Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

A więc kupiłem działkę i co dalej ? Nie zdecydowałem się jeszcze na projekt - co mogę zaczać załatwiać bez tego? Nie wiem, przyłącza wodne i energetyczne mogę czy dopiero po uzyskaniu pozwolenia na budowę? Może coś jeszcze?

Dalej - taki domek (wstępny wybór - niemniej jednak będzie coś w tym stylu)

http://www.postawdom.pl/projekty/01_budynki%20jednorodzinne/W-20.12a/perspektywa.jpg

Więcej tutaj: http://www.postawdom.pl/produkt.php?dz=01_budynki%20jednorodzinne&nazwa_projektu=W-20.12a

1.Ile Waszym zdaniem może kosztować jego budowa (Wrocław)

2. Ile będzie kosztować budowa do momentu kiedy będę się mógł wprowadzić (zakładając, że góra narazie nie będzie mi potrzebna, a ocieplać mogę już w nim mieszkając)

3. jak rozplanować pracę przewidując jak najszybszą przeprowadzkę (chodzi o mieszkanie - które w pewnym momencie chciałbym sprzedać /wynająć - coby pomogło w spłacie kredytu)

4. Czy pomieszczeni 4,2 m2 starczy na kotłownię jeśli zdecydowałbym się na piec na paliwo stałe - np ekogroszek? Ile miejsca na skaład opału?

5. Co proponawlibyście zmienić w projekcie biorąc pod uwagę koszty - zarówno budowy jak i potem utrzymania (narazie wymyśliłem rezygnację z balkonu i przeniesienia kominka - łatwiejsze rozprowadzenie DGP)

6. materiały budowlane - czy ktoś jeszcze buduje ze zwykłej cegły ceramicznej? Czy juz tylko porotherm, silka, karamzyt itd. Nie wiem, czy dobrze myślę, ale jednak nadal chyba zwykła cegła ceramiczna + ocieplenie wychodzi najtaniej ? Najwięcej też "wybacza" (chodzi o to, że przy rozwiązaniach systemowych trzeba trafić na naprawdę dobrą ekipę, albo mocno pilnować czyli praktycznie siedzieć cały czas na budowie).

Chyba narazie tyle, jeśli ktoś zechciałby parę słów skrobnąć to byłbym wdzięczny :)

Zwykła cegła najtańsza jaka? pełna? chyba nie.

Chyba że mowa o Max-ie.

Przedłużyłbym dom w lewo o metr, a najwyżej skrócił z prawej strony.

Dlaczego z lewej? wtedy schody normalne, a nie na których mozna

połamać nogi, większa kotłownia, większa łazienka potrzebna na parterze.

Ale to juz indywidualne preferencje. Poza tym fajny domek i niezadrogi

w budowie.

Witam,

Domek super, zły jestem że wczesniej na niego nie wpadłem.

Ad4. Jak chcesz piec na paliwo stałe to to pomieszczenie wg mnie sie nie nadaje, a po 2 gdzie to paliwo bedziesz skladował?, takie piece nie nie grzeszą czystością dlatego w tym miejscu bym w zyciu takiego pieca nie postawił. Jezeli jednak sie upierasz to najlepiej sprawdz wymiary pieca, ktory chcesz kupić i wtedy sprawdz ile miejsca Ci jeszcze zostanie. Pozostają jeszcze wymagania i przepisy dla ktłowni na paliwa stałe - nie wiem czy się zmieścisz.

Wg mnie rozwiazaniem bylo by podpiwniczenie lub czesciowe podpiwniczenie, ale to znowu koszty. Wybor nalezy do Ciebie , albo kocioł gazowy w tym pomieszczeniu albo kombinacje i kurz , dym w holu.

Pozdrawiam

Właśnie przedemną jedna z najważniejszych decyzji (brak gazu w pobliżu). Właściwie rozważam 2 skrajne - jednak paliwo stałe (wiadomo koszty pomieszczenia na skład opału - większa kotłownia itd) albo jednak walnąć z 20 cm ocieplenia (plus jakaś wentylacja z odzyskiem ciepła) i taryfę nocną oraz mocno się nastawić na dogrzewanie kominkiem. Wtedy zaoszczędzam na kosztach położenia instalacji grzewczej.. Tak naprawdę jest to największy problem obecnie przy wyborze projektu. Czytam archiwum forum ale tkak naprawdę im więcej czytam tym mniej wiem :(

Możesz zamówić mapkę do celów projektowych, zrobić odpis z planu zagospodarowania terenu, zrobić ksero aktu notarialnego, zrobić wypis z ewidencji gruntów, wybrać projekt domku, zaadoptować go do działki, znaleźć wykonawcę domu, zrobic projekt przyłączy, uzgodnić, złożyć wniosek o pozwolenie na budowę, budować, wykańczać, przeprowadzać, mieszkać.

