agnes 06.01.2003 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Gnębi mnie straszliwie kwestia ogrodzenia.Mam dużą działkę o wymiarach 25 m /60 m. Wdzięczna byłabym za podpowiedzi dot.zrobienia ogrodzenia jak najbardziej ekonomicznie ,dodam iż własna praca wchodzi jak najbardziej w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.01.2003 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 HA ! mam identyczną działkę, z tym, że z jednej strony sąsiad już zrobił ogrodzenie.Dwie strony robię siatką na cokole betonowym / wystarczy 15-18 cm/ głębokość wystarczy na sztych, tylko słupek należy zalać na głębokość 50 -60 cm. I trzeba pamiętać o dylatacjach.A od ulicy 25 m drewno i klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 06.01.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Zrobilem ogrodzenie podobnej dzialki za ok. 1500-2000 zl (juz nie pamietam dokladnie). Kupilem siatke w Castoramie, a slupki z rozbiorki (w Warszawie). Brama z furtka kosztowala 600 zl. Recznie usunalem rdze i pomalowalem slupki (3 dni roboty), zrobilem wykopy (2 dni), pozyczylem betoniarke i w 2 dni zalalem wszystkie slupki i brame. Wszystko robilem sam bez pomocy. Tylko przy naciaganiu siatki skorzystalem z kolezenskiej pomocy przyjaciol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 06.01.2003 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ja również z jednej strony miałam ogrodzenie zrobione przez sąsiada,ale podczas wichur jego super ogrodzenie nie wytrzymało i padło a niestety na bogacza mi nie wygląda aby cokolwiek wyłożył na ogrodzenie.z drugiej strony sąsiad ma zamiar dopiero się budować ale również skory nie jest w partycypacji kosztów.Mi za to zależy na ogrodzeniu,ponieważ jak rozpocznie się wiosna i budowa sąsiada chciałabym być juz od niego odizolowana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.01.2003 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 jest jeszcze jedna zaleta własnego / nie wspólnego / płotu - zawsze możesz w niego wbić gwóźdź, zaczepić sznurek itp. a te wspólne.......Ja słupki miałem z odzysku po demontażu instalacji centralnego ogrzewania w bloku / drapanie farby cud zajęcie / ale wyszło tanio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 qrka to macie fajnie, ja to mam 300m do grodzenia, ale jakos sobie z tym poradze.Od frontu daje deski jakies 100m (pełne deskowanie do wysokości 180cm minimalne szczeliny miedzy deseczkami) reszte siatka.Słupki najtaniej mozna kupic w elektrowni lub na złomie (mnie kosztował 2 zł jeden dł.3m) siatka najlepiej powlekana (1.5m oczko 5cm 6.9zł/mb zbiłem cene z 7,6) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnes 06.01.2003 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 I właśnie o to mi chodzi oby było tanio,róenież myslę o jakimś złomie na słupki ,ale jak rozwiazać sprawę z przodu budynku,z bramą wjazdową ,furtką - tutaj nie chciałabym siatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Młody 06.01.2003 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 W styczniowym Muratorze zamieszczony jest fajny projekt na ogrodzenie. Na poczatek oczywiscie planuje siatke i slupki metalowe. Ogrodzenie frontowe tez na poczatek siatka i metalowe rurki, brama i furtka z odzysku. Pozniej planuje metalowe slupki potraktowac jako zbrojenie slupow ogrodzenia docelowego (klinkier + drewno), a siatke mysle, ze sprzedam bez problemu.Fajne drewniane ogrodzenie widzialem tu:http://www.dranpol.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.01.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Najtaniej ogrodzenie zrobic z rurek gazowych, ocynkowanych, kupionych z metra na zlomie. Przy 2 metrowym odstepie wystarczy 1/2 " Za takie rurki licza sobie po ok. 1 zl/ mb.Nalezy je pociac (mozna na zlomowisku) i zakopac na glebokosc 50 cm obkladajac gruzem i zalewajac cementem. Na slupkachnajtaniej rozpiac siatke powlekana PCV. Mozna taka kupic po 4,50 zl/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 najtaniej siatka ocynkowana, a słupki 1/2 cala to mało. Zależy jaka wysokość. Przy 1,5m mam 4cm i nie jest to wcale za dużo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.01.2003 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 YES, YES, MIN DN. 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 06.01.2003 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 slupki drewniane fi 10 okorowane nietoczone zaipregnowane 280PLN m3, siatka ocynk najtansza jaka znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard1 06.01.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 >najtaniej siatka ocynkowana,ale potem trzeba ja malowac ... >a słupki 1/2 cala to mało.Na slupki 1 m, postawione gesciej, co 2 m, w ogrodeku dzialkowym chyba wystarczy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 06.01.2003 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Ryszard malować to i może trzeba, ale najwcześniej po kilku latach a słupki 1/2 cala tzn. 1,2 cm to co to ma być. Efekt wizualny pozostawiam bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 06.01.2003 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 Działka 34*44m planowałem na początku sam ogrodzić, nawet pożyczyłem przyrząd do robienia dołków. Po dokładnym przeanalizowaniu kosztów materiałów, pomocy i czasu jaki by mi to zajęło podjałem decyzję o zleceniu ogrodzenia ekipie.Chłopcy sprawnie wykopali dołki, betonując słupki fi50 co 2m.na to poszła siatka ocynk 150cm.,drut fi3,5mm. Wyszło 22zł.mb.ogrodzenia.Z trzech stron działka odrodzona ok.113mb.Czy dużo? Ja w tym czasie robiłem swoje i tez zarabiałem. Niech każdy robi to z czego żyje.na wiosnę ogrodzę od drogi i też pewnie wezmę ekipę. Pożyjemy,zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.01.2003 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 jeszcze raz jaco do słupkow to najlepiej w elektroeni lub rafineritam przez cały czas wymieniaj instalacje(takie wymogi bhp)rureczki mozna wybierac jakie sie chce i to w cenie złomu.Ja sobie załatwiłem 100 sztuk 3m o średnicy 10cm i grubości scianki 6mm nawet nie trzeba skrobac (farba jest taka jak by pomalował 2 tyg.temu) za 100szt zapłaciłem 200zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.01.2003 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Ja kupiłem stęple 3-metrowe po 3zł (a można kupić taniej), okorowałem, zabezpieczyłem jeden metr lepikiem i zakopałem. Na tym zamierzam rozpiąć jakąś siatkę.Jest to na pewno płot bardziej tymczasowy niż słupki metalowe zabetonowane ale moja działka nie ma jeszcze ostatecznego kształtu jesli chodzi o wysokość (chcę ją trochę podnieść, ale nie wiem jeszcze ile i czy wszędzie) więc taki płot przetrwa te kilka lat, po których wymienie słupki albo nawet cały płot na docelowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witia 09.01.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Moi sąsiedzi mieli słupki drewniane, zakonserowane i po dwóch trzech latach silny wiatr przewrócił większość, a te co zostały przewrócą sie w tym roku (na pewno!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyszt17 10.01.2003 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 Ja miałem do ogrodzenia działkę 1,5ha (prawie 500m ogrodzenia), ze względu na zwierzątka leśne buszujące po działce zdecydowałem sie ogrodzić całą. Zrobiłem tak: słupki metalowe fi50, ścianka do 6mm (odrzut z huty czeskiej), rozstaw co 3m. Między słupkami 3szt krawężników chodnikowych 100x30x10 mocowanych na suchą zaprawę (ma to być o wiele trwalsze niż murek, a chyba niewiele droższe), jak najtańsza siatka ocynkowana. Z przodu działki mam zamiar na wiosnę wkopać słupki drewniane (dębowe) podobno wytrzymają i 10 lat, na to oczywiście siatka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.01.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 Slupki moze i wytrzymaja ale sztachetki w przeslach watpie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts