pawelurb 17.11.2005 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 muruję ścianki działowe na poddaszu z BK 12 cm, ścianki są w lini słupów dachu , jeden z otworów drzwiowych wypada w takim miejscu że akurat jedną jego krawędź stanowi słup, po drugiej stronie jest ścianka , muszę teraz zrobić nadproże nad tymi drzwiami , z jednej strony ok, bo oparte na ściance , ale z drugiej nie ma na czym oprzeć bo jest słup... i mam problem bo nie wiem jak przymocować/ oprzeć nadproże na słupie. Może coś doradzicie ? wszystkie pozostałe nadproża robiłem z belki stropowej teriva z odciętym zbrojeniem, a tu nie wiem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.11.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ..daj belkę drewnianą jako nadprożę, a górę wypełnij płytami gk z wełną w środku ( wygłuszenie ).szer. belki = 12 cm - 2 x grubość gk + 2x grubość tynku PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.11.2005 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Ja bym zrobił inaczej. Użył bym 2 kątowniki. Z jednej strony oparły by się na ścianie a od strony słupa naciął bym je na zgięciu i wygiął do środka W tym zagięciu wywiercił bym otwór i przykręcił do słupa. Mam nadzieję, że opisałem to jasno? A tak z ciekawości - gdzie Ci to wyszło? Przerabiałąę układ poddasza czy co? U mnie nigdzie nie było takiej sytuacji, ale góra poza garderobami i drobną modyfikacją łazienki trzyma się oryginału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 17.11.2005 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Ja bym zrobił inaczej. Użył bym 2 kątowniki. Z jednej strony oparły by się na ścianie a od strony słupa naciął bym je na zgięciu i wygiął do środka W tym zagięciu wywiercił bym otwór i przykręcił do słupa. Mam nadzieję, że opisałem to jasno? A tak z ciekawości - gdzie Ci to wyszło? Przerabiałąę układ poddasza czy co? U mnie nigdzie nie było takiej sytuacji, ale góra poza garderobami i drobną modyfikacją łazienki trzyma się oryginału... wyszło mi to w pralni u góry , stoi sobie słup , potem drzwi, i otwór na schody , z drugiej strony słupa drzwi się nie da , bo jest już skos dachu i jest za nisko, odsunąć od słupa też się nie da bo wtedy drzwi byłyby na schodach. a jak sądzicie czy rozwiązanie polegające na wywierceniu otworów w słupie i włożeniu w nie prętów zbrojeniowych np 3 sztuki, z jednej strony oparte byłyby na ścianie , z drugiej włozone w otwory w słupie, chyba wytrzyma , tymbardziej że na tym nadprożu będzie stało tylko 1,5 warstwy bloczków BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.11.2005 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 zrób tak jak napisał Jerzysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.11.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 W pomyśle Jerzysia widzę tylko jeden słaby punkt - czy kiedyś się nie będzie rysować na połączeniu płyty z tynkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 17.11.2005 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 W pomyśle Jerzysia widzę tylko jeden słaby punkt - czy kiedyś się nie będzie rysować na połączeniu płyty z tynkiem? też sie o to boję, bo sama w sobie ta ścianka nie jest bardzo mocna , a drzwi jak to drzwi , zawsze może się zdażyć że się nimi mocno trzaśnie , przeciąg lub poprostu z nerwów:)) i po kilku takich może chyba coś pekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.11.2005 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Przy wpuszczeniu prętów zastanawiam się czy nie osłabi to słupa. Może zamiast 3 wstaw 2. U mnie jak zabrakło kątownika też robili z prętów i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 17.11.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 zawsze mozna zrobić opaskę wokół ościeżnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_3miasto 17.11.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 polecam pomysl pawelurb...jak jestes pedantyczny to prety dobrze pomaluj olejna...zawsze to je zabezpieczy przed korozja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.11.2005 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Rafałek ..połączenia płyty gk i tynku trzeba zabezpieczyć taśma zez siatki..... i modlić się coby nikt drzwiami nie walił J ...a najlepiej to postaw całą ściankę z gk i problem masz z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.11.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Ja bym zrobił inaczej. Użył bym 2 kątowniki. Z jednej strony oparły by się na ścianie a od strony słupa naciął bym je na zgięciu i wygiął do środka W tym zagięciu wywiercił bym otwór i przykręcił do słupa. Mam nadzieję, że opisałem to jasno? A tak z ciekawości - gdzie Ci to wyszło? Przerabiałąę układ poddasza czy co? U mnie nigdzie nie było takiej sytuacji, ale góra poza garderobami i drobną modyfikacją łazienki trzyma się oryginału... wyszło mi to w pralni u góry , stoi sobie słup , potem drzwi, i otwór na schody , z drugiej strony słupa drzwi się nie da , bo jest już skos dachu i jest za nisko, odsunąć od słupa też się nie da bo wtedy drzwi byłyby na schodach. a jak sądzicie czy rozwiązanie polegające na wywierceniu otworów w słupie i włożeniu w nie prętów zbrojeniowych np 3 sztuki, z jednej strony oparte byłyby na ścianie , z drugiej włozone w otwory w słupie, chyba wytrzyma , tymbardziej że na tym nadprożu będzie stało tylko 1,5 warstwy bloczków BK. Nie najlepszy pomysł - dużo łatwiej kupic blachę siodłową np. - taki ucięty kątownik z mikro żebrem - w kształcie L - bez problemu dostępny w hurtowniach i to zamocować do słupa. Dopiero na tym opierać cokolwiek -np. drewnianą belkę nadprożową itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 17.11.2005 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ...a najlepiej to postaw całą ściankę z gk i problem masz z głowy Ale tylko Ty proponujesz coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 17.11.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ...a po co komplikować sobie życie ... J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 17.11.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 mozna tez wylac betonowa belke, ktora zachodzila by na otwor az do slupa i byla by tam na iles zaglebiona w scianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts