Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Panele, parkiet czy wykładzina?

Benji79

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Polecam wykładzine. Miałem ten sam dylemat ale sypialnia to takie miejsce gdzie musi być ciepło i przytulnie. W mojej ocenie gruba wełaniana, ładna wykładzina taki klimat tworzy.ostatnio bedąc w sklepie sieci komfort czy podobnych widziałem sporo takich wykładzin. Wydaje mi się że wykładziny wełniane sa do sypialni najodpowiedniejsze. W salonie bedę miał parkiet ale w sypialni na pewno bedzie wykładzina - wełniana!!!

Pozdrawiam

Ja też z opcji parkietowej,ze względów higienicznych.

Myślałam,że na wsi nie będzie się tak kurzyć i brudzić jak w mieście.

Nic bardziej mylnego.Tu dopiero są "koty",po kilku godzinach już się zbijają w kłębki. ;)

Ponieważ w domu jest przypadek alergii więc ciągle muszę sprzątać i widzę ile brudu się zbiera,w czystym domu nawet.

Jak sobie pomyślę,że to wszystko zbiera się w dywanach i wykładzinie...

Może właśnie dlatego,że nie mam dywanów,ani wykładziny,tylko kilka chodniczków widać ile tak naprawdę tych brudów się do domu dostaje.

Dlatego jestem za drewnem czy gresem,panelami,które łatwo doprowadzić do porządku,umyć.Poza tym na wykładzinie łatwo robią się trwałe plamy,nie do usunięcia czasem.

• 1 year później...
  • 7 months później...
W obecnym mieszkaniu mam wykładzinę i powiem jedno: syf. Nasz mały syn w ciągu 3 lat zdążył ją: obrzygać, osikać, do tego soczki wszelkiej maści łącznie z marchewkowymi itd, itp. Nie wiem co trzeba robić, żeby się nie brudziła. Poza tym z czasem na środku się wydepcze a przy ścianach nadal będzie puszysta. Dlatego nie polecam

Miękka posadzka żywiczna poliuretanowa - miękkie, ciepłe, ozdobne - do sypialni super.

Są wersje elastyfikowane z dodatkiem granulatów gumowych + ew. podkłady wygłuszczjąc np. Nanosilent

np. Mastertop 1324 lub podobne

Preparaty do obejrzenia na stronie http://www.basf-cc.pl

W obecnym mieszkaniu mam wykładzinę i powiem jedno: syf. Nasz mały syn w ciągu 3 lat zdążył ją: obrzygać, osikać, do tego soczki wszelkiej maści łącznie z marchewkowymi itd, itp. Nie wiem co trzeba robić, żeby się nie brudziła. Poza tym z czasem na środku się wydepcze a przy ścianach nadal będzie puszysta. Dlatego nie polecam

zgadzam się w zupełności - syf. Zwłaszcza, jak są dzieci i zwierzęta. Oczywiście, można czyścić na mokro, ale... trzeba mieć sprzęt (lub wypożyczyć) i czas. Łatwiej się czyści parkiety ;-)

• 4 months później...
  • 1 month później...
A mam takie pytanko : czy pod wykładzinę dywanową daję się coś jeszcze - żeby tak nie leżała na gołej podłodze (jakiegoś "gołego leona" :lol: )?? Czy bez problemu można dać tylko wykładzinkę - jak Wy macie?

Pozdr.

Pod Wykłądzinę dywanową można zastosować podkład Pianomat : http://www.pianomat.pl/.

Jest bardzo dobrym i trwałym podkładem . Bardzo dużo tego montuje i sprawdza się a i klienci są zadowoleni.

Uwaga na alergie!

Wykładzina gromadzi w sobie (a raczej pod siebie) dużo "pyłków kurzu"

Nie wystarczy odkurzanie. Ostatno miałem przykład - niby czysta wykładzina (pokój prezesa), ale jak ją zrywali (była położona na gumolicie) nie chcielibyście widzieć co jest pod nią.

Jestem zdania, że od wykładziny się "kurzy".

W temacie jest o wykładzinie PCV a Ty piszesz o dywanowej :-?

Ja polecam i jedno i drugie.Parkiet oczywiście hol i salon a wykładzina obiektowa do pokoi i sprawdza się genialnie :) sama mam teraz wykładzinę(jeszcze mieszkamy w bloku) i chodzę ja i moje dziecko na boso i jest super ciepło i miękko.

Jeżeli chodzi o "wycieranie się" to w tej chwili producenci wykładzin dają 10 lat a nawet więcej gwarancji. :)

Brudzi się wszystko i trzeba sprzątać.

Zarówno parkiet jak i wykładzinę trzeba przykleić.Trzeba być samobójcą aby układać ją samemu(chyba że się umie,klejenie,spawanie,wywinięcia itd :wink: ) lub rzucić wykładzinę bez kleju na podłogę.

Pozdrawiam

A nie lepiej panele i na to dopiero dywany/wykładziny.

Całkiem rozsądne kosztują 30-40 zł/m2. Położenie to dziecinna układanka.

Wtedy wykładziny tylko w te miejsca, gdzie ma być miło dla nóżek/dziecka.

Zebrać ją z podłogi i porządnie wytrzepać nie problem, bo nie stoją wtedy na niej meble.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
  • 3 years później...