Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zrobić nadproże w czymś takim?

pawelurb

Recommended Posts

muruję ścianki działowe na poddaszu z BK 12 cm, ścianki są w lini słupów dachu , jeden z otworów drzwiowych wypada w takim miejscu że akurat jedną jego krawędź stanowi słup, po drugiej stronie jest ścianka , muszę teraz zrobić nadproże nad tymi drzwiami , z jednej strony ok, bo oparte na ściance , ale z drugiej nie ma na czym oprzeć bo jest słup... i mam problem bo nie wiem jak przymocować/ oprzeć nadproże na słupie. Może coś doradzicie ? wszystkie pozostałe nadproża robiłem z belki stropowej teriva z odciętym zbrojeniem, a tu nie wiem.....

Ja bym zrobił inaczej. Użył bym 2 kątowniki. Z jednej strony oparły by się na ścianie a od strony słupa naciął bym je na zgięciu i wygiął do środka W tym zagięciu wywiercił bym otwór i przykręcił do słupa. Mam nadzieję, że opisałem to jasno?

A tak z ciekawości - gdzie Ci to wyszło? Przerabiałąę układ poddasza czy co? U mnie nigdzie nie było takiej sytuacji, ale góra poza garderobami i drobną modyfikacją łazienki trzyma się oryginału...

Ja bym zrobił inaczej. Użył bym 2 kątowniki. Z jednej strony oparły by się na ścianie a od strony słupa naciął bym je na zgięciu i wygiął do środka W tym zagięciu wywiercił bym otwór i przykręcił do słupa. Mam nadzieję, że opisałem to jasno?

A tak z ciekawości - gdzie Ci to wyszło? Przerabiałąę układ poddasza czy co? U mnie nigdzie nie było takiej sytuacji, ale góra poza garderobami i drobną modyfikacją łazienki trzyma się oryginału...

wyszło mi to w pralni u góry , stoi sobie słup , potem drzwi, i otwór na schody , z drugiej strony słupa drzwi się nie da , bo jest już skos dachu i jest za nisko, odsunąć od słupa też się nie da bo wtedy drzwi byłyby na schodach.

a jak sądzicie czy rozwiązanie polegające na wywierceniu otworów w słupie i włożeniu w nie prętów zbrojeniowych np 3 sztuki, z jednej strony oparte byłyby na ścianie , z drugiej włozone w otwory w słupie, chyba wytrzyma , tymbardziej że na tym nadprożu będzie stało tylko 1,5 warstwy bloczków BK.

W pomyśle Jerzysia widzę tylko jeden słaby punkt - czy kiedyś się nie będzie rysować na połączeniu płyty z tynkiem?

też sie o to boję, bo sama w sobie ta ścianka nie jest bardzo mocna , a drzwi jak to drzwi , zawsze może się zdażyć że się nimi mocno trzaśnie , przeciąg lub poprostu z nerwów:)) i po kilku takich może chyba coś pekać...

wyszło mi to w pralni u góry , stoi sobie słup , potem drzwi, i otwór na schody , z drugiej strony słupa drzwi się nie da , bo jest już skos dachu i jest za nisko, odsunąć od słupa też się nie da bo wtedy drzwi byłyby na schodach.

a jak sądzicie czy rozwiązanie polegające na wywierceniu otworów w słupie i włożeniu w nie prętów zbrojeniowych np 3 sztuki, z jednej strony oparte byłyby na ścianie , z drugiej włozone w otwory w słupie, chyba wytrzyma , tymbardziej że na tym nadprożu będzie stało tylko 1,5 warstwy bloczków BK.

Nie najlepszy pomysł - dużo łatwiej kupic blachę siodłową np. - taki ucięty kątownik z mikro żebrem - w kształcie L - bez problemu dostępny w hurtowniach i to zamocować do słupa. Dopiero na tym opierać cokolwiek -np. drewnianą belkę nadprożową itp.