Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin

Recommended Posts

z tego co słyszałembez 100% pewności wkłady kwadratowe np 20 x 20 jest ciut mniej wydajny np niż fi 20 chociaz pow .jest wiekszy dlatego ze spaliny wylatujac wirują a w kwadracie i tak nie sa wykorzystane sektory w narożnikach przekroju.

dlatego miedzy innymi mam fi 20 ,

chociaż większoś piecy miałowych zasypowych mają czopuchy prostokątne lub kwadratowe i lepiej wtedy zgrac z wejściem do komina niz kombinowac

przejściuwki kwadrat -koło

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak by nakazywał rozsądek, że okragły przekrój jest lepszy. Tylko, że te niewykorzystane rogi w kwadratowym pracują jako magazyn sadzy, to po pierwsze. Po drugie trudniej jest trzymać się sadzom płaskiej powierzchni niż okrągłej. Dlatego przekrój okrągły szybciej potrafi się zapchać, szczególnie jak mamy kiepski ciąg spowodowany np. chłodnymi spalinami z mokrego opału.

Odpowiednikiem komina 200x200 jest fi 230. Właśnie te 30mm przewiduje się na sadzę. Jak się tego zbierze więcej, to zazwyczaj pod własnym ciężarem odpada jak jest oczywiście suche.

To co napisałem dotyczy przekrojów małych. Takich do fi250.

Tak by nakazywał rozsądek, że okragły przekrój jest lepszy. Tylko, że te niewykorzystane rogi w kwadratowym pracują jako magazyn sadzy, to po pierwsze. Po drugie trudniej jest trzymać się sadzom płaskiej powierzchni niż okrągłej. Dlatego przekrój okrągły szybciej potrafi się zapchać, szczególnie jak mamy kiepski ciąg spowodowany np. chłodnymi spalinami z mokrego opału.

Odpowiednikiem komina 200x200 jest fi 230. Właśnie te 30mm przewiduje się na sadzę. Jak się tego zbierze więcej, to zazwyczaj pod własnym ciężarem odpada jak jest oczywiście suche.

To co napisałem dotyczy przekrojów małych. Takich do fi250.

A co sadzisz o wkładach owalnych?Jest to jakieś rozwiazanie czy pic.

Tynkowanie komina, to wprost obowiązek. Kominiarz nie powiniem odebrać komina "gołego".

Ale mówi o tym jakaś norma lub logiczne uzasadnienie ? Bo jakoś głupio komin od kominka otynkować a potem obłożyć klinkierem. :roll:

A ja się dopytam czy jest to obowiązek. Deweloper dał mi goły komin na strychu. Czy mogę go zmusić na podstawie prawa do otynkowania komina ? I czym powinien to zrobić ?

Page

Dobrze chcesz. Cegła pełna z cegielni. Poszukaj najbliższej, bo to wypalona glina. Ciężka jak szlag jasny! :lol: Nie warto wozić z daleka (no, chba że cena, upust...).

Każda dobra cegła dobra. Weź jedną do ręki i upuść na twarde podłoże. Jak podniesiesz jedną cegłę - to dobra, jak nie będzie się po co schylać, to szukaj gdziś dalej. :lol:

Pozdrawiam Adam M.

witam, wlasnie o kominach pisalem na tym forum, przemysl sprawe, pozd :wink:

Keny52 czy to ja mam przemyśleć sprawę. Z tego co jest napisane powyżej wynika, że do kominka należy wybudować komin 20 cm x 20 cm z czerwonej cegły i otynkować, żadnego klinkieru. Czy coś żle rozumiem?

Tutaj wybór należy do Ciebie.

Ja osobiście będę budował z cegły.

Czy kominiarz odbierze komin z pękniętym tynkiem od pieca do prawie sufitu. Wiem dlaczego popękał, w mocno wyziębionym domu ( nieobecność kilku dni)trzeba było szybko napalić i tak się stało-popękał, a ciąg jest bardzo silny.

• 1 year później...
To moze podpowiecie mi jak zabudowac komin w kotlowni plytami osb? Zastosowac jakies profile i skrecic je do komina a nastepnie do tych profili przymocowac plyte OSB? Mam zagwozdke, bo na tej obudowie chce powiesic piec gazowy hoval. Czy moze ktos z Was juz to "cwiczyl"? Mam komin systemowyi niemieckiej firmy PLEWA. Moze ktos ma jakies fotki jak to robil? :wink:

• 3 months później...
czy to jest systemowy? Chyba tak. Dobrze widze że czapka betonowa jest jest zalana razem z rurą ceramiczną? Jeśli tak to jest to błąd - te dwie rzeczy nie powinny się stykać. Wkład ceramiczny pod wpływem temp kurczy się i wydłuża - powinien mieć miejsce żeby czuł się swobodnie. :wink: Czapka betonowa powinna być obrobiona blachą.

czapa powinna być zazbrojona, inaczej te spękania po obrysie komina skutkują odpadaniem tych kilkucentymetrowych kawałków,

deflektor stożkowy nie powinien być zalany w betonie, przeważnie jest delikatnie uniesiony na stopkach, mocowaniach aby umożliwić wentylację wełny dookoła rury ceramicznej bądź przy braku wełny przestrzeni wokół rury

popatrz na stronach producentów w instrukcje montażu, materiały itp, (schiedel, leier, icopal, itp,)

coulignon edde

komin jest systemowy schiedla, już wiem, że musimy całą czapę skuć i zrobić zbrojenie i zalać od nowa, a poten obrobić blachą, ale mam pytanie o deflektor, na jakich stopkach? rozumiem, że on jakieś ma? musze popatrzeć na zdjęciach, i przy zalewaniu betonu trzeba wokół deflektora zrobić jakąś dylatację?

tzn. moje deflektory mają stopki montażowe, Twoje moga być inne, nie widac ich zakończenia bo jest w betonie :(

np. na stronie leiera http://www.leier.pl/malbork/katalog/3210_izolowany.php masz w instrukcji montażu (pdf) na rysunku 9 ładnie wyjaśniona droga przepływu powietrza, z tym że czasem różne systemy mają różnie to rozwiązane, nie wiemy jakiej firmy masz komin