Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę wybudować dom i zamieszkać w nim w tym samym roku

TadekL

Recommended Posts

Wstawiasz agregat i wiadrami wynosisz wode. Taki maly agregacik o mocy ok. 200W, w moim SEZONOWANYM domu po zamknieciu przez wiele tygodni wyciagal kilka litrow wody dziennie.

obawaim sie ze taki maly agregacik niewiele pomoze.... osuszacze o takiej mocy i wydajnosci sa bardzo przydatne np. w domowych pralniach czy lazienkach....:)

Do prawidlowego osuszania nowobudowanych domow stosuje osuszacze o okolo 5 x wiekszej wydajnosci, ktore wspolpracuje z odpowiednio ustawionymi dmuchawami. Przy takiej konfiguracji umozliwiaja one odeschniecie tynkow i posadzek w ciagu 2-3 tygodni.

Zainteresowanym przesle dokladniejsze info lub krotka prezentacje zasady dzialania na maila....

pozdrawiam,

MirEcki - DRY

• Odpowiedzi 98
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moja siostra zaczełą budowę w marcu 2004 i już w listopadzie tego samego roku zamieszkali we własnym domu. Domek parterowy ok 160m2 użytkowej, strop nad strychem wylewany monolit, garaż dwustanowiskowy. Jak do tej pory są zadowoleni.

Ja ze względu na papierologię musiałem rozłożyć budowe na dwa sezony.

• 2 months później...

Witam budujących w rok i tych co chcą w rok zbudować. Też sie do nich zaliczam :)

W zeszłym roku zrobiłem stan zerowy (ocieplony, zaizolowany, zasypany). Teraz załatwiam kredyt i jak tylko śniegi stopnieja mam zamiar ruszac dalej z kopyta. Mam nadzieję, że gwiazdka już pod własnym dachem :) Buduje GL 157 z Atrium.

Zaczelismy roboty budowalane pod koniec maja 2005 roku. Wprowadziismy się 4 listopada 2005 r.

Dom(ik) Gl 240 ze http://www.studioatrium.pl

Fundament tradycyjny, ściany gazobeton na klej plus styropian, strop teriva, tynki gipsowe maszynowe. Piszę o tym bo to akurat według mnie dość ważne. Lato i jesień nam sprzyjały. Stop wysychał rewelacyjnie, tak jako i wylewka na parterze. Tynki gipsowe potrzebują może nie tyle temperatury co suchego powietrza i przewiewu. Akurat to się udało. Domy dobrze i tanio wysusza kominek albo piec kominkowy jak u nas.

NA pewno na początku jest większa wilgotność niż po kilku miesiącach, ale żeby były grzyby i pleśnie to trzeba nie mieć wentylacji i nie roszczelniać okien. Najwięcej wody jest w wylewkach stropie, tynkach (no i w ścianie przez to) czy np schodach betonowych. Nie mieliśmy problemu z wykonczeniem bo naprawdę było sucho. Panele leżały dwa tygodnie w nieogrzewanym domu i też nic się nie stało. Mam małe dziecko i jest zdrowiutkie tak jako i jego rodziece. To mój drugi dom w szybkim tempie. Szykuje się trzeci. Myślę że są lepsze i gorsze technologie (woda woda woda i schnięcie), poza tym trzeba mieć stan surowy z wszystkimi mokrymi pracami gotowy już wiosną lub latem. Nawet jak będzie deszczowe lato to osuszy się szybciej niż zimą. Wydaje mi się też że trudniej jest osuszyć duze rozłożyste domy niż małe domiki ze względu na inną cyrkulację powietrza, ale tego sam nie sprawdzałem. :roll:

• 2 weeks później...

My też jesteśmy optymistami i mamy zamiar zacząć za tydzień lub dwa i wprowadzić się jeszcze w tym roku. I dodam tu jeszcze by podnieść ciśnienie pesymistom, że mamy zamiar nie przekroczyć kwoty 100000 zł za wybudowanie domku Kamyczek http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=KAMYCZEK

mamy zamiar ograniczyć do minimum mokre prace tzn. np poprzez zastosowanie płyt GK, pierwszą instalacją w domu będzie kominek który będzie osuszał dom przy otwartych oknach i opuszczonych roletach (lekko rozchylonych). Poza tym mamy strop drewniany tak więc jesteśmy na ileś tam litrów H2O do przodu.

Serdecznie pozdrawiamy wszystkich zapalonych optymistów i czekamy na ciąg dalszy tej dyskusji, a w szczególności opinie tych którzy tego dokonali

My też jesteśmy optymistami i mamy zamiar zacząć za tydzień lub dwa i wprowadzić się jeszcze w tym roku. I dodam tu jeszcze by podnieść ciśnienie pesymistom, że mamy zamiar nie przekroczyć kwoty 100000 zł za wybudowanie domku Kamyczek http://www.krajobrazy.com.pl/index.php?strona=domek&nazwa=KAMYCZEK

mamy zamiar ograniczyć do minimum mokre prace tzn. np poprzez zastosowanie płyt GK, pierwszą instalacją w domu będzie kominek który będzie osuszał dom przy otwartych oknach i opuszczonych roletach (lekko rozchylonych). Poza tym mamy strop drewniany tak więc jesteśmy na ileś tam litrów H2O do przodu.

Serdecznie pozdrawiamy wszystkich zapalonych optymistów i czekamy na ciąg dalszy tej dyskusji, a w szczególności opinie tych którzy tego dokonali

Spoko. Tylko trochę się zdziwisz przy kryciu dachu (jeżeli oczywiście będziesz krył dachówką) ceny gasiorów, a w szczgólności tych elementów końcowych i szczytowych, przegięcie :evil:

• 1 month później...

Witam!

Też chcemy postawić w jeden sezon i zamieszkać najpóźniej na Wigilię.

Budujemy z YTONGA - sami :o

Małego D 06 - życzcie szczęścia - mam doyć mieszkania w bloku :evil:

Niestety nikt w to niewierzy, może chociaż tu znajdę jakieś wsparcie :D

Narazie ładujemy akumulatory :D

Mam nadzieję że złożymy sobie życzenia wigilijne już z ze swoich komputerów z domu :D

Witam.

Niedawno w podobnym wątku potwierdziłem, że sie da. Jesteśmy z żoną zywym na to dowodem :D Zaczęliśmy w zeszłym roku w kwietniu zamieszkaliśmy w grudniu (8 miesięcy budowania). wszystko zrobione tip-top, elewacja, wykończeniówka wewn., podjazdy, ogrodzenie. Jedyne ustepstwo wynikające z szybkiej budowy to brak kolorków na ścianach - troche tej wilgoci jednak zostało i było ryzyko przebarwień. Pomalowaliśmy zwykłą białą śnieżką. I dodam, że zima choć ostra specjalnie nie dała nam się we znaki. Wielkiej wilgoci w domu nie mam, nie wspomnając o grzybach i pleśniach.

W.