Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tanie ogrodzenie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

HA ! mam identyczną działkę, z tym, że z jednej strony sąsiad już zrobił ogrodzenie.

Dwie strony robię siatką na cokole betonowym / wystarczy 15-18 cm/ głębokość wystarczy na sztych, tylko słupek należy zalać na głębokość 50 -60 cm. I trzeba pamiętać o dylatacjach.

A od ulicy 25 m drewno i klinkier.

Zrobilem ogrodzenie podobnej dzialki za ok. 1500-2000 zl (juz nie pamietam dokladnie). Kupilem siatke w Castoramie, a slupki z rozbiorki (w Warszawie). Brama z furtka kosztowala 600 zl. Recznie usunalem rdze i pomalowalem slupki (3 dni roboty), zrobilem wykopy (2 dni), pozyczylem betoniarke i w 2 dni zalalem wszystkie slupki i brame. Wszystko robilem sam bez pomocy. Tylko przy naciaganiu siatki skorzystalem z kolezenskiej pomocy przyjaciol.

Ja również z jednej strony miałam ogrodzenie zrobione przez sąsiada,ale podczas wichur jego super ogrodzenie nie wytrzymało i padło a niestety na bogacza mi nie wygląda aby cokolwiek wyłożył na ogrodzenie.z drugiej strony sąsiad ma zamiar dopiero się budować ale również skory nie jest w partycypacji kosztów.Mi za to zależy na ogrodzeniu,ponieważ jak rozpocznie się wiosna i budowa sąsiada chciałabym być juz od niego odizolowana .

qrka to macie fajnie, ja to mam 300m do grodzenia, ale jakos sobie z tym poradze.

Od frontu daje deski jakies 100m (pełne deskowanie do wysokości 180cm minimalne szczeliny miedzy deseczkami) reszte siatka.

Słupki najtaniej mozna kupic w elektrowni lub na złomie (mnie kosztował 2 zł jeden dł.3m) siatka najlepiej powlekana (1.5m oczko 5cm 6.9zł/mb zbiłem cene z 7,6)

W styczniowym Muratorze zamieszczony jest fajny projekt na ogrodzenie. Na poczatek oczywiscie planuje siatke i slupki metalowe. Ogrodzenie frontowe tez na poczatek siatka i metalowe rurki, brama i furtka z odzysku. Pozniej planuje metalowe slupki potraktowac jako zbrojenie slupow ogrodzenia docelowego (klinkier + drewno), a siatke mysle, ze sprzedam bez problemu.

Fajne drewniane ogrodzenie widzialem tu:

http://www.dranpol.com.pl/

Najtaniej ogrodzenie zrobic z rurek gazowych, ocynkowanych, kupionych z metra na zlomie. Przy 2 metrowym odstepie wystarczy 1/2 " Za takie rurki licza sobie po ok. 1 zl/ mb.

Nalezy je pociac (mozna na zlomowisku) i zakopac na glebokosc

50 cm obkladajac gruzem i zalewajac cementem. Na slupkach

najtaniej rozpiac siatke powlekana PCV. Mozna taka kupic po 4,50 zl/m2.

Działka 34*44m planowałem na początku sam ogrodzić, nawet pożyczyłem przyrząd do robienia dołków. Po dokładnym przeanalizowaniu kosztów materiałów, pomocy i czasu jaki by mi to zajęło podjałem decyzję o zleceniu ogrodzenia ekipie.

Chłopcy sprawnie wykopali dołki, betonując słupki fi50 co 2m.

na to poszła siatka ocynk 150cm.,drut fi3,5mm. Wyszło 22zł.mb.ogrodzenia.Z trzech stron działka odrodzona ok.113mb.

Czy dużo? Ja w tym czasie robiłem swoje i tez zarabiałem.

Niech każdy robi to z czego żyje.

na wiosnę ogrodzę od drogi i też pewnie wezmę ekipę. Pożyjemy,zobaczymy.

jeszcze raz ja

co do słupkow to najlepiej w elektroeni lub rafineri

tam przez cały czas wymieniaj instalacje(takie wymogi bhp)

rureczki mozna wybierac jakie sie chce i to w cenie złomu.

Ja sobie załatwiłem 100 sztuk 3m o średnicy 10cm i grubości scianki 6mm nawet nie trzeba skrobac (farba jest taka jak by pomalował 2 tyg.temu) za 100szt zapłaciłem 200zł.

Ja kupiłem stęple 3-metrowe po 3zł (a można kupić taniej), okorowałem, zabezpieczyłem jeden metr lepikiem i zakopałem. Na tym zamierzam rozpiąć jakąś siatkę.

Jest to na pewno płot bardziej tymczasowy niż słupki metalowe zabetonowane ale moja działka nie ma jeszcze ostatecznego kształtu jesli chodzi o wysokość (chcę ją trochę podnieść, ale nie wiem jeszcze ile i czy wszędzie) więc taki płot przetrwa te kilka lat, po których wymienie słupki albo nawet cały płot na docelowy.

Ja miałem do ogrodzenia działkę 1,5ha (prawie 500m ogrodzenia), ze względu na zwierzątka leśne buszujące po działce zdecydowałem sie ogrodzić całą. Zrobiłem tak: słupki metalowe fi50, ścianka do 6mm (odrzut z huty czeskiej), rozstaw co 3m. Między słupkami 3szt krawężników chodnikowych 100x30x10 mocowanych na suchą zaprawę (ma to być o wiele trwalsze niż murek, a chyba niewiele droższe), jak najtańsza siatka ocynkowana. Z przodu działki mam zamiar na wiosnę wkopać słupki drewniane (dębowe) podobno wytrzymają i 10 lat, na to oczywiście siatka.