Orion_Blue 14.11.2005 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Witam ! Jaka waszym zdaniem jest opłacalność takiego rozwiązania : Dom parterowy z poddaszem użytkowym o powierzchni użytkowej ok 150m2 zbudowany z kształtek styropianowych, poddasze ocieplone w tradycyjny sposob wełną. Aby ogrzać dom chciałbym zastosować ogrzewanie olejowe, kominek z podkową [tj tzw płaszczem wodnym] a system ten miał by uzupełniać rekuperator. Do podgrzewania wody w sezonie letnim uyżyte były by solary oraz jako uzupełnienie olej, zimą zaś olej + kominek + jakaś część solarów. Czy aby ja dobrze zrozumiałem na czym polegają poszczególne systemy i można je w ten sposób połączyć ? A może jakieś technologie wykluczają sie wzajemnie ? Prosił bym w wszelkie rady, oraz o konstruktywną krytykę moich wypocin zajrzę tutaj niestety raczej jutro w południe i wtedy postaram sie odpowiedzieć na ewentualne pytania. Pozdrawiam ! i życzę powodzenia wszystkim budującym jak i tym marzącym dopiero o własnych czterech ścianach ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 14.11.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Wiem jedno - solary odpuść, brak opłacalności.Reku też działa, ale nie wiadomo komu i gdzie.Kominek fajny, ale dużo z tym zabawy, jak dużo pracujesz i Cie nie ma w domu - traktuj jako zabawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam ! Solary ? Cypek, posiadasz je ? czytałem o niech i z tego co wiem, zwrot takiej instalacji nastąpi po około 6 latach, niby długo niby nie. REKU ? nie dość że służył by jako mechaniczna wentylacja w domu ze 'styropianu' eliminujac to o czym pisaliscie tzn nadmierną wilgoć to działał by jako odzysk ciepła wraz z połączeniem z kominkiem. Wydaje mi sie że zastosowanie tych technoligi jest bardzo korzystne, jakie wy macie zdanie na ten temat ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 15.11.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Według moich wyliczeń solary to zwrot inwestycji po ok 10-11 latach = nie opłaca się.Chyba że masz smykałkę do turystyki i majsterkowania : kolektory solary kupujesz u Szarusia na Węgrzech (sporo taniej - tak ok 50%), przywozisz i montujesz samodzielnie instalację. Wtedy koszty będa sporo mniejsze i zwrot może nastąpić po 5-6 latach.Rekuperator też mam w planach hu siebie w budynku. Pierwotne miał być Mistral 400 ale po lekturze postów Adama_mk zastanawiam się nad samodzielną budową (złożeniem) tego urządzenia. Solary + kominek + kocioł w pakietach można kupić w Makrotermie - pytanie czy to ma sens? Jak juz iść w kierunku systemów niskotemperaturowych to może lepiej pompa ciepła zamiast kotłaolejowego i solarów? Sumaryczne koszty tych instalacji nie będa się od siebie zbyt wiele rózniłybo pompy sporo potaniały ostatnimi laty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 15.11.2005 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Jak tak czytam o tych wszedobylskich kominkach to mam wrażenie że niedługo w Polsce nie bedzie juz drzew. NIe wspomne juz o sprawnoiści tego typu źródła i kłopotliwości podtrzymywania żaru. NO i nie wiem czy wszyscy zauwazyli, że ostatnio drewno jakieś drogie sie zrobiło. Co to bedzie jak zaczną produkowac benę z węgla i ten ostatni zdrożeje- az strach pomyśleć.NO i na sam koniec-kurka - wieczorem na wsi to się można o tej porze udusic od smogu z kominków. Ja dziękuje za takie ekologiczne źródło. Ludziska, zacznijcie sadzic drzewa na swoich posesjach, a nie tyko byście wszystko jarali w kominkach ze sprawnościa w porywach do 50%. Awracając do tematu- Rydzu dobrze mówi- lepiej chyba zainwestowac kaskę w oszczędne źródło ciepła w postaci PC niż bawic sie w solary, olej i kominek. Kominek zresztą można zawsze potem dostawić jak sie okaze bez piromańskich doznań nie da sie we własnym domu funkcjonowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Witam ! Za chloere nie moge skapowac technoligi tych pomp ciepla...urzadzonko za 16tys zł, no ale olej + solar + kominek tez tyle wyjdzie. pompa ciepla zapewni ogrzewanie domu ? w jaki sposob ? zagrzeje wode do mycia i kapania ? no i na co to coś działa Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 15.11.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Zamiast zadawać setny raz to samo pytanie skorzystaj z opcji szukaj i zacznij czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 15.11.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 pompa ciepla zapewni ogrzewanie domu ? w jaki sposob ? zagrzeje wode do mycia i kapania ? no i na co to coś działa Pozdrawiam ! Zapewni ogrzewanie domu, zagrzeje ciepłą wodę do mycia i kąpania. Działa na prad. Wykorzystuje ciepło ziemi. trochę jakby odwrócona zasada działania lodówki - tą część która normalnie jest zamrażalnikiem zakopujesz w ziemi (ona będzie pobierała ciepło z gruntu), a część która normalnie jest ciepła z tyłu lodówki wprowadzasz do domu (najczęściej jako ogrzewanie podłogowe). Opis oczywiście jest w uproszczeniu. Producenci podają że można osiągnac na tym nawet 5 krotną wydajność cieplną w stosunku do włożonej energii - czyli każda włozona w pracę urządzenia kilowatogodzina daje 5 kW energii cieplnej. To tak w skrócie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 15.11.2005 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 . Producenci podają że można osiągnac na tym nawet 5 krotną wydajność cieplną w stosunku do włożonej energii - czyli każda włozona w pracę urządzenia kilowatogodzina daje 5 kW energii cieplnej. To tak w skrócie. Pozdrawiam Najlepsze spręzarki osiagaja sprawność nawet 670%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 15.11.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Najlepsze spręzarki osiagaja sprawność nawet 670%. Ja tam jestem optymista z doświadczeniem życiowym i przyjmuję zawsze "margines błędu" na to co piszą w folderach i co wychodzi w teorii Nawet jednak przyjmując wydajność 400% całość wydaje się mocno opłacalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.11.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Moim zdaniem Dom ze styropianu to kiepski wybor.Solary nieoplacalne.Pompy ciepla tak samo oplacalne jak solaryOgrzewanie olejowe i kiepskie i drogie.Ogrzewanie kominkiem w plaszczu wyjatkowo upierdliwe.Rekuperator choc niepozbawiony wad jako jedyny ma jakis sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 RYDZU, zwięzła w miarę konkretna [chodź w uproszczeniu] odpowiedź dzięki. A na jakiej głębokości nalezy umieścić 'zamrażalnik' Jezier - nie dobrze Ci sie mieszka w domu ze styropianu czy przy budowie takiego obiektu wystąpiły jakieś probemy ? - ogrzewanie olejowe kiepskie i drogie : chodziło mi o to iż po wybudowaniu domu ze 'styropianu' , ogrzewanie olejowe nie wydało by sie wcale takie drogie zwłaszcza że REKU spełniaj by role mechanicznej wentylacji [ewentualna wilgoć precz !] oraz odzysku no chodźby 40% ciepła. - Kominek upierdliwy : służył by głównie do ozdoby mieszkania jednak napewno zostawał by wykorzystywany do spełniania swej roli jaką jest ogrzanie pomieszczenia [piec olejowy wyłączony a REKU nadal odzyskuje ciepło] oraz podgrzanie wody. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 15.11.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Moim zdaniem Dom ze styropianu to kiepski wybor. Solary nieoplacalne. Pompy ciepla tak samo oplacalne jak solary Ogrzewanie olejowe i kiepskie i drogie. Ogrzewanie kominkiem w plaszczu wyjatkowo upierdliwe. Rekuperator choc niepozbawiony wad jako jedyny ma jakis sens. zly dzien czy co ?? Dom ze styropianu - jak kto woli (przy zlym zageszczaniu betonu = problemy Solary = dzisiaj wydajesz, potem kozystasz i nie placisz - na starosc bedziesz mial darmo - tylko prózniowe... Pompy ciepla - drogie, kiedys moze beda wsparcia rzadu.. Ogrzewanie olejowe= super, chyba ze maz gaz ziemny, LPG drogie i straszne umowy. Ogrzewanie kominkiem w plaszczu - jezeli lubisz kominki, musisz miec - ladne i praktyczne. Rekuperator -trzeba miec choc ja nie mam ja mam olejowe + podlogówka (jako automat), kominek, solar do wody uzytkowej - olejowy wlacza sie kilka razy na tydzien, gdzie 1x dzienie rozpale wieczorkiem w kominku - po pracy... ciepla woda za free, w zime tez - nawet gdy snieg lezy - teraz mamy 4°C, na kolektorze prózniowym mam teraz 56°C. Jak sa jest szarówka - okolo 30-40°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 pmg - dobrze powiedziane, posiadasz kominek z płaszczem czy bez ? jeżeli można wiedzieć, to jaki masz dom [m2] i ile płacisz średnio na miesiąc w sezonie grzewczym ? Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 15.11.2005 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Powiem tak, teoretycy.Solary = dupa blada.Pompa = dupa bladaReku = dupa blada.Wszystkie te opowiastki o odzysku można dziewczynie na randce opowiadać. Energie do domu trzeba doprowadzić i basta.Masz wybór: prad, olej gaz (ziemy, propan, PB), węgiel, drewno, pelety, miał i inne włacznie ze słomą i rzepakiem.Reszta to zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Cypek, ale wiesz te wszystkie rzeczy z doświadczenia własnego czy to Tobie ktoś sprzadał takie informacje na randce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.11.2005 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Solary nie sa za darmo to i cieplo nie jest. Nie twierdze ze nie podrzewaja wody, tylko ze naklady duze a zyski marne. Tym bardziej dla emerytow.Dom ze styropianu moze jest ok. Moze ci co mieszkaja sa szczesliwi. Ja nie wiem. Ale mam zle zdanie o takiej technologii. Dlatego ze roznie sie w zyciu zdarza i lepiej miec dom ktory da sie latwo opchnac. A domu styropianowego nie sprzeda sie za tyle co murowanego np z ceramiki. Podobne zdanie mam np. o domach szkieletowych.Olej moze kiedys byl tani. Teraz jest strasznie drogi Szybko dogania LPG. Do tego akcyza, ciagle drozejaca ropa. Magazyn oleju w domu = duza kotlownia. Piec i glosny i cuchnacy. Cala inwestycja droga.Kominek nie musi miec plaszcza. Palenie w kominku okazjonalne ok. Kotlownia w salonie to tragedia. Lepiej juz miec piec na drewno w kotlowni. Sprawniejsze sa, nie dorzuca sie tak czesto jak do kominka, steruje sie nimi latwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 15.11.2005 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Jezier : nic nie ma za darmo, faktycznie, może dla jakiegoś emeryta tóry mieszka we własnym domku zakup solarów jest drogi i musi grzać prądem cały czas albo zapierniczać do piwnicy i męcząc sie [emerty] dokładać do pieca...to może warto we wczesnym stadium życia zainwestować w coś co na stare lata będzie dla nas korzystne ? tak samo z olejem, jeżeli połączy sie olej z domem ze styropianu i REKU to tego oleju ta duzo nie pojdzie, a do pieca nie trzeba dokładać. tak samo jak pisałem wyżej co do kominka, była by to raczej ozdoba która w razie działalności nie tylko by sie ładnie świeciłą ale także ogrzewała dom oraz wode. więc nie ma co gadać o kotłowni w salonie [radze czytać temat od swojego ostatniego postu do końca] Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.11.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Przeczytalem wszystko. To byla moja odpowiedz na post pmg glownie. Ja sie emerytow nie czepiam ale to jest jeden z argumentow zwolenikow solarow - bo jak bede na emeryturze. Innym argumentem jest ten ze wywale gore pieniedzy ale to sie nie liczy. Szybko zapomne a ciepla wode bede mial. Mozna sie w ten sposob oszukiwac ale nie ma to nic wspolnego z oplacalnoscia. Zakup ich dzisiaj nie bedzie korzystny ekonomicznie ani teraz ani pozniej. Z rynku nie znikna i mozna w nie kiedys w przyszlosci zainwestowac.Jesli oleju pojdzie nieduzo to nie zlikwiduje to wad tego ogrzewania. Nawet gorzej bo kotlownia kosztowac bedzie prawie tyle samo co gdybys duzo oleju zuzywal. Jesli w kominku pali sie okazjonalnie to znowu jest problem z kosztami. Podlaczenie kominka do systemu centralnego ogrzewania generuje naklady finansowe. Malo palisz masz niewielkie zyski przy dosc sporej inwestycji. Duzo palisz robisz kotlownie w salonie. A kominek jest bardzo kiepskim sprawnosciowo urzadzeniem grzewczym. Wiekszosc ciepla uchodzi i tak kominem. A drewno drozeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 16.11.2005 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Orion_Blue nie słuchaj Jeziera,Cypka i innych, zestaw masz rewelacyjny, brakuje mi tu tylko energii geotermalnej. Sprawdz może uda się coś odwiercić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts