Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka z OSB + styropian

Rezi

Recommended Posts

pomaluj ją środkiem Atlasa o nazwie CERPLAST. Po tym zabiegu OSB uzyskuje taką szorstkość i przyczepność, że można na nią bezpośrednio przykleić nawet glazurę, a tym bardziej styropian.

Dodam, że CERPLAST jest moim zdaniem najlepszym środkiem do przygotowania powierzchni mało przyczepnych. Na przykład przed układaniem nowej glazury na starą, już istniejącą, zagruntowanie cerplastem jest jedynym i wystarczającym procesem poprzedzającym. Wcześniej stosowałem Atlas PLUS, ale efekt (choć dostateczny) nie ten sam.

Nie jest to jedyny sposób, a napewno nie najlepszy. Tym bardziej, że chyba nawet producent nie zaleca tego do tego celu.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja robiłem tak:

- do osb styropian na kołkach plastikowych, które obcinałem i wkręt do drewna aby wkręcił się do osb

- trzeba dać więcej kołków niż w normalnym systemie

jak długo użytkujesz ?

8szt na m2 powinno wystarczyć, ale i tak będzie barziej narażone na pękanie niż klejenie bez jednego kołka.[/b]

witam

Rezi- czy Ty może masz podbitkę z firmy Kronopol?

chciałabym wiedzieć- jak się spisuje podbitka z osb?

czy jakieś inne firmy może produkują podbitkę z osb?

czy dobrze zrobię jak zainwestuję w osb, a nie w "drzewo"?

pzd

Zastosuj jakikolwiek klej (najlepiej na grzebień) do przyklejania styropianu na elewację (np. Atlas lub Mapei). Po przyklejeniu styropianu należy na jego zewnętrznej powierzchni zatopić siatkę elewacyjną, stosując ten sam klej. A dla wykończenia zastosować tynk mineralny lub akrylowy (polecam akrylowy). I po robocie.

Klej do elewacji, mineralny NIE JEST PRZYDATNY DO płyty OSB

witam

Rezi- czy Ty może masz podbitkę z firmy Kronopol?

chciałabym wiedzieć- jak się spisuje podbitka z osb?

czy jakieś inne firmy może produkują podbitkę z osb?

czy dobrze zrobię jak zainwestuję w osb, a nie w "drzewo"?

pzd

Zastosuj jakikolwiek klej (najlepiej na grzebień) do przyklejania styropianu na elewację (np. Atlas lub Mapei). Po przyklejeniu styropianu należy na jego zewnętrznej powierzchni zatopić siatkę elewacyjną, stosując ten sam klej. A dla wykończenia zastosować tynk mineralny lub akrylowy (polecam akrylowy). I po robocie.

Klej do elewacji, mineralny NIE JEST PRZYDATNY DO płyty OSB

Widzę, że nigdy nie widziałeś OSB pomalowanej cerplastem. Szorstkość papieru ściernego przy tym rozwiązaniu to "ślizgawka". Spróbuj, a się przekonasz. Na taką powierzchnię możesz dać klej czy tynk mineralny robiony nawet w betoniarce. Nic nie spadnie, nic się nie odparzy, wszystko będzie trzymać jak diabeł sołtysa.

Spróbuj a się przekonasz.

Proszę o podpowiedź jak wykończyć "strop-podbitkę" nad gankiem przy wejściu i nad tarasem (jak na zdjęciach). Poddasze jest nieużytkowe. Chciałem pod belki stropowe przykręcić płyty OSB-22mm i to wszystko ocieplić styropianem.

Czytając powyższy wątek radzicie przymocować styropian do płyty OSB na klej potem siatka i tynk. Czy dobrze qumam?

http://ffacio.photosite.com/~photos/tn/2286_104.ts1173291001781.jpg http://ffacio.photosite.com/Forum/podbitka-nad-gankiem.html

http://ffacio.photosite.com/~photos/tn/2285_104.ts1173290920734.jpg http://ffacio.photosite.com/Forum/podbitka-nad-tarasem.html

Dobrze qmasz. Zastosuj cerplast na OSB i połóż np. gładź szpachlową

kiepski pomysł - nawet bardzo kiepski pomysł

proponuje stosować producentów mających w swojej ofercie systemy wykonania, zazwyczaj daja one gwarancje trawałości wykonania.

co do cerplastu - jest to dyspersja żywic z mączka dolomitowa i piaskiem - trudno oczekiwac od czegoś takiego elastyczności dlatego najlepszym rązwiązaniem sa kleje dyspersyjne

dodatkowe kołkowanie przytrzymuj płyte styro podczas schnięcia kleju później daje świety spokój.

mam nadzieje ze ta gładź szpachlowa nie jest gipsowa ?!

Rezi, z tego co pamiętam masz dach kopertowy (nie mogę znaleźć zdjęć). Jak mocowałeś płyty osb do krokwi? I czym masz wykończoną krawędź pasa zarynnowego i podbitki? Myślałem o zamontowaniu listwy z kapinosem. Robi to STO i HPI.

Darek

http://rezulak.pl/dach1.jpg

http://rezulak.pl/dach12.jpg

krokwie ma co 90 - zrobiłem konstrukcję z łat mocowaną do krokwi+dodatkowe pomiędzy krokwiami mocowane łacznikami ciesielskimi

czoło dachu obrobione blachą - blacha wystaje ok 10 mm tworząc kapinos

(...)

Czytając powyższy wątek radzicie przymocować styropian do płyty OSB na klej potem siatka i tynk. Czy dobrze qumam?

(...)

Dobrze qmasz. Zastosuj cerplast na OSB i połóż np. gładź szpachlową.

I masz zagwarantowane pęknięcia - szanse z 80%.

krokwie ma co 90 - zrobiłem konstrukcję z łat mocowaną do krokwi+dodatkowe pomiędzy krokwiami mocowane łacznikami ciesielskimi

czoło dachu obrobione blachą - blacha wystaje ok 10 mm tworząc kapinos

Rezi

Mam już konstrukcję do podbitki, jednak proszę o pomoc. Zapytanie wysłałem na priv.

8)

janoj napisał:

Dzięki REZI !

A co z tym mocowaniem styro do OSB ?

klej dyspersyjny do styropianu + kapsle do styro za 12 groszy i wkręty do drewna - ja stosowałem mase do zbrojeń która jest również klejem ( b. dobry)

Powtorzę pytanie jak mocować styropian do OSB? na zwykłe wkrety do drewna? Może jakieś szczegóły? Co to są "kapsle" ?? Znam tylko takie od butelek z piwem :wink:

8)