Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czy to zadziała :

kominek bez płaszcza wodnego zwykły wkład nad wkładem wężownica z rurki miedzianej (okolo 30 m) całość zakryta dystrybutorem z wyjściami dgp wężownica połączona z wymiennikiem cwu następnie całość z ogrzewaniem podłogowym około 80 m2, gdzieś po drodze pompa i oczywiście naczynie wzbiorcze

zastanawiam się czy woda w układzie nagrzeje się do takiego stopnia aby dać sobie radę z podłogówką ( po drodze jest wymiennik cwu)

proszę o opinie

https://forum.murator.pl/topic/43656-kominek-z-dgp-pod%C5%82og%C3%B3wka-czy-to-b%C4%99dzie-dzia%C5%82a%C4%87/

Niepokojące jest to 30mb rurki. Jaka ona gruba?(średnica)

Przy dobrze rozgrzanym kominku może się zrobić wymiennik para-woda, a one są trochę głośne.

Adam M.

Obawiam się, że musi. To oznacza wybuchowe parowanie w całej objętości cieczy i harakterystyczne trzaski i bulgoty. Płaszcz wodny jest lepszy. Po prostu więcej wody, mniejsza możliwość wystąpienia tego efektu.

Adam M.

ale przecież woda będzie cały czas w ruchu będzie się oziembiała w wymienniku cwu i podłogówce...

jak to nie będzie działać to może po drodze zastosować jakiś akumulator ciepła z którego dopiero by była zasilana podłogówka ( więcej wody dłuższy czas nagrzania )

Nie ma nic za darmo. Cudów też nie ma.

Bierzemy pompę cyrkulacyjną z silnikiem ok 1kW. Wpinamy w obieg. Pędzimy tę wodę z astronomicznymi prędkościami i pod sporym ciśnieniem. Pompa wyje bo musi. Całość działa.

Jaka masa wody mieści się w takiej 30m rurce? Jaki strumień ciepła daje kominek w każdej sekundzie? To trzeba zbilansować. Zadziała jak przepływowy podgrzewacz wody przy kranie.

Akumulator wodny z rozdziałem warstwowym - koniecznie.

Pozdrawiam Adfam M.

Zbiornik wody o pojemności kilkuset litrów. Walec ustawiony PIONOWO, gdzie na różnej wysokości od dna są różne temperatury. Wloty i wyloty wspawane są stycznie do ścianek na różnych wysokościach (brak turbulencji, rotacja warstwy nie ma znaczenia). Do obejrzenia w każdej Castoramie czy Leroy (jak się wie na co się patrzy)

Zresztą, można zapytać.

Adam M.

cały czas się zastanawiam dlaczego ta woda nad wkładem ma się zagotować będzie jej około 15 litrów i cały czas w ruchu, czy w kominku z płaszczem jest jej więcej?

tym bardziej że powierzchnia wymiany ciepła w kominku z płaszczem jest napewno dużo większa i woda w takim kominku styka się prawie bezpośrednio( ścianka z żeliwa) z ogniem, natomiast u mnie dodatkowo byłby czynnik pośredni czyli powietrze, które też nie stało by w miejscu tylko cały czas napływało świeże (oziembione z wewnątrz pomieszczenia)

gorące powietrze znad wkładu byłoby rozprowadzane do pomieszczeń

Zaczynam sobie teraz wyobrażać realizację tego pomysłu. Myślę, że zadziała, ale będzie bardzo kapryśny. Przewiduję niską sprawność i kłopotliwe regulacje. Wydaje mi się, że da się lepiej niż wężownicą zawieszoną nad komorą kominka.

Adam M.

W swoim domu chciałbym połączyć dwa systemy ogrzewania : podłogówkę oraz rozprowadzenie gorącego powietrza. Generalnie budynek bardzo dobrze ocieplony z wentylację nawiewno wywiewną z rekuperatorem oraz GWC, ogrzewanie podłogowe wodne akumulacyjne na parterze,

dlatego też muszę gdzieś tę wodę podgrzać ( oczywiście można elektrycznie ale koszty..) zostaje jedynie kominek, nie chcę mieć również instalacji wodnej (grzejników) poza podłogówką

dlaczego wkład kominkowy + wężownica a nie kominek z płaszczem wodnym ?

dlatego , że chyba z nad kominka z płaszczem nie można rozprowadzić DGP, ale mogę się mylić.

Dodatkowo chciałbym dogrzewać strumięń powietrza nawiewanego za rekuperatorem chyba nagrzewnicą wodną (najprawdopodobniej będzie to obudowana chłodnica samochodowa) chyba że by prądem

A z tą wężownicą to zainspirowało mnie to: http://muratordom.pl/6934_6525.htm

czy sprawność będzie mała ? nie może być chyba duża gdyż większość ciepła zabierze DGP, a co do regulacji jakoś się powinno to rozwiązać ( sterownik pompy obiegowej w zalężności od temperatury i dwa zawory trójdrogowe)

zastanawiam się jeszcze nad jedną kwestią : czy akumulator ciepła ( zbiornik wodny około 500l) w takim układzie miałby być ładowany poprzez dodatkowy wymiennik czy miałby być połączony "na sztywno" z wężownicą z nad kominka co by zwiększyło znacznie pojemność układu

[/img]

Witam

Jak dla mnie - to przedobrzyłeś.

Dobrze zrobiona podłogówka, GWC, rekuperacja i woskowy akumulator ciepła rozwiązałyby sprawę definitywnie. Kominek z płaszczem i tak umieszczone zbiorniki, aby działały w układzie grawitacyjnym. Coś podobnego do opisanego tu:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=918130#918130

DGP odpuściłbym sobie. Starałbym się uciec od UPS przy automatyce.

Niech wentylacja wentyluje a ogrzewanie grzeje. Tak jest łatwiej i taniej.

Zrobisz jak zechcesz. Ale opisałeś połączenie kilku układów o tej samej funkcji zasilanych z jednego źródła.

Pozdrawiam Adam M.

A co z ogrzewaniem górnego poziomu domu?

myślałem że ogrzeję poprzez dgp, a tak to co prąd?

i jeszcze jedno czy nie uważasz za sensowne wykorzystanie kanałów nawiewowych wentylacji do rozprowadzenia ciepła, przecież tak robią w USA wykorzystują jedne kanały do wszystkiego (wentylacja, klimatyzacja, ogrzewanie), byłoby na pewno taniej..

Mamusia mówiła "że jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego!"

Zatrudnisz system mikroprocesorowy do regulacji tych parametrów? To musiałoby być podobne do układu wtrysku w autku i mapą dawek na różne okazje. Zrobisz to w domu?

Można. Wszystko można. Tylko po co?

Przy dobrze ocieplonym domu góra potrzebuje bardzo niewiele. Podłogówka wystarczy. W zupełności. TA SAMA.

Oczywiście, pętle grzejne należy tam ułożyć.

Edison? - nie!

Ja tylko czytać umiem i rozumiem to co czytam ( w kilku językach) oraz z reguły widzę to, na co patrzę!

To źle? Zamilknąć? Takie sprzeczności opowiadam?

Pozdrawiam Adam M.