Gość 06.01.2003 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Bardzo, ale to bardzo proszę o poradę. Zamierzam zamontować sobie sufit z płyt gk w ubikacji. Jednocześnie chciałbym tam podłączyć trzy halogeny niskonapięciowe. I tu zaczynają się dla mnie schody, bo o ile sufit zrobię sam, o tyle jeśli chodzi o podłączenie tych nieszczęsnych halogenów jest to niemożliwe bez Państwa pomocy.Proszę o wytłumaczenie jak małemu dziecku jak się to podłącza...Rozumiem, że jeden halogen podłącza się za pomocą dwóch przewodów przez transformator do sieci 220? Ale jak podłączyć trzy halogeny i więcej? nie mówiąc o tym, żeby jeden wyłącznik zapalał, np. dwa halogeny, a drugi jeden... Wiem, że dla większości z Państwa odpowiedź na mój problem jest banalna, dlatego też jeszcze raz proszę o poradę. Może dysponujecie Państwa adresem www, który mógłby mi pomóc i poszerzyć moją wiedzę na temat sposobów podłączenia takich halogenów.Z góry dziękuję za każdą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.02.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 sprawa jest dość prosta. transformatory do halogenów maja określoną moc np. 300 VA (woltamper, to jednostka mocy transformatorów). Kupując transformator należy określić ile i jakiej mocy halogeny będziemy z niego zasilać. Sumaryczna moc halogenów musi być mniejsza lub równa niż moc transformatora z uwzględnieniem 20% zapasu. Przykład - chcemy zamontować 10 halogenów o mocy jednostkowej 20 W. Potrzebujemy transformatora - 10x20W=200W, czyli trafo musi mieć moc min. 200 VA plus 20% zapasu mocy = 240 VA. Ponieważ transformatory są wykonywane w okreslonych typoszeregach mocy, dlatego w handlu mogą być trafa o mocy 200,250,300 VA. Lepiej jest wybrać troche większy, w tym wypadku 300VA. Różnica cen jest niewielka. Podłączenie jest proste: transformator ma dwa zaciski do podłączenia napięcia 220V i dwa, do których podłącza się halogeny. Zaciski powinny być wyraźnie oznaczone. Lampki łączymy równolegle tzn. pierwszą podłączamy do zacisków wyjściowych trafo, drugą do pierwszej, trzecią do drugiej itd. Układ przypomina drabinę, w której szczeble to lampki, a boki drabiny to przewody wychodzące z trafo. Jeżeli chcemy, aby halogeny były zapalane grupami, to należy zastosować 2 transformatory, np. do jednego przyłączymy 5 halogenów, a do drugiego 3. Transformatory dobieramy jak powyżej. Musimy zastosować wyłącznik świecznikowy, tzn. dwuklawiszowy. Podłączenie też jest proste, ale trudno to wytłumaczyć bez rysunku poglądowego. Zasadniczo zalecam montaz instalacji przez wykwalifikowanego elektryka. Z prądem naprawdę nie ma żartów, tym bardziej w łazience. Koszt podłączenia nie powinien przekroczyć 40 zł, a będziesz mógł spokojnie zabudować płytą, nie martwiąc się o poprawność i bezpieczeństwo instalacji. Należy pamiętać, aby przy montażu sufitu zostawić odpowiednio dużo miejsca na halogeny, w czasie pracy się grzeją i w zbyt małej przestrzeni mogą się przegrzewać i przepalać. Wszystkie informacje uzyskasz w slepie, w którym kupisz halogeny, tam też powinny być odpowiednie transformatory, a każdy sprzedawca powinien mieć minimum informacji na ten temat. W razie wątpliwości proszę o kontakt na priva: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubi1 14.02.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 To ja napisałem powyższą odpowiedź. Nie jestem Anonimowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubi1 14.02.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 ten Anonimowy co dał odpowiedź powyżej to ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts