Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Do pomieszczenia kratką wentylacyjną jest wtłaczane zimne powietrze z zewnątrz do środka. Kratka wentylacyjna jest jedyną podłączoną do tego otworu kominowego. Pomieszczenie jest na parterze, zaś dom z poddaszem użytkowym. Z tego co widzę na zewnątrz na kominie są zamontowane do tego wyciągu dwie kratki, którymi powinno być powietrze wyciągane na zewnątrz. Kratki umieszczone są od strony północnej i południowej, zaś wierzch jest zasklepiony. Proszę o poradę, co można z tym zrobić.

Waldek

https://forum.murator.pl/topic/43736-kratk%C4%85-wentylacyjn%C4%85-powietrze-jest-wt%C5%82aczane-do-%C5%9Brodka/

A ja mam trochę inny ale podobny problem. Kominy ciągną mi znakomicie, ale w związku z chłodami zrezygnowałem z rozszczelniania okien. A, że przyrodzie wszystko dąży do równowagi to terza powietrze mam zasysane przez okap który jest wyprowadzony przez ścianę. I tu pojawia się pytanie - czay są jakieś kratki które by się przymykały przy próbie zasysania powietrza z zewnątrz a otwierały przy pracy okapu?
A ja mam trochę inny ale podobny problem. Kominy ciągną mi znakomicie, ale w związku z chłodami zrezygnowałem z rozszczelniania okien. A, że przyrodzie wszystko dąży do równowagi to terza powietrze mam zasysane przez okap który jest wyprowadzony przez ścianę. I tu pojawia się pytanie - czay są jakieś kratki które by się przymykały przy próbie zasysania powietrza z zewnątrz a otwierały przy pracy okapu?

Oczywiście, że są.

Powinny być nawet na wyposażeniu okapu. Jeżeli nie ma to kupisz to w każdym sklepie z art. wentylacyjnymi. Jest to kawałek rury z klapką w środku. Klapka ta otwiera się tylko w jedną stronę ( nadmuch okapu ) .W momencie wyłączenia nadmuchu klapka się zamyka eliminując zasysanie powietrza z zewnątrz.

Koszt około 17 zł w zależności od fi.

Pozdrawiam,