Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w którym miejscu domofon (wideodomofon)

Domka

Recommended Posts

U nas jeden będzie na dole w holu, skąd przez okno kuchenne widać furtkę, a drugi na górze, ale nie w sypialni, tylko w przedpokoju. Myśleliśmy, żeby dać w sypialni, ale doszliśmy do wniosku, że i tak wstać trzeba, żeby podejść, a ten w sypialni nie byłby słyszalny z innych pomieszczeń na górze.

Zastanawiamy się czy domofon, czy wideodomofon :roll:

Chyba zakup odroczymy w czasie i kupimy z podglądem (do bramy ponad 50 m :-? )

:wink:

U nas będzie w holu na dole (na ścianie do wiatrołapu, ale jeszcze przed wejściem do niego). Z tego miejsca nie widać furtki (z kuchnie też bo wychodzi na tył ogrodu) więc jedyna opcja do wideofon. Ale to dobre miejsce, bo jak już ktoś pisał jest w środku domu i wszędzie słychać...

A co do góry to jeszcze nie wiem :( ale pewnie też w przedpokoju, żeby każdy miał łatwy dostęp.

Pozdrawiam

• 6 months później...
Jedną słuchawkę będe miała pomiędzy salonem i kuchnią(centrum parteru), a drugą na piętrze żeby nie biegać po schodach jak ktoś zadzwoni a ja będę na górze.No i oczywiście wybieram wideofon.

A ja mam pytanie do fachmanów w tej dziedzinie, mam już instalację el, od skrzyki w budynku do bramy biegnie pusta rurka i chcę tam "puścić" przewód m. in. do wideofonu, w przedpokoju mam puszkę z przewodem do skrzynki Jak w tej sytuacji łączy się taki sprzęt? przy skrzynce instaluje się jakieś dodatkowe urządzenie? Skoro mam do puszki w miejscu wideofonu pociągnięty "zwykly" elektryczny 3x1,5??? No i faktycznie nie pomyślałem o drugiej słuchawce w kuchni....czy można coś z tym jeszcze zrobić???

:o :o :o O kurde a ja zapomniałam o tym.Dobrze ze elektryk jeszcze robi to coś tam odkuje i zrobi , hmmmmmmm tylko trzeba pomysleć gdzie.

ufff ... właśnie żona mnie poinformowała że owszem jest w kuchni puszka na wideofon :D

pozostaje teraz kwestia co i jak (czyli podłączenie urządzenia tak by działało...)

A ja mam pytanie do fachmanów w tej dziedzinie, mam już instalację el, od skrzyki w budynku do bramy biegnie pusta rurka i chcę tam "puścić" przewód m. in. do wideofonu, w przedpokoju mam puszkę z przewodem do skrzynki Jak w tej sytuacji łączy się taki sprzęt? przy skrzynce instaluje się jakieś dodatkowe urządzenie? Skoro mam do puszki w miejscu wideofonu pociągnięty "zwykly" elektryczny 3x1,5???

czy ktoś może mi podpowiedzieć pls