Możesz zamówić mapkę do celów projektowych, zrobić odpis z planu zagospodarowania terenu, zrobić ksero aktu notarialnego, zrobić wypis z ewidencji gruntów, wybrać projekt domku.....

O i do tego momentu mi chodziło - bo nad projektem to się mocno muszę zastanowić (wstępnie wybrałem, ale są zawsze jakieś ale ), natomiast chciałbym już coś robić w kieruynku budowy ;). A jeszcze z tą wodą i prądem - chciałbym doprowadzić do stanu, że przyłącza mam już w granicy działki. Da radę przed uzyskaniem pozwolenia na budowę, czy nie? Z tego co czytałem to dosyć siędługo na to czeka, więc wolałbym załatwiać to wcześniej

Jeśli chodzi o piec na ekogroszek to, z tego co wyczytałem tu swego czasu na forum, po pierwsze brudzi; po drugie - jeśli chciałbyś piec z podajnikiem - chałasuje. Więc raczej taki piec w tym pomieszczeniu odpada.

Rozwiń tą cegłę? o jaką ci chodziło i ile to jest najtaniej? w szczególności czy próbowałeś ją porównywać z betonem komórkowym?

Co do mediów - woda to nie wiem. A prąd to myślę, że możesz spokojnie wystąpić o warunki przyłączenia a potem o realizację przyłącza dla zasilania placu budowy.

Prąd możesz spokojnie zakładać już teraz tylko, że jak już założą to będziesz płacił nawet bez zuzycia - prąd budowlany = wyższe stałe opłaty.

Woda i inne media - jakiś czas temu wystarczyło zgłoszenie - nie wiem co w tej kwestii zmieniła ostatnia nowelizacja prawa budowlanego, ale wydaje mi się, że bez pozwolenia też je wykonasz.

Co do ogrzewania - kotłownia (pom gospodarcze) jest dobrze usytuowane. Wnosząc opał nie nabrudzisz w domu. Fakt, że to będzie brudne miejsce - warto połozyć najtańszy gres - łatwiej dbać o czystość niż na betonie. Jednak pamiętaj o dostosowaniu komina do kotła na paliwa stałe - zadbaj o właściwą wysokość i pole przekroju. Jak dasz 400 cm2 będziesz mieć spokój z każdym kotłem. Jak przejdziesz na olej lub gaz to wystarczy wstawić kwasiak.

Zastanowił bym się nad przejściem do garażu zrobionym pod schodami.

Beton komórkowy - właśnie, tego słowa mi brakowało :) Co do cegły - dopiero zaczynam się wciągać, ale wydaje mi się, że kiedyś domy budowało się z takiej czerwonej cegły (z gliny bodajże) - myślełem, że będzie to najtańszy materiał. Jednak chyba BK będzie tańszy w realizacji i właśnie o to mi chodziło.

Ogrzzewanie - wiem, że gropszek brudzi, ale jednak wychodzi chyba najtaniej. Jak pisałem nie mam gazu (i nie wiadomo kiedy będzie). Z tego co czytam na forum to jednak olej opałowy i gaz z butli wychodzą sporo drożej. Inne rozwiązanie które biorę jeszcze pod uwagę to nieco mniejszy domek (podobny, ale jednak mniejszy) i do tego prąd + mocne dogrzewanie z kominka (wychodzi najdrożej - jednak z tego co wyczytałem mocno oszczędzam na instalacjach).

Co od wejścia pod schodami - też je przewiduje (ewentualnie- o ile to będzie możliwe i jednak zrezygnuje z pieca na paliwa stałe to wejście przez pomieszczenie gospodarcze). A propo - zaczynać budowę bez garażu (sam fundament) i potem go dostawić, czy jednak jednocześnie z domem. Chodzi o jak najmniejszy wkład gotówkowy i czasowy do momentu przeprowadzki.

I jeszcze na temat ogrzewania - ile (oczywiście mocno szacunkowo) potrzeba węgla na ogrzenie domu w zimie. Chodzi mi jednak nie o ilość w tonach a np w metrach sześciennych. Powiedzmy tak - jeśli zamówię groszek w workach to przyjmując, że poukładam je powiedzmy do 1,2 m wysokości to jak duże będę potrzebował pomieszczenie, coby do wiosny starczyło?

A propo - zaczynać budowę bez garażu (sam fundament) i potem go dostawić, czy jednak jednocześnie z domem. Chodzi o jak najmniejszy wkład gotówkowy i czasowy do momentu przeprowadzki.

Na garażu za wiele nie oszczędzisz, choć często każda złotówka jest bardziej cenna niż się nam wydaje. Jednak jeśli w projekcie masz garaż, a go nie wykonasz, to nie zrobisz odbiorku końcowego tylko częściowy. Przy częsciowym masz jak w banku wizytę PINB'u,a jak coś znajdą?

Policz i przelicz - to aż tak wiele nie kosztuje, może go w środku nie tynkować...

A materiał... sprawdź promocje, ceny itp. Tu różnie bywa.