Pascall 20.11.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 U nas jest poamlowana 3 krotnie impegnatem do drewna nobilesu w kolorze palisander, a z góry obróbka blacharska w podobnym kolorze. WWiola: czy tem palisander zbliżony jest do czarnego ? Bo ja wlasnie szukam impregnatu pasującego do czarnych dachówek i jedyny jaki znalazłem w Internecie to własnie palisander. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 20.11.2005 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Dzięki, matka! Słupy i deska wyglądają zachęcająco. Muszę kupić oba środki. A ten Xylomax miał jakiś kolor czy był bezbarwny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 20.11.2005 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 U nas jest poamlowana 3 krotnie impegnatem do drewna nobilesu w kolorze palisander, a z góry obróbka blacharska w podobnym kolorze. WWiola: czy tem palisander zbliżony jest do czarnego ? Bo ja wlasnie szukam impregnatu pasującego do czarnych dachówek i jedyny jaki znalazłem w Internecie to własnie palisander. http://img509.imageshack.us/img509/4743/konieccianekdziaowychparteru08.th.jpg Te deski (zdjęcie można powiekszyć) pomalowane są drewnochronem w kolorze palisander. Pierwsza leżaca płasko deska po lewej jest maźnięta cztery razy (chciałem uzyskać jak najciemniejszy brąz). Pozostałe są po trzech malowaniach i czekają na czwarte. Róznica w kolorach miedzy pierwszymi trzema malowaniami jest spora z każdą kolejna wartwą. Różnica miedzy trzecią a czwartą nie jest juz tak widoczna, ale jest. Te plamy na deskach, to nie są odbarwienia, tylko tak sfotogarfowała się mokra deska (w tych miejscach były plamy wody). Jeśli chcesz uzyskać kolor czarny, to kup impregnat w kolorze heban. Dorzucam jeszcze zdjecie jak wyglada deska po jednokrotnym pociągnieciu palisandrem: http://img388.imageshack.us/img388/9256/ciankidziaowekominy05112005033.th.jpg PS. Dachówki mam również w kolorze czarnym (czarnobrązowe), ale deski okapowe dopasowuje do brązowych rynien. Nie chciałem czarnych, bo wg mnie bedą źle wyglądały rury spustowe na tle jasnej elewacji. pozdrawiam Konrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 21.11.2005 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Metal, tez malowalam v33, ale to dopiero miesiac wisi na budynku, jak dawno Ty malowales? Mam deski pomalowane przed montażem, dwa razy od "brzydszej" strony i raz od "ładnej". Podbitka wisi jakieś dwa miesiące. Pomaluję teraz jeszcze raz od "ladnej" strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dzięki, matka! Słupy i deska wyglądają zachęcająco. Muszę kupić oba środki. A ten Xylomax miał jakiś kolor czy był bezbarwny? Xylomal zastosowaliśmy bezbarwny. Jeśli masz dużo elementów do pomalowania i potrzebujesz większą ilość farby, czyli np. Bondexu, to radzę rozejrzeć się w swojej okolicy za przedstawicielem Dyrupa (producent Bondexu), można się z nimi targować, ja zapłaciłam u nich sporo mniej, niż np. w Castoramie. Tu możesz poszukać przedstawiciela. dyrup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 21.11.2005 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 U nas jest poamlowana 3 krotnie impegnatem do drewna nobilesu w kolorze palisander, a z góry obróbka blacharska w podobnym kolorze. WWiola: czy tem palisander zbliżony jest do czarnego ? Bo ja wlasnie szukam impregnatu pasującego do czarnych dachówek i jedyny jaki znalazłem w Internecie to własnie palisander. Malowałem jakimś tanim Nobilesem i jego ogromną wadą jest chlapanie. Drobne kropeczki wiatr porozsiewał mi po dachu mimo, że malowałem pod nim. Teraz stosuję do wszystkiego drewnochron "BARIERA" (też jeden z najtańszych), jest wodnorozpuszczalny i nie chlapie. Jeśli chodzi o czarny kolor, to taki efekt uzyskują u mnie na wsi malując zużytym olejem samochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wwiola 21.11.2005 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Zamiast tej "deski" powinna być zastosowana dachówka skrajna. Wiem, że to podraża koszty ale jednocześnie znika problem z konserwacją. Moim zdaniem taka dachówka podnosi też estetykę wykonania dachu. Ale to kwestia gustu i "kasy" Pozdrowienia. Właśnie ze względu na kasę zostało to zrobione w ten a nie inny sposób. Oszczędziłam co najmniej 3 tys. zł, a konserwacji się nie boję, bo mam tam drewniane attyki, których jeszcze na zdjęciu nie ma, które czy tak czy siak będą wymagały konserwacji. Zresztą nie sądze, by trzeba to było robic często. No i ze względu na nie taka deska moim zdaniem wygląda lepiej. Ale jak sam powiedziałes o gustach się nei dyskutuje. A kolor jest ciemnobrązowy, jak zauwazono wyżej im więcej razy malowane tym ciemniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarzannaPG 21.11.2005 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dzięki, matka! Słupy i deska wyglądają zachęcająco. Muszę kupić oba środki. A ten Xylomax miał jakiś kolor czy był bezbarwny? Xylomal zastosowaliśmy bezbarwny. Jeśli masz dużo elementów do pomalowania i potrzebujesz większą ilość farby, czyli np. Bondexu, to radzę rozejrzeć się w swojej okolicy za przedstawicielem Dyrupa (producent Bondexu), można się z nimi targować, ja zapłaciłam u nich sporo mniej, niż np. w Castoramie. Tu możesz poszukać przedstawiciela. dyrup Ogromnie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts