Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka z OSB + styropian

Rezi

Recommended Posts

Rozumiem, że pomiędzy płytą OSB i elewacją budynku robimy jakąś dylatację (np. 0.5 cm). Czy w ten wewnętrzny narożnik dawać kątownik z siatką, czy tylko wywinąć siatkę z podbitki na elewację?

Darek

nie łaczyc siatką kątownikamu etc

najlepiej pogodzić się z niewielką rysą lub zastosowac uszczelniacz akrylowy do elewacji

Uszczelniacz nie musi wystarczyć - praca takiej rysy jest większa niż zdolność przeniesienia przez akryl. Chyba, żeby napakować bardzo dużo materiału, ale kto za to zapłaci.

Optymalnie - taśma rozprężna, po wierzchu delikatnie masą fugującą np. akryl, aby taśma nie była widoczna.

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co z łączeniem płyt OSB "po długości" budynku - dajecie na styk czy minimalny luz? ( praca płyt w okresie lato-zima)

osb min 5 mm luzu - styropianem na styk do elewacji - powstaje minimalna szczelina

------------------

sorry, mało dokładnie się wyraziłem. Miałem na myśli styk płyta OSB/ następna płyta OSB, a nie styk OSB/ ściana. Mam dylemat, ponieważ:

wersja a) płyty idą na styk, to powstaną naprężenia które mogą spowodować "klawiszowanie" na stykach

wersja b) jeżeli zostawimy min. luz to w styropianie też powinna powstać dylatacja. A to by wyglądało mało ciekawie na ścianie o dł np 10 mb.....

Ma może ktoś jakiś praktyczny patent?

• 2 months później...
A co z łączeniem płyt OSB "po długości" budynku - dajecie na styk czy minimalny luz? ( praca płyt w okresie lato-zima)

[ciach]

sorry, mało dokładnie się wyraziłem. Miałem na myśli styk płyta OSB/ następna płyta OSB, a nie styk OSB/ ściana. Mam dylemat, ponieważ:

wersja a) płyty idą na styk, to powstaną naprężenia które mogą spowodować "klawiszowanie" na stykach

wersja b) jeżeli zostawimy min. luz to w styropianie też powinna powstać dylatacja. A to by wyglądało mało ciekawie na ścianie o dł np 10 mb.....

Ma może ktoś jakiś praktyczny patent?

witam !

podnoszę, jestem żywotnie zainteresowany

• 4 months później...

Witam, mi także nie podobał sie siding czy "boazeria" na podbitce. Zdecydowałem się na otynkowaną i jest super. Z jednym wyjętkiem. Mam brzydkie (poszarpane, nierówne) szczeliny w miejscach styku podbitki jednej połaci dachowej z drugą połacią (dach wielospadowy). Zerknijcie prosze na zdjęcia i poradźcie co należy (ew. należało z tym zrobić).

dom wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d37b0b65834af97.html

a brzydkie szczeliny tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8b8a931cca8b43cd.html i tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9bf46099fa12ba52.html

z góry dzięki, pm2000

Ostatni pomysł fachowców to zamiast osb dać twardy styropian + siatka + tynk...Czy pominiecie osb i zastąpienie go twardym styro ma sens ?

bez sensu i niepotrzebna oszczedność

ja do podbitki ma przymocowane czujnik zmierzchowy, markize tarasową, lampy, kamerę

do samego styro byłby problem

osb usztywnia konstrukcję a ponadto lepiej sie poziomuje taka powierzchnię