Ultima 14.11.2005 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Mam problem. Sytuacja przedstawia się następująco:Podpisałem z wykonawcą umowę na wybudowanie domu w stanie surowym otwartym. Umowa zakładała wykonanie w roku bieżącym fundamentów w przyszłym roku mury, strop, więźba etc. W umowie jest zapis, że jej wypowiedzenie regulują przepisy Kodeksu Cywilnego. Po wykonaniu fundamentów uregulowałem należność zgodnie z umową co do złotówki na co mam dowody wpłaty. Zaufałem wykonawcy i zapłaciłem mu chociaż w umowie mam zapis, że płacę za określony etap robót po otrzymaniu uzupełnionego dziennika budowy. Dziennika nie otrzymałem, bo wykonawca nie zapłacił kierownikowi umowy i ten nie chce go wydać. W umowie mam tez zapis, że wykonawca zapewnia kierownika budowy.Wykonałem już mnóstwo telefonów do wykonawcy, które miały na celu wpłynięcie na niego aby odzyskał mój dziennik budowy oraz umówić się na spotkanie w celu ustalenia szczegółów dalszej budowy (określenie ilości materiałów, harmonogram działań). Delikatnie mówiąc wykonawca ma mnie w d.....Po tym wszystkim chcę rozwiązać umowę i odzyskać mój dziennik budowy z wpisem. Obawiam się, że trafiłem na takiego krętacza, że nie będzie chciał podpisać odstąpienia od umowy żeby mi utrudnić życie a raczej wyrwać z tej sytuacji parę zeta. Człowiek nie chce się też spotkać żeby ustalić co dalej robić. Jeśli dogadam się z inną firmą bez zamknięcia tego tematu to on może skierować sprawę do sądu i będzie chciał odszkodowanie. Jeśli podsunę mu odstąpienie od umowy do podpisania (o ile wogóle dojdzie do spotkania) to na pewno nie kiwnie palcem, abym odzyskał dziennik budowy. Zastanawiam się nad dogadaniem sie z kierownikiem budowy co do zwrotu dziennika budowy (pokazać umowę dot. tego, że wykonawca ma mu zapłacić a nie ja! Nie podpisywałem z kierownikiem budowy żadnej umowy! Może postraszyć jakąś instytucją!???). Następnie zwrócić się do wykonawcy aby zgodził się na piśmie na odstąpienie od umowy. Jeśli się nie zgodzi, wówczas wysłać do niego w krótkich odstępach czasu 3-4 listy za zwrotnym poświadczeniem odbioru z prośbą o ustalenie terminu spotkania dot. dalszego przebiegu umowy. On moze ich nie odebrac ale wtedy bede mial jakies dokumenty na ewentualną sprawę sądową. Pomocy!!! Co wy byście zrobili! Jak wypowiedzieć umowe!? Chciałbym umówić się z kimś innym i zacząć normalnie budować. Prawnicy pomóżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43765-jak-wypowiedzie%C4%87-umow%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 18.11.2005 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Najpierw wyciągnij dziennik. Pewnie dla celów dowodowych trzeba będzie wysłać mu jakieś pismo. Jak lubisz się procesować to zapłać kierownikowi i dochodź w sądzie zwrotu od wykonawcy. Najlepiej udać się do nadzoru budowlanego i zapytać ich jak wyrwać ten dziennik. Może zgłoszenie na Policję? Dopiero jak będziesz miał dziennik myśl o zakończeniu współpracy z wykonawcą - nie wcześniej. Jeżeli wykonawca nie poczynił żadnych nakładów związanych z przyszłorocznym etapem budowy to nie będzie miał związanych z tym strat a więc ciężko mu będzie dochodzić jakichś roszczeń od ciebie. Może argumentować, że musiał odmówić innym bo zaplanował już prace w przyszłym roku dla ciebie. I to może być ta jego strata. Poza tym nie jest łatwo procesować się - odległe terminy, wielokrotne wizyty w sądzie itp. Do wykonawcy nie zwracasz się z prośbą o rozwiązanie umowy. Po prostu informujesz go że umowę rozwiązujesz. Ale nie jestem prawnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/43765-jak-wypowiedzie%C4%87-umow%C4%99/#findComment-898956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts