Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Spaw miękki nie gwarantuje szczelności w przypadku gazu...

Kolejna bzdura na kółkach.

Po pierwsze nie spaw tylko lut

A po drugie zakaz nie ma nic wspólnego ze szczelnoscia bo ta akurat jest identyczna tylko z wytrzymałością łaczenia i to w wysokich temperaturach czyli podczas pożaru.

Miedź bardzo dobrze przenosi "ciepło" i luty puszczałyby nawet w sąsiednich mieszkaniach bo lut miękki (czyli na bazie Pb) ma śmiesznie niską temperaturę topnienia.

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Opisałem to kilka postów wyżej.

"Pompy to nowa (górna) UPS 25-40 i (dolna) z odsysku była zamontowana jako obiegowa UPS 25-40.

Ta skrzyneczka była już u klienta jest to termometr z termoparą. Wykorzystałem ją jako sterowanie obiema pompami. Działa wyśmienicie.

Pamarańczowy termostat na rurze zasilającej z kotła węglowego jest po to aby przy określonej temperaturze np. 35 st wyłączył kocioł gazowy z funkcji C.O. "

Proszę czytać dokładnie :wink:

Mały

my tu sobie możemy tylko pogadać :evil:

Byłem jakiś tydzień temu u babki, bo było jej zimno :lol: .

Przyszedł wykonawca c.o., jej szwagier. Mówię mu, że spaskudził robotę, bo jest układ zamknięty. Spojrzał na mnie jak na idiotę, podszedł do zaworu bezpieczeństwa (2,5ba, 1/2") i z błyskiem w oku przekręcił gałkę, upuszczając szklankę wody z c.o. nie wypowiadając słowa.

Pewnie bym strzelił w kalendarz słysząc to co mówił o mnie po moim wyjeździe :lol:

PS.

Ten zawór był zamontowany dwa metry od kotła.

dokładnie.... dzis byłem u szwagra... no wypisz wymaluj....kocioł węglowy, układ zamkniety... temp. powyżej 60 C , ciśnienie powyżej 2.o......

Pytam szwagra, czy sobie zdaje sprawe, że tak się nie robi co było powodem przeróbki......

odpowiedział, że było w układzie otwartym ale w zbiorniku wyrównawczym na górze zamarzała woda.... i zadnej reakcji..... debilizm i brak myslenia

aha, i zawór bezpieczeństwa. o.5 metra od kotła, zaznaczam nie dotykałem, starałem się aby moja wizita znacznie się skróciła.....

byłem tam 1 x i jakoś mnie nie ciągnie na więcej

do VPS.

Te filtry co na zdjęciach widać to chyba tzw. siatkowe. Czy są wystarczająco skuteczne? Czy do takiej instalacji i takiego systemu możnaby dać filtorodmulnik?

VPS - co sądzisz o filtroodmulnikach?

Ta skrzyneczka była już u klienta jest to termometr z termoparą. Wykorzystałem ją jako sterowanie obiema pompami. Działa wyśmienicie.

Pamarańczowy termostat na rurze zasilającej z kotła węglowego jest po to aby przy określonej temperaturze np. 35 st wyłączył kocioł gazowy z funkcji C.O.

No właśnie wyłącza kocioł gazowy z funkcji c.o., czyli jak sterujesz pompą c.o. w układzie zamkniętym. No chyba, że układ zamkniety jest grawitacyjny :wink:

Filtroodmulnik jest zalecany ale są też inne możliwości.

Podjęliśmy wraz z klientem decyzję że cała instalacja 400 litrów pojemności zostanie wypłukana chemicznie, potem woda zostanie zmiękczona i dodany spesjalny inhibitor korozji.

Preparaty te są ogólnie dostępne w hurtowniach instalacyjnych.

No właśnie wyłącza kocioł gazowy z funkcji c.o., czyli jak sterujesz pompą c.o. w układzie zamkniętym. No chyba, że układ zamkniety jest grawitacyjny :wink:

Wydaje mi się zę dokładnie to napisałem.

Jeszcze raz.

Dolna pompa jest na układzie otwartym kocioł - wymiennik

Górna na układzie zamkniętym z instalacją.

Obie pompy uruchamiają się jednoczeście gdy temperatura na kotle będzie 35 st C.

Steruje tym skrzynka z termoparą i termometrem.

Kocioł ma własną pompę obiegową. Gdy jest żądana praca pomp na wymienniku (rozpalony kocioł) to nie pracuje pompa w kotle gazowym. Jak spada temperatura na kotle węglowym poniżej 35 st C to pompy na wymienniku również przestają pracować, a załacza sie pompa w kotle gazowym.

Teraz dobrze.

do VPS

Wydaje mi się, ze b. dobrze znasz Vaillanty. Dlatego mam gorącą prośbę: napisz proszę jaką ma pompę Vaillant ecoTec 24 kW, chodzi o jej wydajność. Potrzebuję tych danych do wyliczeń pod wymiennik.

Z góry dziękuję.

Może uznasz mnie za maniaka sterowania pompami, ale mam jeszcze małe pytanko :wink: .

W Twojej galerii jest zdjęcie sprzęgła z pompami. Chciałem zapytać jak rozwiązałeś sterowanie tymi pompami. Jak rozumiem są tam 3 pompy : w kotle, do grzejników (ta wyżej) i na podłogówkę. Czy wszystkie są sterowane z kotła, czy jest jakieś inne rozwiązanie.

Dzięki za odp.

Przypatruje się dyskusji na temat wyboru układu i nasuwa mi się jeszcze jedna wątpliwość. Jestem na etapie wykonywania instalacji CO z piecem na ekogroszek. Instalator zaproponował mi układ zamknięty na co się nie zgodziłem. Lecz podobno ze względu na to że mam oprócz grzejników podłogówkę (ok. 60 m2) w układzie otwartym będzie zbyt niskie ciśnienie aby prawidłowo funkcjonowała podłogówka i grzejniki, dlatego zaleca ukł. zamknięty. Martwi mnie jeszcze jeden problem. Z tego co się orientuje zawory regulujące podłogówkę znajdują się na odpływie, więc gdyby temp. wody wzrosła powyżej 90 stopni (bo tyle podobno wytrzymują rurki od podłogowego) całą instalacje diabli wezmą?