Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w którym miejscu domofon (wideodomofon)

Domka

Recommended Posts

czy przy oknie w kuchni, z którego widać furtkę (no tak tylko po co wtedy wideodomofon) czy w sypialni, gdzie okno wychodzi na tył domu, czy może przy kąciku wypoczynkowym, czy w wiatrołapie przy drzwiach?

a może dwa jeden na piętrze - wideodomofon, a drugi przy oknie w kuchni - domofon?

dla mnie oczywistym miejscem jest hol przy drzwiach wejściowych (ew. w wiatrołapie - ale chyba lepiej poza wiatrołapem)...]sypialnia - bez sensu - po otwarciu drzwi trzeba lecieć do drzwi...(chyba że masz tylko 1 pokój w domu:smile:)

kuchnia - obleci - ale musiałaby być blisko drzwi wejściowych żeby nie robić potem eskapad aby drzwi otworzyc - dla mnie oczywistym miejscem jest hol albo przedopkój...

Są jednak ludzie, którzy mogą długo rano spać. Ja już prawie zapomniałam jak to jest - albo praca, albo dzieci :razz:

Ale nawet i z sypialni trzeba będzie zejść i otworzyć drzwi /domownicy mogą mieć własne klucze i nie muszą budzić śpiochów :grin: /. Proszę więc o dokładniejsze wyjaśnienie celowości umieszczenia domofonu w sypialni. Pozdrowienia

No nie zawsze trzeba schodzić na dół - np. może dzwonić ktoś ze sprzedaży obwoźnej, albo sąsiad, który chciał wpaść na poranne piwko, albo zwyczjana pomyłka (czy tu mieszka pan kowalski?) - powodów mogą być setki, a nie mam zamiaru biegać po schodach z zaspanymi oczami, tylko po to, aby powiedzieć "nie".

fajnie że jeden z forumowiczów zakłada że w nocy będzie go odwiedzał ktos ze sprzedaży obwoźnej - u mnie to ktoś taki od razu dostałby wpierdol ( i specjalnie tylko po to bym zszedł na dół....:smile::smile::smile:)...dalej nie widzę powodu dla którego miłabym mieć domofon w sypialni...

w chwili gdzy coraz wiecej osob ma dostep do telefonu - i moze zaanonsowac swoje przyjscie (nawet póżno w nocy) - domofon z sypialni bez sensu chyba że ma sie zaufanie do wszystkich i wpuszcza się do domu bez wsztawania z łóżka ...:grin:

pozdrowka

snow

A ja myślę,że domofon na górze, może w sypialni czy w korytarzu przydałby się.Sa różne sytuacje, których w tej romowie nie możemy przewidzieć, jak też nie mieszkając w nowym domu nie mamy pojęcia tak naprawdę, jakie bedziemy mieć zwyczaje.Jaka się wytworzy praktyka.:wink:Poza tym przez domofon rozmawia się więc można poznać rozmowcę-jak nie znam, to nie wpuszczam.

Ważny jest też "rozmiar" domu.Jak jest daleko do domofonu, to uważam,że takie udogodnienie jest całkiem na miejscu.

U nas dom mały,a ja się zastanawiam czy nie zrobić domofonu- góra-dół. :lol:

Np. dziecko w nocy coś potrzebuje ,a ja jestem na dole. Po co ma się dzieciaczyna zaspana turlać po schodach.Albo wrzeszczeć.A tak zadzwoni do mamusi i wyjaśni o co chodzi.:lol:

Opal - gdy mieszkałem z rodzicami zrobiłem domofon (właściwie interkom): kuchnia-nasz pokój-warsztat. Był bardzo pomocny. Hasło "na obiad" (generalnie "zaraz do kuchni") były 2 dzwonki. Warto zrobić, bo potem na dziecko musisz się wydzierać: "lekcje odrobione?", "chodź na kolacje", itp. itd.

przypomniała mi się taka śmieszna historyjka z domofonem.

Swego czasu, gdy domofon u nas w bloku jeszcze działał, ktoś z blokowników źle odłożył słuchawkę, było już dobrze po 12.00 w nocy, wracamy z mężem od znajomych, a tu z domofonu na całe podwórko awantura u sąsiadów....

no ładnie jak to trzeba dokładnie słuchawkę odkładać....

a może w tych nowych domofonach jest to inaczej rozwiazane?

• 6 years później...