karola 23.01.2002 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Oczywiście czytam od deski do deski od dwóch dni nowy numer Muratora.Zainteresował mnie artykuł "Bo do projektu trzeba dwoje" i dom jaki owa para sworzyła.Konkretnie chodzi mi o cegłę wapienno- piaskową.Nigdy wcześniej nie widziałam takiej elewacji i powiem, że bardzo mi sie spodobała.Chcialabym sie dowiedzieć czy można ją malować lub czy jest dostępna w innych kolorach. Czy kolor żółty na zdjęciu w gazecie to inna elewacja czy pomalowane. Fajnie wygląda to połączenie. Czy któs z was robił taką elewację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 28.01.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Jest to cegła silikatowa, tak zwana młotkowana, produkowana przez Cegielnie Olsztyńskie SA, tel 089/5359009; 5273747. Cegła ma kolor biały, ale może być malowana - tego nie zalecamy. Jeśli ktoś chce zastosować cegłe o innym kolorze, powinien kupić cegłe barwioną w masie, jest nieco droższa, ale jej ścieranie nie powoduje białych "łat". Paweł Dominiak, dział Budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 28.01.2002 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Baaaardzo, bardzo dziękuję za odpowiedź.Nurtowało mnie to - poważnie brałam pod uwagę (i chyba nadal tak jest) jej zastosowanie.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola 28.01.2002 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Może jeszcze do pelni szczęścia jakaś www? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.01.2002 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2002 Karola nie wiem skąd jesteś ale najtańszą tego typu cegłę robią zakłady w Żytkowicach. Podam Ci adres silikaty-zytkowice.com.pl. To jest niedaleko Radomia. Sam jestem zainteresowany taką elewacją z tym że chciałem zrobić to jak w metodzie lekkiej mokrej i na styropian nakleić płytki silikatowe, ale na razie rzuciłem hasło w "Napiszcie w Muratorze" i czekam na odpowiedź czy to możliwe. Poza tym wejdź sobie na wp.pl i wpisz hasło silikaty a wyrzuci Ci mnóstwo adresów różnych zakładów z całej Polski, wtedy wybierzesz sobie najlepsze (i najbliższe rozwiązanie). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 29.01.2002 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2002 Jeśli płytki będą cienkie, 3-7 mm i lekkie - nie ma problemu. Jeśli płytki są grubsze (ok. 2 cm) i cięższe, prawdopodobnie należałoby zastosować styropian twardszy (M30) lub kotwić styropian mechanicznie, a nie tylko kleić. Być może wystarczy zastosować podwójną siatkę z włókna szklanego.Te szczegółowe informacje warto poszukać u producentów materiałów do metody ocieplenia lekkiej mokrej, na przykład Atlas, Dryvit.Paweł Dominiak, Dział Budowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts