kaco 13.11.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Witam mam takie pytanie, jakim srodkiem i ile razy pomalować deskę czołową. Mam też kilka słupów drewnianych w konstrukcji dachu które to go podpierają a stoja na tarasie. Dachówka i rynny będą w kolorze miedzianym więc kolor deski czołowej chciałbym aby był zbliżony. Moze ktos malował i wie z jakiej firmy wybrać farbę.Czy malować też jakimś innym preparatem przed pomalowaniem kolorem.Z góry dziękuje za udzielone odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekola 18.11.2005 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 W ogóle nie malować. Dać blachę. D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 18.11.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 U mnie też będzie blacha, więc kolor deski nie ma znaczenia. Nie jestem ekspertem, ale zazwyczaj chyba jednak daje się blachę, choć mogę się tu mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.11.2005 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Jest deska, na którą wywija się blachę. Tak że kolor deski nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 18.11.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Dawać blachę w kolorze dachu bądź innym ulubionym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 18.11.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Pomaluj lakierobejcą np: Sadolin extra, z tego co widze, to chwalą ja na forum. http://www.sadolin.pl/gifs/puszki/extra.gif Jest dostępny w 12 kolorach i minimum to 2 wartstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.11.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Pomaluj lakierobejcą np: Sadolin extra, z tego co widze, to chwalą ja na forum. http://www.sadolin.pl/gifs/puszki/extra.gif Jest dostępny w 12 kolorach i minimum to 2 wartstwy. Kolega ze stoiska z farbami z Castoramy powiedział mi, że Sadolin jest teraz gorszy niż kiedyś, bo robiony w Polsce. Polecił mi V33. Czy miał rację? - się okaże za parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniesia 18.11.2005 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Metal,tez malowalam v33, ale to dopiero miesiac wisi na budynku, jak dawno Ty malowales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 18.11.2005 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Ja od stolarza słyszałem dobre opinie na temat lakierobejc Dulux. Maluje nimi drzwi zewnętrzne. Dlatego ja malowałem nimi konstrukcję daszku nad drzwiami wejściowymi, ale montował będę dopiero jutro więc nic powiedzieć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilcza75 18.11.2005 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Duluxem malował deski moj dekarz. Mówił , że to najlepszy z popularnych impregnatów. Majster był polecany przez osoby którym robił dachy, mnie też dach zrobił OK, dlatego nie mam powodu by wątpic w jego opinię.t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasssmine 18.11.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Moim zdaniem blacha nie wygląda zbyt ładnie, a moze jakis drewnochronem zblizonym kolorystycznie do dachówki. My tak zrobilismy i wygląda bdb.Jasmine Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.11.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Jeżeli to jest ta deska przy której jest rynna to blacha musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pascall 19.11.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Jeżeli to jest ta deska przy której jest rynna to blacha musi być. Tu raczj nie chodzi o pas podrynnowy tylko o deske doczołową mocowaną do krokwi więc nie musi byc blacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 19.11.2005 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Deske czołową mam w kolorze podbitki ( ciemny brąz) nie spotkałem się z deską czołową pokrytą blachą co innego pas podrynnowy u mnie jest, ale nie wywinięty na deske Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.11.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 U mnie wszędzie deska czołowa jest odkryta, w pasie podrynnowym tylko częściowo zakryta blachą, to co wystaje pod rynną jest gołą deską. Deska czołowa i inne, zewnętrzne elementy drewniane, których jest u mnie sporo, pomalowane zostały najpierw impregnatem Xylomal, a potem 2, lub 3-krotnie Bondexem "wood stain" w kolorze macassar. Wygląda to bardzo dobrze, pasuje do rynien w kolorze miedzi i dachu w kolorze cegły. Co do trwałości nie mogę na razie wiele powiedzieć, wszystko zostało pomalowane miesiąc temu. Tak czy inaczej liczę się z tym, że czas i warunki atmosferyczne bedą miały niekorzystny wpływ na wygląd tych elementów i myślę, że co najmniej raz na trzy lata trzeba będzie malowanie powtórzyć. Ale taki był nasz wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 19.11.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 O taka deske chodzi ?http://img443.imageshack.us/img443/546/img01811gk.jpg U nas jest poamlowana 3 krotnie impegnatem do drewna nobilesu w kolorze palisander, a z góry obróbka blacharska w podobnym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sta28 19.11.2005 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2005 Impregnat barwiący firmy Hartz. Jak na zdjęciu wyżej - mam w szczycie "fałkę" (V) - potraktowana tym impregnatem kilkakrotnie, wygląda super (minęły dwa lata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 20.11.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 O taka deske chodzi ? http://img443.imageshack.us/img443/546/img01811gk.jpg U nas jest poamlowana 3 krotnie impegnatem do drewna nobilesu w kolorze palisander, a z góry obróbka blacharska w podobnym kolorze. Zamiast tej "deski" powinna być zastosowana dachówka skrajna. Wiem, że to podraża koszty ale jednocześnie znika problem z konserwacją. Moim zdaniem taka dachówka podnosi też estetykę wykonania dachu. Ale to kwestia gustu i "kasy" Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.11.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 U mnie wszędzie deska czołowa jest odkryta, w pasie podrynnowym tylko częściowo zakryta blachą, to co wystaje pod rynną jest gołą deską. Deska czołowa i inne, zewnętrzne elementy drewniane, których jest u mnie sporo, pomalowane zostały najpierw impregnatem Xylomal, a potem 2, lub 3-krotnie Bondexem "wood stain" w kolorze macassar. Wygląda to bardzo dobrze, pasuje do rynien w kolorze miedzi i dachu w kolorze cegły. Co do trwałości nie mogę na razie wiele powiedzieć, wszystko zostało pomalowane miesiąc temu. Tak czy inaczej liczę się z tym, że czas i warunki atmosferyczne bedą miały niekorzystny wpływ na wygląd tych elementów i myślę, że co najmniej raz na trzy lata trzeba będzie malowanie powtórzyć. Ale taki był nasz wybór. Macassa? A jaki to kolor? Interesuje mnie to, bo też mam dach ceglany a rynny będą w kolorze miedzi. Jak do tej pory testowane impregnaty nie zdały egzaminu (mam klocki - odpady ze słupów) i tak chwalony tutaj Dulux przy malowaniu tworzy jakąś dziwną 'kaszkę", Sadolin nie zachwycił mnie kolorystycznie - wszystkie brązy jakieś bure wychodzą a tekowy wychodzi czerwony i też rozprowadza się fatalnie (a drewno mam sosnę i modrzew). Najlepszy okazał się pod względem rozprowadzania jakiś zagraniczny impregnat do jachtów (nazwy w tej chwili nie pamiętam), choć kolor wpada nieco w pomarańcz i też mi nie pasuje. Nie mniej jednak jeśli chodzi o nakładanie brak owej 'kaszki'. Zastanawiam się nad tym V 33, tyle że go nigdzie nie widziałam. Nie stostowałam też tych impregnatów co matka, dlatego jestem zainteresowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.11.2005 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Marzanno, tak wygląda kolor macassar, http://img498.imageshack.us/full.php?image=img00022hc.jpg tu jest pomalowane raz, na podkład Xylomal. Wiadomo, im więcej warstw, tym kolor ciemniejszy. A tak wygląda ten kolor z daleka, w połączeniu z dachem i rynnami. http://img180.imageshack.us/full.php?image=img0001kadr5uk.jpg Z prawej strony widać różnicę między jedną warstwą farby, a dwiema. Przy nakładaniu Bondexu nie stwierdziłam żadnej kaszki, rozprowadza się toto dość dobrze, część elementów malowałam osobiście, więc wiem co mówię. Najlepszy efekt uzyskuje się wtedy, kiedy po naniesieniu pędzlem przejedziesz wszystko jeszcze wałeczkiem z gąbki, unikniesz wtedy zacieków i śladów po pędzlu, a farba będzie naniesiona równomiernie. Jest to dość czasochłonne i wymaga cierpliwości, ale efekt, przynajmniej dla mnie, jest zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts