Darek Rz 14.11.2005 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Witam !!! Posadziłem niedawno na swojej działce dużą ilość drzewek owocowych (taki mały sadek z tyłu domu ) . Chciałem zabezpieczyc je przed zającami na zimę więc pojechałem do OBI (mialem po drodze ) aby zakupic "cosik" . I tu szok -dwie plastikowe osłonki kosztują 15 zł !!!!!!! Niby to niedużo dla kilku drzewek ,ale ja posadziłem kilkadziesiąt i musiałbym wydać kilkaset złotych na same osłonki - to lekkie przegięcie .Czy znacie jakiś tańszy sposób na zabezpieczenie pni drzewek przed szkodnikami ??? pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 15.11.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 A słoma to nie łaska. Zrobić polskie chochoły trochę sznurka i gotowe. Oczywiście te chochoły trzeba zrobić dość luźno ale taka warstwa słomy zniechęca zające i sarny (to dla nich też trudne do pogryzienia i strawienia) i utrudnia dostęp. Ostatecznie można nazbierać stare kartony (takie z falistą wkładką) z nich zrobić rulony i znowu sznurkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 15.11.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 A kiedy radzicie chochołować? W wersji: owocowe, róże, inne ozdobne. Moja babcia robiła to gdzieś na początku grudnia, ale to była inna epoka klimatyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 16.11.2005 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 A kiedy radzicie chochołować? W wersji: owocowe, róże, inne ozdobne. Moja babcia robiła to gdzieś na początku grudnia, ale to była inna epoka klimatyczna. Owocowe - powoli bierz się za robotę, bo jak spadnie śnieg to zajączki nie pogardzą. Róże już powinny być skopcowane albo w unny sposób okryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej49 20.11.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Przy jakiej minusowej temperaturze radzicie zabezpieczyć posadzone jesienią okulanty brzoskwini i nektaryny. Mam przygotowany karton falisty i agrowłókninę. Kopczyki są oczywiscie już zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 20.11.2005 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Witam !!! Zrobiłem tak jak radziłeś "Wciornastku" -słoma i drut . Przywiozłem sobie od ciotki ( gospodarstwo niedaleko) kostkę słomy . Okładałem drzewko i mocno związywałem drutem . Owinięcie kilkudziesięciu drzewek zajęło mi okolo godziny i zaoszczędziłem kilkaset złotych . pozdrawiam D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts