Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mieszkam w bloku z wielkiej płyty i wiadomo jak wygłądają otwory drzwiowe.Kupiłem w OBI opaski do obłożenia tych ościeżnic ( opaski Classena ) i teraz mam problem jak je zamocować aby najlepiej nie było nic widać z tego montażu.Myślałem o przewiercaniu ościeżnicyi dalej betonu,wbijaniu kołków drewnianych i do tego przybijanie cieniutkimi gwoździami bez główki.Problemem będzie wiercenie w metalu a dalej w betonie,chyba że są do tego specjalne wiertła ( metal+beton ) ale nie miałem z takimi do czynienia.

Jest jeszcze klej,ale w przypadku demontażu będzie to niemożliwe.

Bardzo proszę o praktyczne i sprawdzone rady,muszę się z tym uporać do piątku, żona nie da mi spokoju jak tego nie zrobię.

Pozdrawiam Ireneusz

https://forum.murator.pl/topic/43905-jak-najlepiej-zamocowa%C4%87-opaski-do-o%C5%9Bcie%C5%BCnicy/

Na piance, najlepiej niskorozprężnej, jeżeli powierzchnią będzie trochę betonu. Potrzebne są jeszcze ściski stolarskie do przytrzymania. Po 12 godzinach trzyma super. Inna możliwość to klej - wybór ogromny - nawet na metal.

Myslę o kleju montażowym,który z nich klei najszybciej tzn. tak żeby opaski trzymały się same.

W necie znalazłem takie kleje które po złączeniu i rozłączeniu a następnie odczekaniu 5 min. i ponownym złączeniu powinny już dobrze skleić.

Jak to jest naprawdę,czy nie będę musiał załatwiać ścisków stolarskich.

Kleje te to: TYTAN CSX 343 , PATTEX POWER FIX , DECOLEP F , SOUDAL 100A.

Który wybrać ,który jest sprawdzony w takich sytuacjach .

tyko klej montazowy. wez soudal.

przewiercanie, wbijanie drewnianych kolkow, i potem listew na geozdzie to nieporozumienie :wink: robil bys to 3 dni, listwy zmasakrowal ...

Jesli przykleisz to da sie je oderwac, nawet bez ich niszczenia.