Bartt 07.01.2003 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Muszę do działki pociągnąć ok 70 m drogi dojazdowej. Ile takie utwardzenie może kosztować tak by mogły po tym jeździć cięzarówy na budowę (JA NIE MUSZĘ)i z czego najlepiej to wykonać. Działka jest w obrzeżach Miasta i do 2006 z pieniędzy UE mają od tyłu wybudować normalną drogę - dojazd ciągnę od ulicu przez ogródek rodzinki więc nie chcę zrobić krajobrazu księżycowego . Pozdr. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 07.01.2003 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Możliwości jest kilka. Jeżeli planujesz wykonać tę drogę tylko na czas budowy to można ją wykonać z płyt betonowych na podsypce piaskowej a kiedy będziesz miał już docelową drogę można tą rozebrać a płyty odsprzedać następnemu amatorowi budowy autostrad . Wadą takiego rozwiązania są koszty przede wszystkim płyt ok 100 - 200 zł za sztukę ( zależnie od rozmiaru ) ale licząc średnio na 70 m drogi potrzebujesz 70 szt plus koszt dźwigu, transport, piasek itd. Ja musiałem u siebie wybudować 160 m drogi a fachowiec, który obliczał koszty w miarę profesjonalnego wykonania o mało nie przyprawił mnie o zawał. Ale na szczęście drugi doradca miał lepszy pomysł. Ponieważ droga była budowana na terenie gliniastym ( pewnie podobny problem jest u Ciebie ) to najtańszym sposobem było: 1. Wykorytowanie, czyli usunięcie wierzchniej warstwy ziemi na ok 15 - 20 cm. 2. Zasypanie grubym tłuczniem betonowym 20 - 30 cm, ja wykorzystałem gruz z rozbiórki pobliskiego sklepu. Nie jest to rozwiązanie optymalne ale przynajmnie gruz był za darmo - kosztował mnie tylko transport. Oryginalny tłuczeń na drogi jest po prostu za drogi ok 45 zł za tonę. Taką z wierzchu wyrównaną powierzchnię mam zamiar zostawić do zakończenia budowy i przejazdów ciężkiego sprzętu. Pierwsze próby potwierdziły, ze ciężarówki dadzą sobie radę. 3. Po zakończeniu budowy powierzchnia drogi zostanie wyrónana, zasypana ok 10 cm warstwą przekruszonego betonu z asfaltem ( ok 24 zł za tonę ) i zagęszczona. To powinno wystarczyć do poruszania się po niej samochodem osobowym. Ostatecznie: W wykonaniu 160 m drogi uczestniczyli: - koparko-ładowarka: 30godz.x50zł/godz = 1500 zł - 1 pomocnik: 30 x 5zł/godz = 150 zł - transport gruzu i tłucznia betonowego = 1300 zł - tłuczeń 80 ton = 1900 zł ( przygotowany do rozsypania ) Razem dotychczas to ok 5000 zł Jeżeli kupiłbym tłuczeń betonowy zamiast gruzu różnica wynosiłaby: 300t x 45 zł/t = 13500 zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 08.01.2003 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 u mnie na podlozu glinianym, sciagnalem okolo 20 cm ziemi, pozniej polozylem plyty betonowe (kupilem je z rozbiorki, okolo 5 zbrojonych plyt 200 PLN), na reszte drogi polozylem jakies asfalty z rozbiorki chodnikow, koparka poukladala mi to, a na to wysypalem najtanszy zwir, za 6 kubikow placilem 200 PLN- 15 centrymetrowa warstwa, w sumie:koparka do sciagniecia humusu (lub chumusu)- 300 PLNplyty betonowe 10 szt. -400PLN"asfalty" 3 samochody ciezarowe- 300 PLNnajtanszy zwir-50 kubikow-1000 PLNna to tluczen 24 kubiki- nie pamietam, ale chyba 1200 PLNmaly walec 3h-150 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 08.01.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 zapomnialem dodac, ze dotyczy to okolo 250m2, moze po tym jezdzic samochod ciezarowy z 6 kubikami, kiedys w przyszlosci uloze na tym kostke, wazne jest to, ze na budowe moge wejsc bez 20 kg gliny na butach:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.01.2003 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Ile sezonów przetrwa taka droga z gruzu tzn. czy po kolejnych roztopach nie trzeba sypać od nowa. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.01.2003 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Ile sezonów przetrwa taka droga z gruzu tzn. czy po kolejnych roztopach nie trzeba sypać od nowa. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paj 09.01.2003 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 wg mnie dosc duzo sezonow, tluczen jest specjalny na drogi, ostatnio po deszczech, mrozach i odwilzach wszystko bylo OK, trzeba porzadnie utwardzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 09.01.2003 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Z tą drogą ze zwyklego gruzu mogą być za jakiś czas problemy ale liczylem się z tym od samego początku. Niestety musialem ją wykonać sam a bylo tego jak juz wspomnialem aż 160 m X 4m czyli ponad 600 m kw. i nie bralem tego do kalkulacji domu na poczatku. Niestety z powodu kretynskich sąsiadów zostalem na to skazany. Sądzę że kilka sezonów przetrwa a kiedy zaczną się budować nowi to jakoś wspólnie wysypiemy coś porządnego na tę drogę. Na dzień dzisiejszy musi wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 09.01.2003 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2003 Polecam zapoznanie się z rozwiązaniami proponowanymi przez http://www.inora.com.pl. Pozdr, Filo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.01.2003 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 Oferta ciekawa ale dość kosztowna - ok 25 zł za m2 geowłókniny, a na to i tak tłuczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 10.01.2003 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2003 We Wrocławiu tłuczeń granitowy kosztuje na szczęście znacznie taniej fi 31-63 to 18 zł tona , ale już po minucie rozmowy (300 ton bo droga rozrosła na się do 160m) zeszli do 12zł. Inne średnice nawet taniej. Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts