Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak utwardzi? drog? dojazdow? i za ile

Bartt

Recommended Posts

Muszę do działki pociągnąć ok 70 m drogi dojazdowej. Ile takie utwardzenie może kosztować tak by mogły po tym jeździć cięzarówy na budowę (JA NIE MUSZĘ)i z czego najlepiej to wykonać.

Działka jest w obrzeżach Miasta i do 2006 z pieniędzy UE mają od tyłu wybudować normalną drogę - dojazd ciągnę od ulicu przez ogródek rodzinki więc nie chcę zrobić krajobrazu księżycowego :smile:. Pozdr. Bartek

Możliwości jest kilka. Jeżeli planujesz wykonać tę drogę tylko na czas budowy to można ją wykonać z płyt betonowych na podsypce piaskowej a kiedy będziesz miał już docelową drogę można tą rozebrać a płyty odsprzedać następnemu amatorowi budowy autostrad :wink:. Wadą takiego rozwiązania są koszty przede wszystkim płyt ok 100 - 200 zł za sztukę ( zależnie od rozmiaru ) ale licząc średnio na 70 m drogi potrzebujesz 70 szt plus koszt dźwigu, transport, piasek itd.

Ja musiałem u siebie wybudować 160 m drogi a fachowiec, który obliczał koszty w miarę profesjonalnego wykonania o mało nie przyprawił mnie o zawał. Ale na szczęście drugi doradca miał lepszy pomysł. Ponieważ droga była budowana na terenie gliniastym ( pewnie podobny problem jest u Ciebie ) to najtańszym sposobem było:

1. Wykorytowanie, czyli usunięcie wierzchniej warstwy ziemi na ok 15 - 20 cm.

2. Zasypanie grubym tłuczniem betonowym 20 - 30 cm, ja wykorzystałem gruz z rozbiórki pobliskiego sklepu. Nie jest to rozwiązanie optymalne ale przynajmnie gruz był za darmo - kosztował mnie tylko transport. Oryginalny tłuczeń na drogi jest po prostu za drogi ok 45 zł za tonę.

Taką z wierzchu wyrównaną powierzchnię mam zamiar zostawić do zakończenia budowy i przejazdów ciężkiego sprzętu. Pierwsze próby potwierdziły, ze ciężarówki dadzą sobie radę.

3. Po zakończeniu budowy powierzchnia drogi zostanie wyrónana, zasypana ok 10 cm warstwą przekruszonego betonu z asfaltem ( ok 24 zł za tonę ) i zagęszczona. To powinno wystarczyć do poruszania się po niej samochodem osobowym.

Ostatecznie:

W wykonaniu 160 m drogi uczestniczyli:

- koparko-ładowarka: 30godz.x50zł/godz = 1500 zł

- 1 pomocnik: 30 x 5zł/godz = 150 zł

- transport gruzu i tłucznia betonowego = 1300 zł

- tłuczeń 80 ton = 1900 zł ( przygotowany do rozsypania )

Razem dotychczas to ok 5000 zł

Jeżeli kupiłbym tłuczeń betonowy zamiast gruzu różnica wynosiłaby: 300t x 45 zł/t = 13500 zł

Pozdrawiam

u mnie na podlozu glinianym, sciagnalem okolo 20 cm ziemi, pozniej polozylem plyty betonowe (kupilem je z rozbiorki, okolo 5 zbrojonych plyt 200 PLN), na reszte drogi polozylem jakies asfalty z rozbiorki chodnikow, koparka poukladala mi to, a na to wysypalem najtanszy zwir, za 6 kubikow placilem 200 PLN- 15 centrymetrowa warstwa, w sumie:

koparka do sciagniecia humusu (lub chumusu)- 300 PLN

plyty betonowe 10 szt. -400PLN

"asfalty" 3 samochody ciezarowe- 300 PLN

najtanszy zwir-50 kubikow-1000 PLN

na to tluczen 24 kubiki- nie pamietam, ale chyba 1200 PLN

maly walec 3h-150 PLN

Z tą drogą ze zwyklego gruzu mogą być za jakiś czas problemy ale liczylem się z tym od samego początku. Niestety musialem ją wykonać sam a bylo tego jak juz wspomnialem aż 160 m X 4m czyli ponad 600 m kw. i nie bralem tego do kalkulacji domu na poczatku. Niestety z powodu kretynskich sąsiadów zostalem na to skazany. Sądzę że kilka sezonów przetrwa a kiedy zaczną się budować nowi to jakoś wspólnie wysypiemy coś porządnego na tę drogę. Na dzień dzisiejszy musi wystarczyć.