Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W DALIACH pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam Szanownych Budujacych (i nie tylko:smile:)

Podoba mi sie projekt Archonu "Dom w Daliach"

http://www.archon.com.pl/dalia/index.html

Prosze o jakies cenne uwagi na jego temat. Jakie kryje pulapki, co moze byc bardzo kosztowne w budowie, co jest funkcjonalne, a co nie? Jestem poczatkujacym forumowiczem, zbieram informacje, czytam i pytam. Mam nadzieje, ze ktos mi tu pomoze.

Z gory dziekuje.

• 11 months później...
  • Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo ładny ten domek :lol: , był też kiedyś i moim faworytem, ale w końcu padło na Dom pod Orzechem.

Głównie podoba mi sie to że jest dodatkowy pokój na parterze, rozkład pomieszczeń jest dobrze przemyslany, a przy tym dom jest kameralny, mały i przytulny. Ma wszystko co trzeba. Powiększyłabym tylko trochę garaż (zrobiłam to samo), ponieważ ten górny pokój jest za mały a i szerszy garaż jest bardziej funkcjonalny (jest gdzie postawić rowery, czy jakieś szafki, u mnie poszerzono o ok. 0,5 m - zyskał na tym i pokój i garaż, a koszty niewielkie).

Minusem sa 3 kominy! I zrobiłabym normalny balkon nad wejściem, który spełniałby też rolę daszku.

Pozdrawiam Groszek

• 2 months później...

Archon jest moim ulubionym biurem projektowym. Na liście potencjalnych projektów do wykorzystania, najwięcej jest tych z Archonu. Gdyby nie fakt, że strony świata całkiem mi nie pasują, budowałabym właśnie "w daliach" :D

http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/1077811630af1528a2814da2ce5db06ac22715dc31 http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/10778116309974e2f6cca3b723886eced636a51f0f

Dom w daliach - z zewnątrz miodzio, ma doskonale wykorzystaną powierzchnię bez zbędnej komunikacji, z całkiem przyzwoitym metrażem pomieszczeń. Tylko części gospodarczej praktycznie nie ma, jak w większości gotowych projektów.

http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/1077811696f0340e7523601e74c8f79fef3b9cc84d http://www.archon.com.pl/bin_/projekty/1077811696191aa92909ccf145cc4ade2a13472d17

Dom w daliach 2 - o bardziej tradycyjnym dachu dającym za to większą powierzchnię na poddaszu.

:lol: Cieszę się, podzielasz moje zainteresowanie tym projektem. Ja myślę o wybudowaniu domu w Daliach II. Jest łatwiejszy w konstrukcji, a i dzięki mniej skomplikowanemu dachowi zyskuje się więcej przestrzeni. Zrezygnuję jednak z pokoju nad garażem na rzecz tarasu ( 5 pokoi to wystarczająca ilość dla mnie). Zastanawiam się tylko nad drzwiami wychodzącymi na taras na parterze. Chyba takie rozwiązanie będzie bardzo kosztowne. Może ktoś ma pomysł na inne rozwiązanie?

Zrezygnuję jednak z pokoju nad garażem na rzecz tarasu
Ja myslałam raczej o pralni - suszarni, czyli strychu w tym miejscu, właśnie ze względu na brak powierzchni gospodarczej.

Zastanawiam się tylko nad drzwiami wychodzącymi na taras na parterze
Wyglądają pięknie, ale zmieniłabym na normalne dwuskrzydłowe na przykład. Taka zmiana "konstrukcyjna" nie odbierze temu wykuszowi urody.

Zlikwidowałabym też ten pseudobalkonik nad wejściem. Ewentualnie można zamienić na daszek. Jeżeli koniecznie chcesz mieć taras lub balkon, to sugerowałabym powiększenie drugiego balkonu na poddaszu do szerokości przynajmniej 1,5 metra. Taras nad garażem wydaje mi się być marnowaniem miejsca, tym bardziej, że będzie jakiś kawałek trawki i raczej tam bedzię się skupiać letnie życie towarzyskie.

Nie wiem, jak twoja działka ma się do stron świata, ale jeśli masz wjazd od północy, to sugerowałabym lustrzane odbicie. Wtedy garaż byłby od wschodu, a od zachodu, czyli "cieplejszej" strony, miałabyś część wypoczynkową i pokój na parterze, a na poddaszu obydwa pokoje. Na wschodniej ścianie pozostałaby klatka schodowa i łazienka.

Poradziłam się lubego i doszliśmy do wniosku, że rzeczywiście zostawimy pomieszczenie nad garażem. Przyda się (jakby to powiedzieć, przekonała go bardziej perspektywa siłowni niż pralni :lol: ). Ciągle czekam na jakieś posty z radami. Wiem,że kilka osób z forum budowało, albo buduje ten domek, a tu ani mru mru. Dla laika to najlepsza rada. Rada od kogoś kto ma juz doświadczenie. Piszcie!!!!

• 3 weeks później...
Ja buduje don w daliach i uważam ze łazienki w tym domu są stanowczo za małe i ciężko co kolwiek z nimi zrobić. Dodałem balkon j filary przed wejściem , co do kosztów realizacji tego projektu to prawie sie zgadzają .Wybudowałem dom z porotermu 44 P+W dach z Robenna kasztan strop żelbetowy Jeśli ktoś dędzie korzystał z tego projektu To niech się zastanowi nad kominem w salonie{jak bym mógł to wypuścił go do pokoju}W ścianach w łazięce dałem pustaki szklane

• 1 month później...

Jakbyś podał link do projektu pewnie wiecej miałbys odpowiedzi, ale do rzeczy :

Ten kat ze schodami mocno udziwniony i nie wiem czy funkcjonalny, ściany. Balkon na froncie jako daszek hmmm. Daszek nad wejściem jak najbardziej, ale gwarantuje ci, ze na balkon wychodził nie bedziesz. Zwłaszcza w tym miejscu a tododatkowy mostek termiczny.

Mnie z archonu bardziej podobaja sie dom w dziewannie i w zawilcach. Pozdrawiam