SIOUX 16.11.2005 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Witam,może ktoś z Was mi odpowie na takowe pytanko:Czy rozpoczynając budowe w tym roku, mogę np. kupić drzwi, instalacje sanitarne itp i odliczyć Vat od podatku w tegorocznym PIT ? A co z cegłami, betonem itd ?Nadmieniam, że korzystałem już z ulgi przy zakupie mieszkania na rynku pierwotnym.Proszę mądre głowy o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 16.11.2005 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Czy rozpoczynając budowe w tym roku, mogę np. kupić drzwi, instalacje sanitarne itp i odliczyć Vat od podatku w tegorocznym PIT ? A co z cegłami, betonem itd ? Nadmieniam, że korzystałem już z ulgi przy zakupie mieszkania na rynku pierwotnym. Gdybyś chciał kupić i odliczyć np.drzwi, instalacje sanitarne itp. to chyba jedynie korzystając z ulgi remontowej. NIESTETY, musiałbys mieć już wybudowany i oddany do użytku dom, aby móc go remontować w ramach ulgi remontowej. Z pozostałych obowiązujących ulg to od nowego roku wejdzie w życie zwrot VAT za materiały budowlane. Wówczas, raz w roku (i nie jest to związane ze składaniem PIT), masz prawo złożyć wniosek o zwrot części VAT (różnica pomiędzy 7% a 22%). Nie wiem tylko czy są już odpowiednie rozporządzenia dotyczące zwrotu VAT, a co za tym idzie czy ten zwrot VAT nie pozostanie martwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts