toolamasz 14.11.2005 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 czy ktos ma moze jakies materialy albo adres strony internetowej nt konstrukcji szalunkowej pod schody zabiegowe - podobno zbija sie to z jakis klinkow - tylko jak to zrobic samemu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzawadzk 14.11.2005 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Hej. Robiłem sam pod proste schody zwykłe a widziałem sporo szalunków pod schody zabiegowe.Najpierw wykonujesz dolną powierzchnię schodów ("spód" schodów).U mnie było tak (schody zabiegowe w klatce schodowej):- łaty przymocowane dookoła zabiegu, na nich skręcające deskowanie. Skręt uzyskujesz poprzez zwężanie desek w jedną stronę (kliny tak ja piszesz).Możesz na nich ułożyć jakieś cienkie płyty, np. pilśniowe, żeby później uzyskać gładką powierzchnię od spodu- potem układasz zbrojenia, które także skręcają zgodnie z kierunkiem zabiegu- następnie na zewnętrznych ścianach przymocowujesz pionowo małe deseczki zacięte od dołu w klin (tak, żeby można było pacą dojechać przy zacieraniu schodów - tak się robi przy każdych schodach), do nich deski tworzące czoła poszczególnych stopni, przymocowane także w środku zabiegu.- na końcu stemple odpowiednio zaklinowane. Warto dać od spodu drewnianą belkę wzmacniającą przez środek zabiegu i ją podpierać stemplami, żeby pod ciężarem betonu deski się nie wygieły.Musisz tak wycyrklować z wymiarami, żeby w najcieńszym miejscu schody miały odpowiednią grubość (projekt, u mnie ok. 12cm to było), żeby ci się nie złamały. Ogólnie jeśli robiłeś jakiekolwiek szalunki, to powinieneś wyczuć o co chodzi. Konstrukcję można zrobić na różne sposoby i ją wiele razy poprawiać. Chodzi o to, żeby wykonać formę. Także deski szalówki, pilarka elektryczna, gwoździe/wkręty, wiertara i kołki szybkiego montażu do mocowania łat do muru (ja stosowałem 8, dł. 12cm) i do dzieła.Myśl też o tym jak to będziesz później rozbierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toolamasz 14.11.2005 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 dzieki za obszerna porade - tak to sobie wlasnie wyobrazam - zobaczymy co wyjdzie grunt to wyobraznia - pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 29.11.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Aby zrobić szalunek, to wpierw trzeba mieć rysunki schodów zabiegowych.Jeden rysunek dotyczy zbrojenia żelbetu.Ten rysunek można sporządzić w oparciu o posiadany rysunek schodów dwubiegowych (jeśli taki był w projekcie), bo liczba prętów się nie zmieni.Drugi rysunek dotyczy stopni (ich wysokości, szerokości i wymiarów stopni zabiegowych).Taki rysunek można też wykonać samemu, ale niezbędna jest konsultacja z architektem, lub osobą która takie schody już robiła, bo łatwo tu o błędy.Architekci mają specjalne programy komputerowe do rozrysowania stopni, a w podręcznikach rozdziały dotyczące schodów zajmują sporo miejsca.Na schodach łatwo się pośliznąć (coś żle zaprojektować) - to wie każdy projektant - architekt.Zwrócić należy szczególną uwagę na wysokość 1-go i ostatniego stopnia, oraz na szerokości stopni zabiegowych po wewnętrznej stronie łuku schodów (może się wytworzyć niebezpieczna, nie dopuszczona przepisami stromizna).Także liczba stopni w jednym biegu (także zabiegowym) jest ograniczona przepisami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts