Sp5es 11.03.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 Rozumiem, że pomiędzy płytą OSB i elewacją budynku robimy jakąś dylatację (np. 0.5 cm). Czy w ten wewnętrzny narożnik dawać kątownik z siatką, czy tylko wywinąć siatkę z podbitki na elewację? Darek nie łaczyc siatką kątownikamu etc najlepiej pogodzić się z niewielką rysą lub zastosowac uszczelniacz akrylowy do elewacji Uszczelniacz nie musi wystarczyć - praca takiej rysy jest większa niż zdolność przeniesienia przez akryl. Chyba, żeby napakować bardzo dużo materiału, ale kto za to zapłaci. Optymalnie - taśma rozprężna, po wierzchu delikatnie masą fugującą np. akryl, aby taśma nie była widoczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 11.03.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 http://img22.imagevenue.com/loc76/th_19168_Clip_5_122_76lo.jpg Nadcięcie kielnią wypełnić owym akrylem, brak na detalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ma-2005 11.03.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2007 A co z łączeniem płyt OSB "po długości" budynku - dajecie na styk czy minimalny luz? ( praca płyt w okresie lato-zima) osb min 5 mm luzu - styropianem na styk do elewacji - powstaje minimalna szczelina ------------------sorry, mało dokładnie się wyraziłem. Miałem na myśli styk płyta OSB/ następna płyta OSB, a nie styk OSB/ ściana. Mam dylemat, ponieważ:wersja a) płyty idą na styk, to powstaną naprężenia które mogą spowodować "klawiszowanie" na stykachwersja b) jeżeli zostawimy min. luz to w styropianie też powinna powstać dylatacja. A to by wyglądało mało ciekawie na ścianie o dł np 10 mb..... Ma może ktoś jakiś praktyczny patent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prokowal 27.05.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 A co z łączeniem płyt OSB "po długości" budynku - dajecie na styk czy minimalny luz? ( praca płyt w okresie lato-zima) [ciach] sorry, mało dokładnie się wyraziłem. Miałem na myśli styk płyta OSB/ następna płyta OSB, a nie styk OSB/ ściana. Mam dylemat, ponieważ: wersja a) płyty idą na styk, to powstaną naprężenia które mogą spowodować "klawiszowanie" na stykach wersja b) jeżeli zostawimy min. luz to w styropianie też powinna powstać dylatacja. A to by wyglądało mało ciekawie na ścianie o dł np 10 mb..... Ma może ktoś jakiś praktyczny patent? witam ! podnoszę, jestem żywotnie zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pm2000 25.10.2007 01:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Witam, mi także nie podobał sie siding czy "boazeria" na podbitce. Zdecydowałem się na otynkowaną i jest super. Z jednym wyjętkiem. Mam brzydkie (poszarpane, nierówne) szczeliny w miejscach styku podbitki jednej połaci dachowej z drugą połacią (dach wielospadowy). Zerknijcie prosze na zdjęcia i poradźcie co należy (ew. należało z tym zrobić). dom wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d37b0b65834af97.htmla brzydkie szczeliny tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b8a931cca8b43cd.html i tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bf46099fa12ba52.html z góry dzięki, pm2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 25.10.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Może okleić dachówki folią, zapianować i po wyschnięciu pianki obrobić jak styropian?Ściąć nadmiar pianki i na to siatka i tynk. Na styku z dachówką i tak pęknie. Tam można ewentualnie dać biały akryl, żeby robactwo nie właziło. Tylko robota raczej precyzyjna. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 25.10.2007 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Nie chcemy mieć podbitki ani z pcv, ani z drewna. Podoba mi się podbitka Reziego (nawet bardzo ). Ostatni pomysł fachowców to zamiast osb dać twardy styropian + siatka + tynk...Czy pominiecie osb i zastąpienie go twardym styro ma sens ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 25.10.2007 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 Ostatni pomysł fachowców to zamiast osb dać twardy styropian + siatka + tynk...Czy pominiecie osb i zastąpienie go twardym styro ma sens ? bez sensu i niepotrzebna oszczedność ja do podbitki ma przymocowane czujnik zmierzchowy, markize tarasową, lampy, kamerę do samego styro byłby problem osb usztywnia konstrukcję a ponadto lepiej sie poziomuje taka powierzchnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts