Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Studnia wiercona + wodociąg - jak połączyć to w jeden system

P.e.t.e.

Recommended Posts

• 1 year później...

szalenie ciekawy wątek dla mnie - znaleziony przypadkiem, bo szukam jakiejś super pompy do oczka - takiego największego z możliwych, czyli lustro wody poniżej 30m2. Szukam takiej, która ma dwie lub więcej dysz tzn. np.:

- zasysa ze skimmera

- zasysa z filtra biologicznego

- oddaje na kaskadę (i/lub) do stworzonego strumyka

żadnych fontann nie przwiduję, bo rośliny "powierzchniowe" tego nie lubią

wątek poczytam w wolnej chwili, bo sam jestem przed ułożeniem podlewania automatycznego... mam studnię "na chodzie" i pobieram z niej wodę użytkową oraz mam już wodociąg ale nie podłączony, tylko doprowadzony do piwnicy (rura 3/4 :( :-? :evil: )

Pozdrawiam

Pearl

W Poznaniu jest takie rozwiązanie niedopuszczalne a stosowanie zaworu antyskażeniowego jest obowiązkowe w nowych przyłączach. Co do zaworów antyskażeniowych to jest ich kilka rodzajów zależnie od stopnia zabezpieczenia i oddzielenia przepływu na wejściu i wyjściu. Prosty zawór antyskażeniowy nie separuje strumienia wody i może przez niego przejść zanieczyszczenie szczególnie przy systemie mieszanym. Załóż że jeśli doszło by do skażenia wodociągu to jest to odpowiedzialność prawna.

• 1 year później...
  • 7 years później...

A ja u siebie zamierzam zrobić w pełni zautomatyzowany system.

Ze studni głębinowej doprowadzana jest woda o ciśnieniu od 5 do 8 bar zakres włączania i wyłączania pompy.

Po drodze jest również zawór zwrotny który zapobiega wpompowywaniu wody z wodociągu do studni.

Do hydroforu jest też podłączona woda z wodociągu poprzez zawór antyskażeniowy i reduktor ciśnienia który jest ustawiony na 4,5 bara.

za hydroforem jest również reduktor ciśnienia ustawiony na 5 bar tak aby z kranów woda zawsze leciała jednakowo.

Zasada jest prosta jeśli woda jest w studni to pompa pompuje od 5 do 8 bar i woda z wodociągu 4,5 bara nie wleje się do hydroforu.

A z hydroforu nie poleci do wodociągu bo jest zawór antyskażeniowy.

W przypadku braku wody w studni (automatyka od pompy wyłącza pompę) ciśnienie w hydroforze spada i ciśnieniem 4,5 bara zasilana jest instalacja z wodociągu. :bye:

Tak z ciekawości spytam jakie są zalety takiego rozwiązania bo póki co ich nie widzę?

Zaletą jest to że koszt 1m* wody ze studni kosztuje około 0.28zł ,

a koszt 1m* wody z wodociągu u mnie 3,40zł.

cały dom podlewanie ogródka itd. w pierwszej kolejności zasilane jest ze studni,

gdy w niej braknie wody (lub inne techniczne problemy, brak prądu)

to bez żadnej ingerencji woda pobierana jest z wodociągu.

Zaletą jest to że sam bardzo często wyjeżdżam w delegacje i niema mnie czasem i tydzień.

A żona ..... sami wiecie . . . przekręcanie zaworu? . . w którą stronę?? . . którego????

A tak wszystko działa samo.

Srednie zużycie wody na mieszkańca domu to około 5m* wody na miesiąc.

5m x 5 osób x 12 mies = 300m* na rok + oczywiście ogród porą letnią.

300 x 0,28zł = 84zł

300 x 3,40zł = 1020zł

1020 - 84zł = 936zł czystego zysku (z samego domu)

reasumując koszty wykonania, inwestycja zwróci mi się za 1,5 roku (nie licząc studni)

Mieszkam w domu 2,5 roku, tez zastanawiałem się nad studnią i wodą z niej" wpiętą" w instalację . Z moich obliczeń na razie gra nie warta świeczki ( obeczna cena wody gminnej ok 4,1złm3 a zużywamy jej średnio ok 10 m3 /miesiąc ( 2+2) w tym również podlewanie ogrodu (800m2). Być może w przyszłości wywiercę studnie, którą będę zasilał tylko podlewanie ogrodu- prosty układ

• 2 months później...
Zaletą jest to że koszt 1m* wody ze studni kosztuje około 0.28zł ,

a koszt 1m* wody z wodociągu u mnie 3,40zł.

cały dom podlewanie ogródka itd. w pierwszej kolejności zasilane jest ze studni,

gdy w niej braknie wody (lub inne techniczne problemy, brak prądu)

to bez żadnej ingerencji woda pobierana jest z wodociągu.

Zaletą jest to że sam bardzo często wyjeżdżam w delegacje i niema mnie czasem i tydzień.

A żona ..... sami wiecie . . . przekręcanie zaworu? . . w którą stronę?? . . którego????

A tak wszystko działa samo.

Srednie zużycie wody na mieszkańca domu to około 5m* wody na miesiąc.

5m x 5 osób x 12 mies = 300m* na rok + oczywiście ogród porą letnią.

300 x 0,28zł = 84zł

300 x 3,40zł = 1020zł

1020 - 84zł = 936zł czystego zysku (z samego domu)

reasumując koszty wykonania, inwestycja zwróci mi się za 1,5 roku (nie licząc studni)

I tak i nie, bo biorac wode ze studni do domu scieki leca do kanalizy, za ktore nie placisz, teoretycznie powinienies miec drugi licznik do wody ze studni, z tego licznika placilbys tylko scieki. Poza tym policz ze bardzo czesto, praktycznie zawsze trzeba uzdatnic wode ze studni, jak tylko zmiekczyc to pol biedy bo zmiekczacz nie jest drogi, 1.5tys. Bardzo czsto trzeba wode odzelaznic, to juz podbija cene zmiekczacza, a np u mnie trzebaby dodstkowo usunac jakis azotan amonu, czy amon azotowy, cos w tej okolicy :) i do tego stacja uzdatniania 4.5tys. I jak przeliczylem po ilu latwch mi sie to zwroci to stanelo tym ze woda ze studni idzie do nawodnienia a do domu wodociagowa

• 2 years później...

Stanąłem przed podobnym problemem. Dom zasilany ze studni. Dalej tradycyjnie pompa i hydrofor. Właśnie podłączają wodociąg i mam plan aby zostawić ujecie ze studni (wodociągi nie sprzeciwiają się.

Zamysł taki: w studzience gdzie spotykają się trzy rury ( z wodociągu, ze studni i do domu przed pompa i hydroforem) wstawiłbym zawór trójdrożny https://allegro.pl/elektrozawor-kulowy-3-drogowy-5-4-dn32-z-napedem-i7130053004.html

tak by przełącznikiem sterować zasilanie studnia wodociąg.

I tu pytanie czy pompa hydroforu może być zasilana np ciśnieniem z wodociągu np 3 bary i po przejściu przez hydrofor (który chyba się nie włączy bo ma ciśnienie) poleci do domu. Oczywiście zawór będzie dobrze zaizolowany od wilgoci ze studni.