Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rumak 1974

kocioł na opał stały zazwyczaj nie jest przystosowany konstrukcyjnie do zmiennych ciśnień, a takie w układzie zamkniętym występują. Spawy są łamane. To po pierwsze.

Po drugie. Kocioł każdego dnia jest coraz słabszy. Czy to w układzie otwartym, czy zamkniętym. Stal z którego jest zrobiony ulega korozji. I jeżeli po kilku latach w układzie otwartym pracowałby beż zarzutu, to na układ zamknięty jest już za słaby.

• Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rumak 1974

kocioł na opał stały zazwyczaj nie jest przystosowany konstrukcyjnie do zmiennych ciśnień, a takie w układzie zamkniętym występują. Spawy są łamane. To po pierwsze.

Po drugie. Kocioł każdego dnia jest coraz słabszy. Czy to w układzie otwartym, czy zamkniętym. Stal z którego jest zrobiony ulega korozji. I jeżeli po kilku latach w układzie otwartym pracowałby beż zarzutu, to na układ zamknięty jest już za słaby.

kurde ja na swoim kotle nie widze żeby było zmienne ciśnienie tzn skazówka stoi na 1 atm..i to chyba wystrczy

Jak widzę są zatwardziali zwolennicy układów zamkniętych dla kotłów na paliwo stałe. Dalsza dyskusja nie ma sensu :evil: .

Straszny nerwus

A powiedz jak sie mają przepisy prawa UE od wględem instalacjitakich ktłów ..bo ja osobiście słyszałem że nasze prawo pod tym względem jest daleko za....

Nie ma przepisów unijnych w tym względzie. Każde państwo tworzy je same.

Podobno są kraje gdzie można to stosować po spełnieniu odpowiednich warunków. Jednym z pierwszych jest odpowiednia konstrukcja kotła zatwierdzona przez ichni Urząd Dozoru Technicznego. Na naszym rynku nie ma praktycznie kotłów które te warunki by spełniały. A jeżeli nawet trafi się taki rodzynek, to i tak nasze prawo tego zabrania.

Jesteśmy dziwnym narodem. Z jednej strony wrzask, że Unia ogranicza nasze prawa, a z drugiej, że nasze prawo nie jest dostosowane do unijnego.

Co do wzrostu ciśnienia i inne takie tam:

Część ciśnieniowa instalacji po napełnieniu zostałą ustawiona na pozionie 1 bara (chyba, ale na pewno 1). Przy podniesieniu temperatury do 60 stopni ciśnienie podnosi się so 1,2 więcej jeszcze nie testowałem. Przy tej temperaturze woda na kotle ma temperaturę najczęściej około 65-75 stopni, ale to jest część otwarta układu i tu wzrost ciśnienia nie ma, ile by wzrosło przy 80-85 jeśli tu układ by był zamknęty?

Jeśli u ciebie wzrostu nie ma to albo to nie ukłąd zamknęty, albo efekt wzrostu ciśnienia znosi naczynie przeponowe (?), ale co by się działo przy zagotowaniu wody? Bo taka sytuacja nas interesuje, gdyż taka jest groźna.

Co do przepisów UE - unia ma też wiele głupiszych przepisów - czy będziesz je stosować tylko dla tego że są unijne?

Jeszcze w sprawie wzrostu ciśnienia - przy bojlerze na CWU nie mam naczynia przeponowego i tu przy opisanych powyżej temperaturach ciśnienie wzrasta do takiego poziomu (nie wiem jakiego, ale zawór podobno jest na 4 atmosfery - nie wiem - tak słyszałem) i kapie z niego woda.

rumak1974 - powiedz ile zaoszczędzisz przy układzie zamkniętym z wszelakimi zabezpieczeniami?

Co do Janussz'a - pamiętam, że przy kominach to był niespotykanie spokojny człowiek (Pamiętasz Bio? :wink: )

Pozdrawiam

Co do wzrostu ciśnienia i inne takie tam:

Część ciśnieniowa instalacji po napełnieniu zostałą ustawiona na pozionie 1 bara (chyba, ale na pewno 1). Przy podniesieniu temperatury do 60 stopni ciśnienie podnosi się so 1,2 więcej jeszcze nie testowałem. Przy tej temperaturze woda na kotle ma temperaturę najczęściej około 65-75 stopni, ale to jest część otwarta układu i tu wzrost ciśnienia nie ma, ile by wzrosło przy 80-85 jeśli tu układ by był zamknęty?

Jeśli u ciebie wzrostu nie ma to albo to nie ukłąd zamknęty, albo efekt wzrostu ciśnienia znosi naczynie przeponowe (?), ale co by się działo przy zagotowaniu wody? Bo taka sytuacja nas interesuje, gdyż taka jest groźna.

Co do przepisów UE - unia ma też wiele głupiszych przepisów - czy będziesz je stosować tylko dla tego że są unijne?

Jeszcze w sprawie wzrostu ciśnienia - przy bojlerze na CWU nie mam naczynia przeponowego i tu przy opisanych powyżej temperaturach ciśnienie wzrasta do takiego poziomu (nie wiem jakiego, ale zawór podobno jest na 4 atmosfery - nie wiem - tak słyszałem) i kapie z niego woda.

rumak1974 - powiedz ile zaoszczędzisz przy układzie zamkniętym z wszelakimi zabezpieczeniami?

Co do Janussz'a - pamiętam, że przy kominach to był niespotykanie spokojny człowiek (Pamiętasz Bio? :wink: )

Pozdrawiam

Ok ale tak sie zastanawiam ze np. gdyby sie okazało że jest brak prądu przestaje pracowac układ z pompkami to teoretycznie powinien następowac wzrost temp i przy okazji wzrost ciśnienia w układzie, ale jeśli ja mam na piecu ustawione docelową temp. 50 st to ile czasu będzie trwało podnoszenie temp. na piecu z podajnikiem jeśli opał jest na palniku retortowym w ilości ok 2 kg i przy tym bez dostępu powietrza - przeciez on sie zagasi Czy nie mam racji??

Ktoś, kto przeżył chociaż raz zagotowanie wody w układzie c.o. nigdy nie zdecyduje się na układ zamknięty.

Dobrze ja przeżyłem

U moich rodziców zrobiony jest układ zamkniety kocioł gazowy i paliwo stałe no i babcia kiedyś zapomniał otworzyć zawór no i ......wywalił zawór bezpieczeństwa a temp. była taka że na rurkach miedzianych stopiła się otulina a z piecem....hmm w zasadzie pracuje do tej pory bo w tej chwili rodzice troche żadziej przepalaja ....a uwaga jest taka że kocioł był załadowany na maxa i temp była konkretan

Nie wierzę w tego typu historyjki. Jestem za starym wróblem żeby dać się nabrać na końskie......jak mawiał mój wychowawca w szkole.

Gdybyś to przezył, to nie lansowałbyś niedozwolonych rozwiązań.

Sorki, ale w tym wątku już nie będę zabierał głosu. Co miałem do powiedzenia to powiedziałem.

Nie wierzę w tego typu historyjki. Jestem za starym wróblem żeby dać się nabrać na końskie......jak mawiał mój wychowawca w szkole.

Gdybyś to przezył, to nie lansowałbyś niedozwolonych rozwiązań.

Sorki, ale w tym wątku już nie będę zabierał głosu. Co miałem do powiedzenia to powiedziałem.

hehe... Janusz... jak grochem o ściane.... znam takich więcej, jak juz maja zrobione...to wierzą w to prawie sie modlą do instalacji w piwnicy..... i żadna siła.../ no chyba, ze kocioł zacznie fruwac..../

mam kilka przykładów z mojej okolicy i albo niedouczenie, albo gorzej.... debilizm... też kończę czytac....i jeszcze jedno. jak mawiał mój ojciec ludziom niedoświadczonym a mającym wysokie mniemanie o sobie....

"...w d..upie byłes i g..ówno widaziałes....

cześć Czy wiecie co to jest JAD nie chodzi mi o węże i inne tam, jest to wymiennik ciepła ale nie płytowy jakie opisujecie tylko rurowy żadny bojler, wymiary wysokość od 1m do 2m średnica ok 13fi za pomocą takiego jada można dać ciśnieniowe naczynie wzbiorcze poza jadem na grzejniki a między piecem na paliwa stałe a jadem otwarte naczynie.

dwie pompki. Zresztą można zrobić wszystko, połączyć piece na paliwa stałe z wszystkimi kotłami i piecami jakie są na rynku i z kominkami, tylko trzeba trochę pomyśleć. albo wziąść dobrego hydraulika zaznaczakm dobrego a nie partacza.

cześć Czy wiecie co to jest JAD nie chodzi mi o węże i inne tam, jest to wymiennik ciepła ale nie płytowy jakie opisujecie tylko rurowy żadny bojler, wymiary wysokość od 1m do 2m średnica ok 13fi za pomocą takiego jada można dać ciśnieniowe naczynie wzbiorcze poza jadem na grzejniki a między piecem na paliwa stałe a jadem otwarte naczynie.

dwie pompki. Zresztą można zrobić wszystko, połączyć piece na paliwa stałe z wszystkimi kotłami i piecami jakie są na rynku i z kominkami, tylko trzeba trochę pomyśleć. albo wziąść dobrego hydraulika zaznaczakm dobrego a nie partacza.

Z tego co pamietam (ale mogę sie mylić) jest to zbiornik z wieloma rurkami w środku.

PS Janusz może by wrzucić parę zdjęć z "magazynu instalatora" te takie z rozerwanymi kociołkami...

dokładnie tak jest to zbiornik ze stali nierdzewnej z rurkami w środkjak dobrze pamiętam to rurki są z miedzi taki jad kosztuje ok 1500 zł a wymienniki płytowe mimo że tańsze ale chowają się i nie mają takiej wydajnośći.

Witam też klikam z Otwocka

Już mnie powoli męczy czytanie fascynatów nowoczesnych układów zamkniętych twierdzących że przy otwartym instalacja w rok zamieni się w kupki rdzy leżakujące pod oknami.

Dla miłosników układów zamkniętych przy paliwie typu węgiel który rozżarzony nie jest w stanie zgasnąć w sekundę jak gaz odcięty elektrozaworem mam taką małą poradę experymantaną.

Weźcie petardę z lontem (taką malutką za 5 zł) i odpalcie ją przy ścianie - zanotujcie zaobserwowane skutki wybuchu

Drugą petradę przylepcie do ściany i zatynkujcie - zanotujcie wyniki

Proponuje przeanalizować prosty przykład jakie skutki spowoduje "wybuch" w układzie otwartym czyli wtedy gdy "energia" będzie mogła ujść w powietrze a wybuch w układzie zamkniętym gdy "energia" będzie zatrzymywał o wiele od powietrza mocniejszy tynk.

Skutki zamykania energii są opłakane ( i nieważne czy jest to energia z głupiej wody w rurce czy z prochu strzelniczego.)

Jakieś dziwne tłumaczenia o zaworach bezpieczeństwa, zbiornikach ciśnieniowych itp. mozecie opowiadać babciom.

Robicie sobie w domu bomby i uważacie że je kontrolujecie.

Co prawda ludzie już długo robią "bomby" ale nie we własnych domach na przyszłe 50 lat życia.

hehe. jabłko aż za bardzo obrazowo..,.. to podałes i jaki przekonywujący przykład... i co z tego .... myślę, że niewiele.... bo takie oryginały jak mój szwagierek...to i tego nie ogarną swoim rozumkiem....

ale wiem jabłko starałes się doceniam

To może odpal mu petardę na blacie kuchennym a drugą wrzuć do garnuszka z wodą.

Jak mu roz...... wodę na całą kuchnię to może zakuma.

Idą święta więc głośne strzelanie jest w modzie.

Myślisz że się uda??

jestem pełen obaw...a to dlatego, ze jest mu ciepło... to po jasną cholerę ma szukac, zmieniac i ponosic koszty, przecież miał otwarty system, ale pod poddaszem miał zbiornik przelewowy, to zamiast go ocieplić, czy inne beznakładowe zabiegi.... to zmienił na układ zamknięty... echhh... szkoda słów