iws 17.11.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Mam pewien problem. Działka jest budowlana - mam papierek że można tam stawiać dom itp. - w księdze jednak widnieje zapis - grunty orne. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 17.11.2005 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Prawdopodobnie dlatego, że właściciele (poprzedni) nie dokonali właściwych zmian zapisów w księdze wieczystej po odrolnieniu gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iws 17.11.2005 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Czy po wpisaniu mnie do księgi (nowa księga) nie powinno się to zmienić? Czy muszę to zrobić teraz i osobiście? Nie będzie problemu podczas załatwiania innych formalności w między czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 17.11.2005 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Wszystkie zapisy wieczystoksięgowe winny być dokonywane przy czynnościach notarialnych i innych dotyczących nieruchomości, i jeżeli z jakichś powodów tak się nie stało, to należy to wyjaśnić. Jeśli inne formalności nie wymagają wypisu z księgi wieczystej, to problemów nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 18.11.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Ja też miałem grunty orne, a przy wydawaniu pozwolenia starostwo automatycznie zmieniło kwalifikację, wydało zgodę itd. Warunkiem jest chyba tylko plan zagospodarowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 18.11.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Tak, dla wydania decyzji administracyjnych o pozwoleniu na budowę, wiążący jest zapis planu miejscowego i wypis z rejestru gruntów. Zapis w księdze wieczystej jest niejako wtórny, a ważniejsze informacje w niej zawarte dotyczą własności czy władania i obciążeń hipotecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.11.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Być może w czasie całej procedury będziesz musiał dokonać wyłączenia części gruntu z produkcji rolnej. Dotyczy to części działki, na której stanie dom. Jeśli masz grunt w klasie III i wyższej (tzn I, II lub III z literkami), musisz dokonać wyłączenia. Jeśli IV czy V - nie. Klasę gruntu masz w rejestrze gruntów w gminie, w odpisie który i tak musisz uzyskać do pozwolenia. Odrolnienia może dokonać geodeta z uprawnieniami urbanistycznymi (najczęściej trudni się tym ktoś z UG lub UM ). Jaka jest dla Ciebie różnica? Od części "rolnej" płacisz sporo niższy podatek od nieruchomości niż "budowlanej", czyli wyłączonej z produkcji rolnej. Taka sobie jeszcze jedna procedura, nie ma się czym przejmować, tylko sprawdzić trzeba klasę gruntu Koszt w Lublinie - 450 PLN P.s. - działka oczywiście jest jak najbardziej budowlana Ech, te papiery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iws 18.11.2005 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 W przyszłym tygodniu podjadę do Urzędu i wezmę wypis z zagospodarowania. Wszystko się wtedy wyjaśni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 18.11.2005 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 witamJesli działka ma inne przeznaczenie niz rolne to aby zmienić zapis w Kw należy złożyć wniosek o sprostowanie Działu I i załączyć do niego wypis z rejestru gruntu, w którym okreslone będzie stosowne przeznaczenie gruntu. Przypilnuj aby organ prowadzący ewidencje gruntów wpisał stosowne oanaczenie i to wszystko. Wniosek do Kw kosztuje 30 złSąd nie dokonuje wpisów z urzędu dlatego musisz sie pofatygowac osobiściepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianmk 23.05.2016 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2016 Witam jest nas więcej w tym moja osoba. Mam ten sam problem już pod koniec kwietnia miał być kredyt i zaczął się maj, marzenie o domu się oddaliło. Działka kupiona w 2011r wydane WZ, pozwolenie na budowę prawomocne 27kwietnia 2016r, zaczęta budowa(fundamenty) i odmowa banków na finansowanie.PKO BP , PKO SA, nawet PBS, pozostałe to samo BZWBK. BGŻ. Klasa ziemi V-VI wielkość 87 arów przy czym powiedziano mi że wydzielenie mniejszej nic nie zmieni. Dzisiaj rozpocząłem jednak wydzielanie 1400 m działka zyska nową księgę a w rejestrze gruntów będzie figurowała jako Bp(klasyfikacja gruntów w dziale budowlanych). W tym problem że banki zamiast opierać się na wypisie z rejestru gruntów, chcą zaświadczenia z gminy o MPZP lub studium, a ze studium wynika że działka 100m od drogi przeznaczona na budowę domów jednorodzinnych lub budowę zagrodową w dalszej części jako grunty orne. Doczepili się nawet o budowę zagrodową że nie może być takiego zapisu (PKOBP). W gminie nawet jak będzie kiedyś MPZP to i tak będzie ten zapis dmy jednorodzinne lub budowa zagrodowa. To jest jakaś chora interpretacja banków. Nie wiem jeszcze do końca czy tylko wydzielać czy zmieniać w starostwie klasyfikację na Bp co będzie się wiązało z wyższym p;odatkiem bo od całej działki, a nie tylko pod domem jak na działce o symbolu R. https://www.facebook.com/niedostanekredytuprzezpis/?fref=ts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Citerek 03.06.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Witam wszystkichMam bardzo podobny problem.Otóż właściciel zapewnia mnie, że działka jest budowlana.W księdze wieczystej ta działka ma wpisany sposób korzystania R Działki rolne.W wypisie z rejestru gruntów w opisie użytku to grunty orne RV.Ta działka ma ok 800m2 powstała z podziału większej działki na 2 działki.Działka przed podziałem miała warunki zabudowy na zbudowanie 2 domów jednorodzinnych WZ byly ostateczne przed 30.04.16 aczkolwiek w gminie Pani powiedziała, że po podziale trzeba ponownie wystąpić o WZ i powinna to być formalność(chociaż wiadomo jakie mamy urzędy)i czy nie bedzie to problemem jeśli wystapie o nie teraz po 30.04.16.Działka nie ma MPZP lecz w zaświadczeniu w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ta działka ma oznaczenie MN3 -tkanka miejska z usługami.Moje pytanie brzmi czy na tej działce bedzie mozna sie budować i czy będzie trzeba ją odrolnic a co za tym idzie jaki może być koszt takiego przedsięwzięcia.Dziękuję z góry za udzielone informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Citerek 03.06.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2016 Witam wszystkich.Mam podobny problem.Otóż właściciel zapewnia mnie, że działka jest budowlana.W księdze wieczystej ta działka ma wpisany sposób korzystania R Działki rolne.W wypisie z rejestru gruntów w opisie użytku to grunty orne RV.Ta działka ma ok 800m2 powstała z podziału większej działki na 2 działki.Działka przed podziałem miała warunki zabudowy na zbudowanie 2 domów jednorodzinnych WZ byly ostateczne przed 30.04.16 aczkolwiek w gminie Pani powiedziała, że po podziale trzeba ponownie wystąpić o WZ i powinna to być formalność(chociaż wiadomo jakie mamy urzędy)i czy nie bedzie to problemem jeśli wystapie o nie teraz po 30.04.16.Działka nie ma MPZP lecz w zaświadczeniu w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego ta działka ma oznaczenie MN3 -tkanka miejska z usługami.Moje pytanie brzmi czy na tej działce bedzie mozna sie budować i czy będzie trzeba ją odrolnic a co za tym idzie jaki może być koszt takiego przedsięwzięcia.Dziękuję z góry za udzielone informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek 92 20.07.2020 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 mam taką samą sytuacje jak przedmówca .jak ktoś moze coś doradzić bd super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts