Borys Godunow 17.11.2005 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam.Jestem NOWY-rozpoczynam droge przez mękę -tak to juz wyglada.Namierzylismy działkę-pieknie połozona.2/3 to las.Spisalismy umowe wstepna ,zaliczka. Gmina"Informację o warunkach..."na nasze nazwisko -wydano korzystna,mozna budowac-ALE....w informacji lokalizacja i wymiary -domu jest nie po naszej mysli-to kicha-4 m na 15m-chyba zrobili sobie z nas jaja.Skladajac wniosek o"Informacje.."liczylismy ze wpisanyprzez nas w plan dzialki budynek zostanie zaakceptowany i ewentualnie zasugerowane zostanie rozwiazanie wraz z warunkami do spelnienia-nic z tego. Teraz juz wiemy ze czesc dzialki trzeba odlesic-ok 500 m -czy moze dokonac tego obecny wlasciciel-gdyz jeszcze jej nie kupilismy -i byloby to prostsze rozwiazanie a takze mozna to zrobic od reki. Jakie dokumenty nalezy zgromadzic do wniosku o odlesienia.Tyle co wiem wniosek sklada sie go do wojewody. Czy dzialke trzeba najpierw kupic i dopiero skladac wniosek-to niekorzystne bo zajmie niewatpliwie duzo czasu.Przy okazji-jakie sa ceny m2 dzialki pod miastem?ja mam zaplacic 30 zl/m2-to duzo czy malo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.11.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Za taką działkę (bez możliwości postawienia przyzwoicie wyglądającego domu) to zdecydowanie za dużo.A co do WZ, to mozesz się odwołać do SKO. Budynek musi nawiązywać do zabudowy sąsiedniej, ale możliwe są odstępstwa od wyliczeń (z reguły przyjmuje się średnie parametry sąsiednich domów). I o to możesz wnioskować w odwołaniu.A tak w ogóle - są obok obszerne wątki w tej sprawie - wpisz np. "warunki zabudowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hawkmoon 18.11.2005 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Odlesienia nie dokonuje się na podstwie WZ. Podstawą do składania wniosku o wyłączenie gruntu z produkcji leśnej jest zapis Planu Zagospodarowania Przestrzennego. O odlesianiu poczytasz w ustawie o ochronie gruntów rolnych i leśnych.Nie ładuj się w taką działkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.11.2005 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2005 Zgoda, ale w pierwszym poście jest mowa o warunkach zabudowy, a nie o wyciągu z miejscowego planu zagospodarowania.A więc planu tam nie ma (i najprostszej podstawy do "odlesienia"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Borys Godunow 15.12.2005 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2005 W nawiazaniu do mojego posta,pragne uzupełnic-to nie droga przez meke -to horror.Wystapienie do geodety z Gminy o wypis i wyrys -ciagnie sie juz ponad miesiac.Siedmiokrotna obecnosc w gminie -terminy wyznaczane przez geodete-skutkuja tylko tym ze otrzymuje informacje-a to zapomnial,a to mial jakas sprawe etc.etc.Wyjatkowo nieodpowiedzialny urzednik-taki typ co sie usmiecha ,przeprasza a petenta ma w d....Oskar0259 masz racje niema tu miejsciwego planu zagospodarowania a jednakwarunki zabudowy zostaly wydane.Podstawa do odlesienia jest-skoro na dzialce istnieje mozliwosc zabudowy.Nalezy zlozyc wniosek do wojewody-umotywowac odpowiednio i dolaczyc mapke z wrysowanym obiektem.Do 500m2 nie ponosi sie kosztow za wyciecie drzew.Okazuje sie ze procedura jest realna ,przeszkoda jest postawa urzednikow gminy-niekompetencja,brak odpowiedzialnosci,nieliczenie sie z petentem-zaznaczam-do owej gminy dojezdzam 49km.-uprzednio upewniam sie telefonicznie co do terminu i gotowosci.A TO JEST DOPIERO POCZATEK.Do wiadomosci innych forumowiczow-odwolanie od informacji o warunkach zabudowy do SKO -skutkuje,boja sie tego.Powie ktorys z forumowiczow-podkablowac-tak mozna -ale czy to cos zmieni?mysle ze to sa nadal uklady ukladziki.Przelozony -poswieci mi w oczy -i na tym sie skonczy-samo zycie.Nie zamierzam jednak sie poddawac.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts