godul1 16.11.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Orion_Blue nie słuchaj Jeziera,Cypka i innych, zestaw masz rewelacyjny, brakuje mi tu tylko energii geotermalnej. Sprawdz może uda się coś odwiercić. I solarów z systemem nadążnym oraz własnym generatorem pradu:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 16.11.2005 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 jeżyk - wydaje mi sie ze energia geotermana nie była by za tanią inwestycją godul1 - "I solarów z systemem nadążnym oraz własnym generatorem pradu:-)" musze troszke o tym poczytać tzn o tym pierwszym. a jakie zdanie mają inny użytkownicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 16.11.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Orion_Blue Pewnie, że taka inwestycja musi kosztować, ale w wieku emerytalnym masz ciepełko "za free" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 16.11.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Taaaaaaaa i te wszystkie pompy, żaluzje, wymienniki to sa niezniszczalne i nie zużywaja energii i się nie psują Za free to jest tylko woda jak se ją ze studni we wiaderku uciągniesz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bird 16.11.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Panowie, a co z wiatrakami?Nie zapominajcie o wiatrakach...Taki wiatrak na górce lepiej ogrzeje niż pompa ciepła pod piwnicą z solarami na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orion_Blue 16.11.2005 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Panowie i Panie, nie rozszerzajmy sie poza rzeczy wymienione w temacie, [ PC mozna bylo zniesc ] wiatraczek taki kosztuje dosc sporo, pozatym wole drzewka w ogrodzie niz wiatraczek PS nie mam gorki D: Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 17.11.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 pmg - dobrze powiedziane, posiadasz kominek z płaszczem czy bez ? jeżeli można wiedzieć, to jaki masz dom [m2] i ile płacisz średnio na miesiąc w sezonie grzewczym ? Pozdrawiam ! mam z plaszczem - narazie mieszkam dorywczo wiec nie moge dac pelnych statystyk - oleju nie ubywa, mam usawione na 20°C - podloga prawie zimna a w domu cieplo - tak mozna oszczedzac - temp w podlodze = 22°C (po 4dniach) - domek ma 340m2, jednak uzytkuje 150m2 + garaze (kasa sie skonczyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmg 17.11.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Powiem tak, teoretycy. Solary = pupa blada. Pompa = pupa blada Reku = pupa blada. Wszystkie te opowiastki o odzysku można dziewczynie na randce opowiadać. Energie do domu trzeba doprowadzić i basta. Masz wybór: prad, olej gaz (ziemy, propan, PB), węgiel, drewno, pelety, miał i inne włacznie ze słomą i rzepakiem. Reszta to zabawa. RESZTA TO DOMY PASYWNE - za 10 LAT bedzie inna spiewka, narazie dalej walcie w szczeliny pianke, kupujcie plastiki i nie ocieplajcie domów - wiadomo ze w takim przypadku trzeba "doprowadzac" nastepy dom wybuduje max pasywny i nie bede niczym dogrzewal - wystardzy cieplo z kuchenki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts