Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka we?na z rolki czy w p?ytach?

Recommended Posts

araman - z linijką nie sprawdzalem ale na oko byla prosta jak stól

radex - mylisz się TOPROCK jest w rolkach a SUPERROCK jest w plytach zerknij na www. rockwool.pl. Nie mialem z montazem żadnego problemu. Ocieplenie 2000 m kw zajelo mi dwa dni (3 osoby)

jan100 - to jest zdanie producenta z którym również bym polemizowal, na wszelki wypadek rozpiąlem druty

Zdecydowanie dokładniej ocieplisz poddasze wełna z rolki. Przycinasz z dokładności do rozstalu jetek.

Im wełna mniej sztywna, lżejsze i napuszona tym cieplejsze, więc wydaje mi sie że chcąc mieć naprawdę ciepłe poddasze bez sznurka się nieobejdzie.

Przy dachu z odeskowaniem lub przy użycia foli o małej paroprzepuszczalności obowiązkowa szczelina powietrzna ze swobodnym dopływem świeżego powietrza.

Po zafoliowaniu, przed przykręceniem płyt kartonowo gipsowych proponuję poczekać do większych mrozów - wtedy gołym okiem będą widoczne wszystkie mostki termczno w postaci szronu lub wilgoci na foli, wszystko dokładnie poprawić i dopiero wtedy przykręcać płyty kartonowo gipsowe.

Mi powyższe rady dane przez znajomego sprawdziły się w 100%.

pozdrawiam MK

On 2003-01-10 11:47, krzychu74 wrote:

dobrzykowice - Czyli masz na myśli aby ocieplić cały dach między krokwiami, a między jętkami nic nie dawać ? Czy to rozwiązanie jest ekonomiczne (więcej materiału, większa kubatura do ogrzewania) ?

nie wiem, to zależy co dokadnie planujesz i jaki masz dach. Na pewno w powyższy sposób unikniesz niechcianych mostków termicznych. Jeżelich chcialbyś ocieplic między krokwiami tylko częśc uzytkową a w części nieuzytkowej ocieplić jedynie strop to wedlug mnie bardziej sie skomplikuje cala operacja ocieplania, nie zapominaj ze w tej sytuacji musisz rowniez ocieplic sciany oddzielające część uzytkową od nieuzytkowej. Musisz sobie to wszystko przeliczyc i zdecydować które rozwiązanie jest dla Ciebie bardziej korzystne. Co do kubatury to zawsze mozesz ja ograniczyć poprzez postawienie scianki dzialowej ktorej juz nie musisz docieplac.

z dużą uwagą czytam Wasze wypowiedzi

Mam do ocieplenia niedużo bo 100m2 dachu -dom na wsi-ale z krokwiami o rozstawie od 98cm do 115cm. każdy rozstaw inny a i wysokość też 12 do 15 cm i co wy na to?dach blachodachówka na kontrłatach i membrana Tyvek wysoko parprzepuszczalna.

On 2003-01-11 18:25, Anonymous wrote:

z dużą uwagą czytam Wasze wypowiedzi

Mam do ocieplenia niedużo bo 100m2 dachu -dom na wsi-ale z krokwiami o rozstawie od 98cm do 115cm. każdy rozstaw inny a i wysokość też 12 do 15 cm i co wy na to?dach blachodachówka na kontrłatach i membrana Tyvek wysoko parprzepuszczalna.

przy cieciu welny z rolki na kawalki nie ma znaczenia rozrzut w rostawie krokwi, po prostu docinasz kawalek do konkretnego rostawu i już. Co do wysokości to wybrabym chyba coś pośredniego np 13 cm i ewentualne braki uzupelnil przy kladzeniu regipsu.

Czy zamiast ciąć wełnę z rolki na kawałki kupić wełnę ISOVER o szer. 120cm

I taką w rolce przyciąć na dany wymiar żeby układać długą w całości ?

A na krokwie myślałem nabić odpowiedniej grubości łaty, listwy aby mieć wszędzie wymiar 15cm i taką wełną ocieplać.

On 2003-01-13 23:00, Anonymous wrote:

Czy zamiast ciąć wełnę z rolki na kawałki kupić wełnę ISOVER o szer. 120cm

I taką w rolce przyciąć na dany wymiar żeby układać długą w całości ?

Dobrzyk - pewnie że można tylko, że

- nielatwo bedzie ci dociąć na calej dlugosci idealną szerokość

- o wiele trudniej ociepla się kawalkiem 1,2 x 2,5 m niżmetr na metr

- prawdopodobnie będziesz mial znacznie wiecej odpadów

A na krokwie myślałem nabić odpowiedniej grubości łaty, listwy aby mieć wszędzie wymiar 15cm i taką wełną ocieplać.

dobrzyk - zakladając że bedziesz później kladl na to regipsy na ruszcie to nabijanie dodatkowych listew nie jest raczej konieczne

ale jak powiedzialem wszystko zależy od tego czym chcesz to przykryc

Kawałki wełny mógłbym wykorzystać do ocieplenia stropu parter poddasze. Strop jest drewniany. Co do wykończenia poddasza małżonka nie chce nic innego tylko panele PCV białe 6m długie i 16,5 cm szerokie nie bardzo wiem czy to się nadaje