gruba_berta 15.11.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Dołączam się do prośby o namiar na wykonawcę w Wawie. My też planujemy reku i rozprowadzenie z kominka.Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 15.11.2005 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Ja też mam (dopiero od 3 miesięcy) i pierwsze co zauważyłem, że nie otwieramy okien. Nie ma potrzeby. Nawet jak naśmierdzą w domu to włączamy wyższy bieg i na drugi dzień nic nie czuć. Rekuperator Kossa, przewody 125 mm ocieplone wełną 40mm, GWC rurowy 200 mm, DGP nie połączone z reku. Całość działa, na razie, bez zastrzeżeń. Za to ostatnio "rozwalił" mnie okap - 900 m3/h - toć to dwa razy więcej niż przeciętna centrala wentylacyjna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Włodek W. 15.11.2005 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Ostatnio byłem na wystawie Wynalazków w Wrocławiu .Był tam reku. ze sprawnosćią 90%.,czyli najwyższą na rynku .,,ŻUBR" .z białegostoku. Nawet większą od bartosza A miałem kupić kossa .Dobrże że odłożyłem zakup na póżniej teraz tylko zamontuję i wiem jaki .i (jest dużo mniejszy od pozostałych ) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 15.11.2005 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Namiary poszły na privy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 15.11.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 A ten Żubr ma jakieś papiery na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brick 16.11.2005 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Jeżeli chodzi o ŻUBRA, to miałem okazję przysłuchiwać się rozmowie na Targach na Torwarze na początku roku przedstawicieli Żubra z jakimiś handlowcami, na moje laickie ucho to byli fachowcy, i przedstawiciele żubra jakoś nie potrafili im wyjaśnić skąd się bierze te 90%, jeżeli technologia podobno nie odbiega od innych. Nie chcę nic przesądzać, ale mając okazję uczestniczyć w tej rozmowie, powiem, że Żubr nie miał żadnego argumentu dla osób, co ewidentnie się na tym znali. Dlatego trzeba uważać. o 90% słyszałem, juiż od kilku firm. Dlatego sama liczba mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 16.11.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Namiary poszły na privy. ja też poproszę Dzięki!! Czy Ciebie też ta instalacja kosztowała tak dużo jako maluszka??? Jak macie rozwiązany okap w kuchni? podpięty do reku czy z uwagi na tłuszcze z gotowania jest wyprowadzony na zewn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.11.2005 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Namiary poszły na privy. ja też poproszę Dzięki!! Czy Ciebie też ta instalacja kosztowała tak dużo jako maluszka??? Jak macie rozwiązany okap w kuchni? podpięty do reku czy z uwagi na tłuszcze z gotowania jest wyprowadzony na zewn? 15 tysięcy, ale GWC zrobię we własnym zakresie. Okap w kuchni może być tylko z recyrkulacją - powietrze nie może opuścić domu. Zrobiło by się potworne podciśnienie - taki okap potrafi wyrzucić ponad 500m3/godzinę - zakłócałoby to całą pracę wentylacji. Poza tym podpięcie do reku oznaczałoby wrzucanie cząsteczek tłuszczu prosto na wymiennik rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.11.2005 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 no i jak mialoby to dzialac z ta recyrkulacja?mialbys jakis kondensator tluszczu i filt zabudowany?jak to dziala, jak sie to czysci? bardzo mnei interesuje to z praktycznego punktu widzeniawczoraj smazylem frytki i patrzylem jak olejek sobie ucieka z gara- kurcze- jak go poskromic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.11.2005 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Inaczej mówiąc jest to po prostu pochłaniacz. Wciągamy dołem, przepuszczamy przez filtry, wypuszczamy górą. I już. Filtry się niektóre myje, niektóre wymienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtas33 16.11.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Moja żona kategorycznie chce mieć wyciąg w okapie a ja chce reku, i co teraz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.11.2005 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Moja żona kategorycznie chce mieć wyciąg w okapie a ja chce reku, i co teraz zrobić? Zmienić żonę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 16.11.2005 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Okap w kuchni może być tylko z recyrkulacją - powietrze nie może opuścić domu. Zrobiło by się potworne podciśnienie - taki okap potrafi wyrzucić ponad 500m3/godzinę - zakłócałoby to całą pracę wentylacji. Poza tym podpięcie do reku oznaczałoby wrzucanie cząsteczek tłuszczu prosto na wymiennik rekuperatora. Nie jest tak tragicznie Zwłaszcza, że okap działa okazjonalnie, a na najwyższym biegu bardzo rzadko. Mój okap na 1 biegu ma ok 120 m3/h a na max. 900 m3/h. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów ani dla 1 biegu ani przy max. Z okapu wyrzucam powietrze na zewnątrz. Kiedyś była burzliwa dyskusja na ten temat na forum i wyszło jak zwykle 50:50. Ja wybrałem to drugie 50 i zobaczymy co będzie - na razie wygląda, że wszystko jest OK. Z drugiej strony nawet gdyby trzeba było coś zmienić to w kuchni zawsze jest wyciąg od reku i można się podłączyć robiąc z okapu pochłaniacz, ale w drugą stronę zmiana jest ciężka do zrobienia, lub wymaga kupę roboty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 16.11.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Maluszek napisał:U mnie cały ten system działa już od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolona Czy przez te 2 lata eksploatacji całego systemu, a przede wszystkim GWC nie stwierdziłaś żadnego nieprzyjemnego zapachu z GWC? Bo podobno w rurze GWC rozwijają się jakieś grzyby, a potem zaczyna śmierdzieć. Takie są opinie niektórych forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 16.11.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam. A czy da sie zrobić instalację rekuperatora tanio ?? Kupić tanie urządzenie np. allegro 1499zł i samemu pokombinować ?? Czy jest to problematyczne i lepiej się nie podejmować samemu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 16.11.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Tanio można. Glazurę też położysz sam ale czy warto?i jaki będzie efekt? Ostatnio miałem w ręku tani rekuperator (nie podaję firmy) przy wyciąganiu z opakowania odpadł wentylator, co prawda udało się go skręcić ale chyba długo nie pochodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
armark 16.11.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Whisper / Maluszek, a czy jeszcze mogę się dołączyć do grona proszących o namiary na fachowca. Z góry dziękuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 16.11.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Whisper / Maluszek, a czy jeszcze mogę się dołączyć do grona proszących o namiary na fachowca. Z góry dziękuje... Poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 17.11.2005 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Maluszek napisał:U mnie cały ten system działa już od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolona Czy przez te 2 lata eksploatacji całego systemu, a przede wszystkim GWC nie stwierdziłaś żadnego nieprzyjemnego zapachu z GWC? Bo podobno w rurze GWC rozwijają się jakieś grzyby, a potem zaczyna śmierdzieć. Takie są opinie niektórych forumowiczów. Jak na razie nieprzyjemnych zapachów nie odnotowalismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlk 17.11.2005 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Maluszek napisał:U mnie cały ten system działa już od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolona Czy przez te 2 lata eksploatacji całego systemu, a przede wszystkim GWC nie stwierdziłaś żadnego nieprzyjemnego zapachu z GWC? Bo podobno w rurze GWC rozwijają się jakieś grzyby, a potem zaczyna śmierdzieć. Takie są opinie niektórych forumowiczów. Jak na razie nieprzyjemnych zapachów nie odnotowalismy. a jeśli można wiedzieć, to z jakich rur masz GWC? ze zwykłych fi 200 (lub podobnych) czy z ze specjalnych do GWC, które hamują rozwój bakterii itp (np. Rehau robi takie, ale strasznie drogie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts