kze 17.11.2005 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Proponuję sondę na temat:Ile mkw podłogówki macie na partrze i jaki to stanowi procent całej powierzchni parteru? Ciekawi mnie to, gdyż mam 100mkw powierzchni mieszkalnej i myslałem o tym by wszędzie (oprócz 1 pokoju, który ma 12mkw) połozyć podłogówkę. Tylko czy za pomoca podłogówki da się ogrzać ok.85mkw powierzchni kuchni (ok.10mkw) , jadalni (ok.7mkw) , salonu (ok.26mkw), łazienki (ok.6mkw), pomieszczenia gospodarczego (9mkw) i przedpokoju, holu oraz wiatrołapu.I czy dawaliście podłogówke w pomieszczeniu gospodarczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 17.11.2005 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 My mamy na dole wszędzie podłogówkę http://foto.onet.pl/upload/48/72/_497891_n.jpg Jest też na wejściu, w 'dolnej' toalecie http://foto.onet.pl/upload/41/70/_497893_n.jpg i do góry w łazience http://foto.onet.pl/upload/14/78/_497892_n.jpg Wszędzie na to przyjdą płytki, za wyjątkiem salonu - tam będą panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.11.2005 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Czyli 100% podłogówki. Fajne roziwązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 17.11.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Tak jest, 100% Mam nadzieję, że nie pożałujemy tej decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.11.2005 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Tak jest, 100% Mam nadzieję, że nie pożałujemy tej decyzji Ja bym własnie też dawał jak najwięcej podłogówki. Wygodna jest. Tylko czy nie trzeba by było zrobić jakichś wyliczeń... Czy podłogówka wystarczy? W końcu to jest ogrzewanie niskotemperaturowe... Jak na dworzu bedzie np. -20... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 17.11.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ja mam parterówkę. Powierzchni ogrzewaej mam 140m2 i na całości podłogówka. Ogrzewam to wszystko PC i spokojnie dawała radę w pierwszym sezonie więc myślę że w każdym następnym też da W pokojach i na korytarzu mam panele drewniane a w innych pomieszczeniach ( łazienka, WC, kuchnia, hhall i pom. gosp. ) płytki ... Aco do wyliczeń - to jak najbardziej - ja miałem zrobiony dokładny projekt ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.11.2005 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ja mam parterówkę. Powierzchni ogrzewaej mam 140m2 i na całości podłogówka. Ogrzewam to wszystko PC i spokojnie dawała radę w pierwszym sezonie więc myślę że w każdym następnym też da W pokojach i na korytarzu mam panele drewniane a w innych pomieszczeniach ( łazienka, WC, kuchnia, hhall i pom. gosp. ) płytki ... Aco do wyliczeń - to jak najbardziej - ja miałem zrobiony dokładny projekt ... pozdrawiam Czyli dawałeś podłogówkę pod płytki i pod panele? I nie masz żadnego kaloryferka? Rozumiem, że w tym projekcie było policzone jak gęsto ułozyć rurki itp. A ile taki projekt kosztuje? Czy to robiłeś razem z zakupem pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RolandB 17.11.2005 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 ja mam parterówkę. Powierzchni ogrzewaej mam 140m2 i na całości podłogówka. Ogrzewam to wszystko PC i spokojnie dawała radę w pierwszym sezonie więc myślę że w każdym następnym też da W pokojach i na korytarzu mam panele drewniane a w innych pomieszczeniach ( łazienka, WC, kuchnia, hhall i pom. gosp. ) płytki ... Aco do wyliczeń - to jak najbardziej - ja miałem zrobiony dokładny projekt ... pozdrawiam Czyli dawałeś podłogówkę pod płytki i pod panele? I nie masz żadnego kaloryferka? Rozumiem, że w tym projekcie było policzone jak gęsto ułozyć rurki itp. A ile taki projekt kosztuje? Czy to robiłeś razem z zakupem pieca? Ani jednego kaloryfera aczkolwiek być może w dużej łazience będę musiał jakąś drabinkę na prąd dać - tak zresztą było w projekcie. Projekt kosztował mnie chyba 300 - 400 PLN. Był tam schemat budynku z naniesionymi rurkami , z odległościami pomiędzy nimi, sposobem ich kładzenia, temp. zasilania itp. Robiłem go jakby równolegle z zakupem Pompy ciepłą ... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 17.11.2005 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 100% podłogówki, na parterze 100% gresu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 17.11.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 kze-u nas brak podłogowki tyko w pokoju dziennym i sypialni( parkiet) .Rozwiązanie z ogrzewaniem podłogowym + kaloryfery jest super ale.......nie mam jeszcze dużego doświadczenia z ogrzewaniem gazowym bo raczej jeszcze palimy w kominku z dgp (temp.22/23st ) ale zdarzyło mi sie kilka razy rano ( ok godz.6) włączyć piec i prawie natychmiast w domciu zrobiło sie cieplutko a to za sprawą kaloryerów -po godzinie wyłączyłam piec i za jakiś czas dopiero podłoga zaczęła oddawać swe ciepło ,ktore utrzymywało sie dość dlugo .i tak sobie myślę ,że ogrzewanie podłogowe jest bardzo dobre ,ale nie da sie natychmiast zrobić ciepełka w domu -troszkę to trwa i odwrotnie -nie można wystudzić podłogi kiedy temperatura gwałtownie sie podniesie w mieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 18.11.2005 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Ja zrobiłem cały parter w podłogówce za wyjątkiem jednego pokoju ale wszedzie dałem normalnie kaloryfery z termostatami. Podłogówka będzie u mnie spełniała rolę "ciepły kamień" pod nogami a ciepło w domu bedzie tradycyjnie z kaloryferów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.11.2005 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 kze-u nas brak podłogowki tyko w pokoju dziennym i sypialni( parkiet) .Rozwiązanie z ogrzewaniem podłogowym + kaloryfery jest super ale.......nie mam jeszcze dużego doświadczenia z ogrzewaniem gazowym bo raczej jeszcze palimy w kominku z dgp (temp.22/23st ) ale zdarzyło mi sie kilka razy rano ( ok godz.6) włączyć piec i prawie natychmiast w domciu zrobiło sie cieplutko a to za sprawą kaloryerów -po godzinie wyłączyłam piec i za jakiś czas dopiero podłoga zaczęła oddawać swe ciepło ,ktore utrzymywało sie dość dlugo . i tak sobie myślę ,że ogrzewanie podłogowe jest bardzo dobre ,ale nie da sie natychmiast zrobić ciepełka w domu -troszkę to trwa i odwrotnie -nie można wystudzić podłogi kiedy temperatura gwałtownie sie podniesie w mieszkaniu. A masz pogodówkę w domu? Wydaje mi się, że to pogodówka powinna sterować piecem, a nie mieszkańcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 21.11.2005 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Ja zrobiłem cały parter w podłogówce za wyjątkiem jednego pokoju ale wszedzie dałem normalnie kaloryfery z termostatami. Podłogówka będzie u mnie spełniała rolę "ciepły kamień" pod nogami a ciepło w domu bedzie tradycyjnie z kaloryferów. A w salonie masz drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 21.11.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Nie, kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 21.11.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 kze-pogodowki swiadomie nie podłączyliśmy tylko czujnik temp.w pomieszczeniu.Na razie testujemy ogrzewanie bo w domu jest cieplo i nie wlaczalismy pieca c.o. Od soboty uczymy sie i obserwujemy nasze ustrojstwo Vaillant i jesli sie zdecydujesz na podlogowkę to regulator koniecznie daj tam gdzie jej nie bedzie ,bo zmyli Ci piec tak jak nam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59315 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.11.2005 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 kze-pogodowki swiadomie nie podłączyliśmy tylko czujnik temp.w pomieszczeniu.Na razie testujemy ogrzewanie bo w domu jest cieplo i nie wlaczalismy pieca c.o. Od soboty uczymy sie i obserwujemy nasze ustrojstwo Vaillant i jesli sie zdecydujesz na podlogowkę to regulator koniecznie daj tam gdzie jej nie bedzie ,bo zmyli Ci piec tak jak nam http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59315 Dzięki za info. Przeczytałem Twój wątek i będę pamiętał o umieszczeniu tego w odpowiednim miejscu. Ale czy podłogówka nie powinna być sterowana pogodówką i czujnikiem tempetarury na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 22.11.2005 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 kze-opinie naszych znajomych co do pogodówki są bardzo różne więc aby uniknąć dodatkowych urządzeń świadomie zrezygnowaliśmy z zewnętrznego sterowania naszym ogrzewaniem . Nasi znajomi umiescili pogodówkę na ścianie północnej i kiedy zimą świeci słońce w południe ich piec grzeje jak oszalały bo do niego nie dochodzi podwyższona temp. ze słońca.Takie dziwne przypadki upewniły nas ,że im mniej udziwnien tym lepiej chyba ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.11.2005 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 parter 70% powierzczni z wyłaczeniem 2x sypialni i garażu i wstawek z parkietu w salonie.zaprojektowane jako podstawowe medium grzejne + grzejniki, parę sztukjako wspomaganie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 22.11.2005 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 parter 70% powierzczni z wyłaczeniem 2x sypialni i garażu i wstawek z parkietu w salonie. zaprojektowane jako podstawowe medium grzejne + grzejniki, parę sztukjako wspomaganie I jak się sprawuje? Z grzejników korzystasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 22.11.2005 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 parter 70% powierzczni z wyłaczeniem 2x sypialni i garażu i wstawek z parkietu w salonie. zaprojektowane jako podstawowe medium grzejne + grzejniki, parę sztukjako wspomaganie I jak się sprawuje? Z grzejników korzystasz? jeszcze nie odpaliłem ..dopiero za miesiąc, ale nie przewiduję większych problemów i dyskomfortu w użytkowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts