.

W skrócie powiem, że za namową doradcy z Rockwoola nie dałem żadnej paroizolacji nad regipsami na poddaszu (poza łazienką) i wszystko byłoby OK, gdyby nie moi mądrzy inaczej wykonawcy, którzy na podłodze nabili płyty OSB na styk, nie zostawiając nawet najmniejszej szczeliny...

Tragedia się nie wydarzyła, bom człek uwazny i porę zrobiłem odkrywkę...

Po pierwsze primo, bo nie chce, żeby mu pyliła wełna.

Po drugie primo, dlatego że czasami połać może przeciekać - np. przy obróbkach kominów. Wtedy woda zalewa podłogę strychu/poddasza nieużytkowego. Takie dodatkowe zabazpieczenie, kumasz?

nie kumam, nadal jestem zdania ze jest to bezsensowny wydatek.

Pylenei welny w znacznym stopniu ograniczy OSB, a pozatym jest to poddasze nieuzytkowe ... ?. A jesli woda sie bedzie lała kolo kominow, to co z tego ze bedzie folia ... ? woda bedzie wciekac pod zaklady folii. gdyz bedzie ona polozona poziomo bez spadku i woda nie splynie. I welna zamoknie i tak i tak, a za to ta folia skutecznie utrudni wysychanie welny.

Żeby tak jeszcze w projetach zamiast paroizolacja było napisane folia izolacyjna o paroprzepuszczalności 2-6 g/m2/24h.

Wtedy wszystko byłoby jednoznaczne.

A tak, jaka folia jest w hurtowni taka ląduje na suficie.

I teraz zgaduj-zgadula. Będzie dobrze czy nie?