Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy folia pod chudziak konieczna?

kodaka

Recommended Posts

Mam wyciągnięte mury fundamentowe. Komory są zasypane piaskiem. teraz będzie wylewany chudziak. I właśnie tego etapu pytanie dotyczy

Folia zbędna. Na chudy beton lepsza papa terozgrzewalna - co do układu warstwa poszukaj postó janzar mi się nie chce małpować ;)

Kodaka, sorry za przypuszczenie, że mogłeś pomylić nazwy, ale tak się już zdarzało na Forum. Pod chudziak nie trzeba folii, a przynajmniej u mnie nie było.

Niekoniecznie. Oglądając dziennik Sylwka i Kasi widziałem ,ze folia jest : http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=41944&highlight=

Słuchajcie ja na folię dałem chyba z 150zł no może 200zł, taki wydatek przy całej budowie to ..... Jej rozłożenie zabrało mi 15min.

Od strony technicznej jest to warstwa hydroizolacyjna

Wybór należy do osoby pytającej......

Sczerze mówiąc to wolałbym te 150 czy 200 zł dopłacić w porządną papę termozgrzewalną a folia i tak znowu się przyda przy warstwie izolacyjnej - więc znowu trzeba "zabulić" :wink:

Witam,

Jeżeli piasek jest dobrze ubity (a powinien) i mocno wilgotny (a powinen) to mleczko cementowe specjalnie nie ucieknie w piach - w takim razie taka folia nie jest potrzebna ale jeśli podłoże jest suche to chudziak może mocno się osłabić a jak popęka to może pouszkadzać hydroizolację nad nim (szczególnie papę termozgrzewalną)... Takie jest moje rozumowanie...

ja dawałem folie, bo zalewałem chudziaka jak było gorąco , piasek suchy i dałem folię tylko po to żeby wody z betonuy nie ciągneło , dzięki temu dało się beton jakoś rozprowadzić , w miejscach gdzie nie było folii było cieżko, beton związał zgęstniał już po kilku minutach bo odciągneło wodę i prawie nie dało rady go rozprowadzić. a pozatym to zawsze jakaś tam dodatkowa izolacja ( pewnie mało skuteczna).

swego czasu w muratorze byl fajny artykulik na temat "nadgorliwosci" ... w kilku postach pojawily sie stwierdzenia, ze to zaden wydatek ...a za to dodatkowa hydroizolacja.....

niestety... w przypadku (czego nikomu nie zycze..) zalania takiego domku..(a uwierzcie Panstwo ze takie awarie instalacji co i cw zdazaja sie nader czesto) mamy ogroomny problem z usunieciem wody wlasnie z tak "wyizolowanego" chudziaka...ktory w normalnych warunkach oddalby ta wode do piachu... i po osuszeniu strefy izolacji byloby po sprawie...

nie jest wymagana i NIE POLECAM

pozdrawiam,

MirEcki - DRY