Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę wybudować dom i zamieszkać w nim w tym samym roku

TadekL

Recommended Posts

do szanownego kolegi formułowicza GENO , jeżeli uważasz ze budownictwo szkieletowe nadaje sie na domki do narzędzi, to mi nie bardzo pasuje, kolego :( !! sądząc po ilości twoich postów, 5 dziennie to tylko siedzisz na kompie i klikasz a budowanie to znasz zapewne z opowieści znajomych :lol: ja tu nie neguje budowania tradycyjnego a tylko daje kolego jakąś alternatywe bo sam znam kolege "szkieletora" który juz po 4 miesiącach mieszka we własnym domu 140m2 i wykończonym

tak więc nie czepiaj sie szczegółów :wink:

Mały majstrze pech jest taki,że jestem Dużym Majstrem :wink: ale to nieważne. Na temat domków szkieletowych mam taką opinię a nie inną - dość konerwatywny pogląd ale jak dla mnie to nadają się w sam raz np. na osiedla pracownicze - domy dla wojskowych itd. jednym słowem ludzi moblinych - jeśli ktoś natomisat chce mieć trwały dom na conajmniej 50 lat to tylko w technologii tradycyjnej - szkieleciki to taki domek zabawka a Legalett ...cóż styropianowi srednio się daje 20 lat życia to powiedzmy w dobrych warunkach niech nawet dobije te 50 lat :wink:

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zaczęliśmy 16.08.2005r. Budujemy D06 (80m2). Od poniedziałku zamierzam układać płytki, podłogi itd. Chcemy żeby pierwsza choinka w naszym domku stanęła na te święta.

Budujemy na kredyt, mały domek z betonu komórkowego, strop drewniany. Faktem jest, że mieliśmy ogromne szczęście do ekip. Wszystko przebiegało wg harmonogramu. Jesteśmy juz trochę podmęczeni tym, ale wizja mieszkania w tym roku dodaje nam skrzydeł.

Kiedyś Coelho napisał mniej więcej że "Jeśli czegoś bardzo mocno pragniesz to cały wszechświat w potajemny sposób działa aby to się spełniło". Wiara czyni cuda.

Powodzenia.

Życzę wytrwałości.

Wszystko jest możliwe i wszystko się może zdarzyć.

Porownanie budowy systemem gospodarczym z dzialalnoscia dewelopera

jest w kontekscie postawionego pytania bardzo zasadne.

Jesli zwykly czlowiek zleca cala budowe (cala czyli z wykoncczeniem) firmie zajmujacej sie budowaniem to taka budowa moze zakonczyc sie w ciagu jednego sezonu budowlanego (wiosna-zima), jesli zas inwestor sam dobiera ekipy i dostawcow, a ponadto sam nadzoruje prace, moga pojawic sie problemy. Zagrozeniem sa opoznienia poszczegolnych etapow i duzo grozniejsze to brak podmiotu przejmujacego na siebie calosc odpowiedzialosci za powodzenie budowy. W tej sytuacji spoczywa ona na inwestorze, ktory w swej blogiej nieswiadomosci technicznych skutkow pewnych decyzji moze "stawiac zamki na piasku". Szczegolnie wtedy pospiech jest zlym doradca. Wystarczy wpisac w opcji szukaj slowa "pomocy", "pilne", "ratunku!!!", ...

Też zamierzam zacząć wiosną i skończyć do końca roku.Jeśli będą dobre ekipy i dobra pogoda to wiem ,że bedzie to możliwe.Natomiast słyszałam,że rzeczywiście ocieplenie i różne płytki lepiej kłaść po okresie grzewczym.Ale mój brat robił wszystko od razu-w zeszłym roku jesienią skończył,wprowadził się i do dnia dzisiejszego-glazury terakoty OK natomiast popękał mu strop i będzie musiał malować jeszcze raz.Całkowicie zgadzam się z guru Cohello,że jeśli tylko chcesz to sprzyja ci cały wszechswiat.Tylko musisz coś robić w tym kierunku. :wink:

Dzisiaj złożyłem dokumentację w Starostwie. Za miesiąc pozwolenia.

Zaczynam , gdy śnieg stopnieje.

Technologia tradycyjna, tzn. max + styropian. Tynki (wewnętrzne) mokre, wylewki suche. Dom mały, 90mkw. pow. użyt. + ew. strych do adaptacji, co oznacza strop żelbetoewy.

Finansowanie z kredytu bankowego.

Od początku do końca będzie budowała jedna, sprawdzona ekipa. Właśnie kończą dom znajomej, który zaczęli w czerwcu.

Są już umówieni. Zamówione jest też drewno na całą budowę.

Jak wszyscy wiedzą, technologicznie nie ma większego problemu z wybudowaniem w jeden rok - oczywiście kalendarzowy. Łącznie z przerwami technologicznymi. Chociaż uważam , że lepiej byłoby zacząć jesienią. Największy problem będzie z wilgocią. Nie obędzie się bez solidnego wietrzenia w trakcie wykańczania oraz po przeprowadzce.

Obecnie (od 6 lat) mieszkam w bloku, który był murowany w lecie, a w listopadzie były kładzione tynki (mokre) i wylewki (suche). 8 grudnia dostałem klucze, a pod koniec stycznia wprowadziłem się. Pierwsze 2 zimy było zimno . Ale tak jest nawet w domach budowanych przez 2 lata. Mieszkanie było cały czas solidnie wietrzone i niec wielkiego nie wydarzyło się, tzn. grzyb itp.

Znam dwie rodziny , ktre mieszk w domach wzbudowanych w jeden sezon. Z tym , że jedni zaczęli we wrześniu a w marcu była przeprowadzka (porotherm), a drudzy na rozpoczęli wiosnę a wnieśli meble na wigilię.

Słyszałem też o ludziach , którzy po wybudowaniu w jeden sezon mieli duże problemy z wilgocią, ale osobiście ich nie znam.

Nie zniechęcajcie ludzi.

Co do wykończeniówki - jest kilka miesięcy na przemyślenia czego nie można oraz co się chce. Kwestia kompromisw. Wiadomo, że ze względu na wilgoć odpada parkiet i drewniane okna. Pozostają panele i plastiki.

Myślę , że decyzja szybkiego budowania wynika z przyczyn finansowych. Długie budowanie = wyższe koszty przy finansowaniu budowy z kredytu.

Oczywiścnie najlepiej byłoby wybrać szkielet drewniany. Ale kto normalny decyduje się na to, kiedy koszty takiego domu w Polsce są takie same jak w technologii tradycyjnej. Niektórzy , w niektórych dziedzinach liczą stosunek jakości do ceny, jako głowny miernik stanowiący podstawę do podjęcia decyzji. Obawiam się , tak patrząc to obecnie domy szkieletowe są najdroższą technologią.

• 2 weeks później...

podobnie jak w podobnym watku wczesniej..:)

oczywiscie ze mozliwe i to bez wiekszych problemow....:)

sam tak tez budowalem....

stosujac nowe technologie i materialy wystraczy zastosowac takze odpowiednie do nich metody.... w tym przypadku osuszanie wylewek i tynkow...

calkowicie znika problem wilgoci i podwyzszone koszty ogrzewania....

jak widze na forum...wszyscy twierdza, ze to przeciez normalne.... pierwsze dwa - trzy lata bulimy za ogrzewanie jak za zboze....

TO NIE JEST NORMALNE...ani tym bardziej konieczne....

to, ze nie widac jak rosna grzybki i inne plesnie wcale nie swiadczy o tym ze domek jest suchy i zdrowy.... nawet w Muratorze bylo cos na ten temat..:)

istnieje nawet cos takiego jak mykologia....czyli nauka o grzybkach (tak w skrocie rzecz ujmujac..:))

w jednym z postow bylo cos na temat developerow i ich "tempa".... oczywiscie, ze maja tempo...ale budowane przez nich osiedla osuszam najczesciej wlasnie z wilgoci technologicznej....i dlatego moga skrocic czas budowy o okolo 2 do 3 miesiecy i oddac domy bez wiekszych problemow ...suche..:)

pozdrawiam,

MirEcki - DRY

Także chcę wybudować w ciągu kilku miesięcy. Wiem, że dobrze jest jak podstawa budynku się ustabilizuje. Jednak będę zmuszony zrobic to szybko.

I tak sobie postanowiłem że:

1) W miarę możliwości buduje jedna firma

2) Przewymiaruję głębokość posadowienia ław fundamentowych ich szerokość i zbrojenie.

3) Stropy prefabrykowane.

To powinno mi zaoszczędzić późniejszych zmartwień.

Czy mi to wyjdzie? Nie wiem, ale mam taką nadzieję.