Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy 300 000 wystarczy aby wykonczyc pod klucz?

Recommended Posts

zastanawiam sie czy ta suma wystarczy na wykonczenie domu 270m2 (z tego jakies 47 to cześc taka gospodarcz - kotłownia, garaz 2-stanowiskowy, magazynek) - w chwili obecnej jest stan surowy nakryty bez okien. Wiem, wiem, zaraz posypia sie glosy ,ze to zalezy od standardu - ale powiedzmy,ze ma byc to standard średni - oparty raczej na produktach polskich. Jak zaczelam tak liczyc to wszystko to wydaje sie ze bedzie za malo chyba :( . jak myslicie da radę za tę sume skonczyc?

ile wydałam - to jest dobre pytanie, gdyz mam spisane wszystko co do jednej złotówki, nawet jak kilka gwoździków kupowałam to zapisywałam - powiem tak całość 200 000 (w tym robocizna mury + wieźba 40 000). Reszta czyli 160 000 to materiały plus cały dach - robocizna i materiał, mozna byloby taniej wszystko zalezy od tego z czego budujesz dom - ja mam z porothermu 30cm, dach z dachówki ceramicznej z 6 oknami dachowymi i wyłazem.

Pytam o to wykończenie bo dopiero teraz zaczynają sie schody w góre, podobno stan surowy to 30% całości, ale czy tak jest na pewno?

jak mi bank tyle da :wink: ,

ale na powaznie to ja nie do konca jestem o tym przekonana i nie mówie tu o jakimkolwiek meblowaniu - tylko kuchnia wchodzi w gre i szafa zabudowana

Jak tak policze tynki, wylewki, instalacje, ocieplenie zewnatrz i dach, gips-kartony, malowanie, gresy, okna, drzwi, bramy, rolety, kawalek ogodzenia od drogi, łazienki itd to mnie te ceny porażaja i jeszcze ten vat :evil: :cry:

no tak ,rozumiem Twoj niepokój bo mi tez sie to juz udziela,ale powiem Ci,ze mój bardzo dobry znajomy wybudował dom 250 metrow,pustak max plus tyropian,dachowka ceramiczna{nie znam ilosci okien dachowych},drzwi gerda podobno za 3500,terakota w wiatrolapie,holu,parkiet na dole w pokojach i na calej gorze ,dwie lazienki super zrobione{w tym jedna 25 metrow},kuchnia BRW za 25 tys,umeblowane 3 sypialnie na gorze.Nie zrobiony tylko salon i gabinet{nie ma w nich mebl},maja jeszcze dwa kominki ,z czego jeden z plaszczem wodnym i to wszystko od wbicia lopaty do tego stanu 310 tys!!!

zastanawiam sie czy ta suma wystarczy na wykonczenie domu 270m2 (z tego jakies 47 to cześc taka gospodarcz - kotłownia, garaz 2-stanowiskowy, magazynek) - w chwili obecnej jest stan surowy nakryty bez okien. Wiem, wiem, zaraz posypia sie glosy ,ze to zalezy od standardu - ale powiedzmy,ze ma byc to standard średni - oparty raczej na produktach polskich. Jak zaczelam tak liczyc to wszystko to wydaje sie ze bedzie za malo chyba :( . jak myslicie da radę za tę sume skonczyc?

A masz już ogrodzenie, chodniki z kostki, ogród etc?

Na wykończenie samego domu powinno styknąć, ale to co powyżej to już nie...

Ja mam powierzchnię po podłodze 244m z garażem, użytkowej jakieś 210 (podnieśliśmy ściankę kolankową - nie wiem dokładnie ;)) Stan surowy otwarty (PTH 25, dachówka ceramiczna, rozprowadzenia hydrauliczne, chudziak) wyszedł 150 000. Media + wszystkie instalacje mam wycenione na 45 000 (już z piecem). Nie mam w wycenie podłogówki, ale nie będzie tego dużo. Tynki jakieś 16000 (tradycyjne, 8/m). Jakieś 25 000 max. elewacja (styropian 12-tka). Okna 13 000 (po ostrych negocjacjach) - Deceunick złoty dąb 5-komorowe. Kuchnia od 6 do 16 000 bez mebli. Ocieplenie poddasza z płytami kg jakieś 11000. Reszty jeszcze dokładnie policzonej nie mam.

Zgrubnie sobie policzyłam, że do stanu umożliwiającego przeprowadzkę (a nie chcę się wprowadzać na budowę i do błotka ;)) wydamy ze 230-250 000. Szlifowanie reszty jeszcze potrwa...

Zależy jeszcze od standardu - my planujemy dobry średni - tzn porządne materiały, ale bez szaleństw