Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KTO MA WENTYLACJĘ MECHANICZNĄ Z REKUPERATOREM?

Brick

Recommended Posts

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja też mam (dopiero od 3 miesięcy) i pierwsze co zauważyłem, że nie otwieramy okien. Nie ma potrzeby. Nawet jak naśmierdzą w domu to włączamy wyższy bieg i na drugi dzień nic nie czuć.

Rekuperator Kossa, przewody 125 mm ocieplone wełną 40mm, GWC rurowy 200 mm, DGP nie połączone z reku. Całość działa, na razie, bez zastrzeżeń.

Za to ostatnio "rozwalił" mnie okap - 900 m3/h :o :o - toć to dwa razy więcej niż przeciętna centrala wentylacyjna.

Pozdrawiam

Ostatnio byłem na wystawie Wynalazków w Wrocławiu .Był tam reku. ze sprawnosćią 90%.,czyli najwyższą na rynku .,,ŻUBR" .z białegostoku. Nawet większą od bartosza :o A miałem kupić kossa :( .Dobrże że odłożyłem zakup na póżniej :wink: :D teraz tylko zamontuję i wiem jaki .i (jest dużo mniejszy od pozostałych ) :wink: Pozdr. :D

Jeżeli chodzi o ŻUBRA, to miałem okazję przysłuchiwać się rozmowie na Targach na Torwarze na początku roku przedstawicieli Żubra z jakimiś handlowcami, na moje laickie ucho to byli fachowcy, i przedstawiciele żubra jakoś nie potrafili im wyjaśnić skąd się bierze te 90%, jeżeli technologia podobno nie odbiega od innych. Nie chcę nic przesądzać, ale mając okazję uczestniczyć w tej rozmowie, powiem, że Żubr nie miał żadnego argumentu dla osób, co ewidentnie się na tym znali. Dlatego trzeba uważać. o 90% słyszałem, juiż od kilku firm. Dlatego sama liczba mnie nie przekonuje.

Namiary poszły na privy.

ja też poproszę :) Dzięki!!

Czy Ciebie też ta instalacja kosztowała tak dużo jako maluszka???

Jak macie rozwiązany okap w kuchni? podpięty do reku czy z uwagi na tłuszcze z gotowania jest wyprowadzony na zewn?

15 tysięcy, ale GWC zrobię we własnym zakresie.

Okap w kuchni może być tylko z recyrkulacją - powietrze nie może opuścić domu. Zrobiło by się potworne podciśnienie - taki okap potrafi wyrzucić ponad 500m3/godzinę - zakłócałoby to całą pracę wentylacji. Poza tym podpięcie do reku oznaczałoby wrzucanie cząsteczek tłuszczu prosto na wymiennik rekuperatora.

Okap w kuchni może być tylko z recyrkulacją - powietrze nie może opuścić domu. Zrobiło by się potworne podciśnienie - taki okap potrafi wyrzucić ponad 500m3/godzinę - zakłócałoby to całą pracę wentylacji. Poza tym podpięcie do reku oznaczałoby wrzucanie cząsteczek tłuszczu prosto na wymiennik rekuperatora.

Nie jest tak tragicznie :wink: Zwłaszcza, że okap działa okazjonalnie, a na najwyższym biegu bardzo rzadko. Mój okap na 1 biegu ma ok 120 m3/h a na max. 900 m3/h. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów ani dla 1 biegu ani przy max. Z okapu wyrzucam powietrze na zewnątrz.

Kiedyś była burzliwa dyskusja na ten temat na forum i wyszło jak zwykle 50:50. Ja wybrałem to drugie 50 i zobaczymy co będzie - na razie wygląda, że wszystko jest OK.

Z drugiej strony nawet gdyby trzeba było coś zmienić to w kuchni zawsze jest wyciąg od reku i można się podłączyć robiąc z okapu pochłaniacz, ale w drugą stronę zmiana jest ciężka do zrobienia, lub wymaga kupę roboty.

Pozdrawiam

Maluszek napisał:

U mnie cały ten system działa już od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolona

Czy przez te 2 lata eksploatacji całego systemu, a przede wszystkim GWC nie stwierdziłaś żadnego nieprzyjemnego zapachu z GWC? Bo podobno w rurze GWC rozwijają się jakieś grzyby, a potem zaczyna śmierdzieć. Takie są opinie niektórych forumowiczów.

Maluszek napisał:
U mnie cały ten system działa już od prawie 2 lat i jestem z niego bardzo zadowolona

Czy przez te 2 lata eksploatacji całego systemu, a przede wszystkim GWC nie stwierdziłaś żadnego nieprzyjemnego zapachu z GWC? Bo podobno w rurze GWC rozwijają się jakieś grzyby, a potem zaczyna śmierdzieć. Takie są opinie niektórych forumowiczów.

Jak na razie nieprzyjemnych zapachów nie odnotowalismy.

Maluszek napisał:

Jak na razie nieprzyjemnych zapachów nie odnotowalismy.

a jeśli można wiedzieć, to z jakich rur masz GWC? ze zwykłych fi 200 (lub podobnych) czy z ze specjalnych do GWC, które hamują rozwój bakterii itp (np. Rehau robi takie, ale strasznie drogie).