Zbigniew Rudnicki 25.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Linka Bowdena (jak w hamulcu rowerowym) nawet jeśli jest 1-drutowa, jest urządzeniem zawodnym, podatnym na korozję , podlegającym konserwacji i wymianie.Trzeba do tej wymiany zapewnić dostęp. Nie można jej tak po prostu zamurować.To rozwiązanie które widziałem (rodzaj szybra), usytuowane było poziomo pod wkładem kominkowym.Składało się z :- Koryta z ceownika stalowego z okrągłym otworem o średnicy rury dolotowej I__ __I- Dość ciężkiej prostokątnej płytki stalowej mieszczacej się w tym ceowniku, z takim samym otworem, dającej się przesuwać wzdłuż ceownika- Na obu końcach ceownika przyspawane były ograniczniki ruchu płytki- Do płytki zamocowany był pręt stalowy wystający na zewnątrz obudowy kominka (przez otwór obramowany metalową rurką.- Na drugim końcu pręta była rączka do pociągania.W czasie zamykania/otwierania następowało samoczyszczenie szybra z popiołu i drobnych kamyczków.Ponadto przez niewielki, co prawda, otwór kontrolny w obudowie kominka można było zabaczyć działanie szybra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43764-doprowadzenie-rury-do-kominka-z-powietrzem-z-zewn%C4%85trz-domu/page/2/#findComment-909552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lonly 25.11.2005 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 To rozwiązanie które widziałem (rodzaj szybra), usytuowane było poziomo pod wkładem kominkowym. Składało się z : - Koryta z ceownika stalowego z okrągłym otworem o średnicy rury dolotowej I__ __I - Dość ciężkiej prostokątnej płytki stalowej mieszczacej się w tym ceowniku, z takim samym otworem, dającej się przesuwać wzdłuż ceownika - Na obu końcach ceownika przyspawane były ograniczniki ruchu płytki - Do płytki zamocowany był pręt stalowy wystający na zewnątrz obudowy kominka (przez otwór obramowany metalową rurką. - Na drugim końcu pręta była rączka do pociągania. W czasie zamykania/otwierania następowało samoczyszczenie szybra z popiołu i drobnych kamyczków. Ponadto przez niewielki, co prawda, otwór kontrolny w obudowie kominka można było zabaczyć działanie szybra. Ok potrafię sobie to wyobrazić Ja linki nie zamurowywałem a linkę i mechanizm zaistalowałem współosiowo wewnątrz rury. Linka tylko przechodzi na zewnątrz przez ściankę rury na wyjściu do podpięcia do rury do kominka(Tarnava). I tu w przyszłości może być problem z wymianą Ale przez to mam szczelne połączenie z wkładem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43764-doprowadzenie-rury-do-kominka-z-powietrzem-z-zewn%C4%85trz-domu/page/2/#findComment-909633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 25.11.2005 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Nie moze być tak że cały dzień kominek pobiera powietrze do spalania z mieszkania i wywala go w komin. Przy szczelnych oknach skąd ma dopłynąć nowe powietrze do domu zamiast tego wyrzuconego przez komin ?? Ano właśnie przez tą rurą. A jak nie to ssa przez kratki wentylacyjne i zaczynaja się szopki w domu. Podciśnienie, zaduch, w kominku sie nie chce palić, dym cofa itp. A jaka jest gwarancja, ze to wlasnie powietrze z tej rury bedzie zasysane a nie z kratki wentylacyjnej? Kratki went. tez sa zazwyczaj blisko kominka (wspolny komin). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43764-doprowadzenie-rury-do-kominka-z-powietrzem-z-zewn%C4%85trz-domu/page/2/#findComment-909664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 28.11.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Nie moze być tak że cały dzień kominek pobiera powietrze do spalania z mieszkania i wywala go w komin. Przy szczelnych oknach skąd ma dopłynąć nowe powietrze do domu zamiast tego wyrzuconego przez komin ?? Ano właśnie przez tą rurą. A jak nie to ssa przez kratki wentylacyjne i zaczynaja się szopki w domu. Podciśnienie, zaduch, w kominku sie nie chce palić, dym cofa itp. A jaka jest gwarancja, ze to wlasnie powietrze z tej rury bedzie zasysane a nie z kratki wentylacyjnej? Kratki went. tez sa zazwyczaj blisko kominka (wspolny komin). Ale rura jest jeszcze blizej. Reszte pozostawiamy grawitacji Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43764-doprowadzenie-rury-do-kominka-z-powietrzem-z-zewn%C4%85trz-domu/page/2/#findComment-912365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandar 28.11.2005 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2005 Ja postawiłem sam kominek z całą zabudową. Rura doprowadzająca zimne powietrze to typowa kanalizacyjna 100. Fakt nie zastosowałem żadnego zamykadła, ale uważam, że to najmniejszy problem. Na wlocie zamontowałem zwykłą kratkę wentylatacyjną z siateczką i to wstarczy by ewentualne robactwo nie właziło do domu. Można zastosować kratki zamykane itp. itd. Najważniejsze by grzało i było ciepło, przecież zimne powietrze ogrzewa się opływając kominek. Problemem może być tylko zimne powietrze wlatujące do domku gdy nie grzejemy w kominku. W moim przypadku gdy jedynym źródłem ogrzewania jest kominek przymykanie zimnego wlotu powietrza jest nie potrzebne. Moi znajomi żeby rozpalić w kominku muszą otwierać okna. Rura kosztuje grosze a nie ma później problemów. Fachowiec który mówi że taka rura jest nie potrzebna nie jest fachowcem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43764-doprowadzenie-rury-do-kominka-z-powietrzem-z-zewn%C4%85trz-domu/page/2/#findComment-912726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts