Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odlesianie czesci działki po wydaniu "Informacji o waru

Borys Godunow

Recommended Posts

Witam.Jestem NOWY-rozpoczynam droge przez mękę -tak to juz wyglada.Namierzylismy działkę-pieknie połozona.2/3 to las.Spisalismy umowe wstepna ,zaliczka. Gmina"Informację o warunkach..."na nasze nazwisko -wydano korzystna,mozna budowac-ALE....w informacji lokalizacja i wymiary -domu jest nie po naszej mysli-to kicha-4 m na 15m-chyba zrobili sobie z nas jaja.Skladajac wniosek o"Informacje.."liczylismy ze wpisanyprzez nas w plan dzialki budynek zostanie zaakceptowany i ewentualnie zasugerowane zostanie rozwiazanie wraz z warunkami do spelnienia-nic z tego. Teraz juz wiemy ze czesc dzialki trzeba odlesic-ok 500 m -czy moze dokonac tego obecny wlasciciel-gdyz jeszcze jej nie kupilismy -i byloby to prostsze rozwiazanie a takze mozna to zrobic od reki. Jakie dokumenty nalezy zgromadzic do wniosku o odlesienia.Tyle co wiem wniosek sklada sie go do wojewody. Czy dzialke trzeba najpierw kupic i dopiero skladac wniosek-to niekorzystne bo zajmie niewatpliwie duzo czasu.Przy okazji-jakie sa ceny m2 dzialki pod miastem?ja mam zaplacic 30 zl/m2-to duzo czy malo?

Za taką działkę (bez możliwości postawienia przyzwoicie wyglądającego domu) to zdecydowanie za dużo.

A co do WZ, to mozesz się odwołać do SKO. Budynek musi nawiązywać do zabudowy sąsiedniej, ale możliwe są odstępstwa od wyliczeń (z reguły przyjmuje się średnie parametry sąsiednich domów). I o to możesz wnioskować w odwołaniu.

A tak w ogóle - są obok obszerne wątki w tej sprawie - wpisz np. "warunki zabudowy".

• 4 weeks później...

W nawiazaniu do mojego posta,pragne uzupełnic-to nie droga przez meke -to horror.Wystapienie do geodety z Gminy o wypis i wyrys -ciagnie sie juz ponad miesiac.Siedmiokrotna obecnosc w gminie -terminy wyznaczane przez geodete-skutkuja tylko tym ze otrzymuje informacje-a to zapomnial,a to mial jakas sprawe etc.etc.Wyjatkowo nieodpowiedzialny urzednik-taki typ co sie usmiecha ,przeprasza a petenta ma w d....

Oskar0259 masz racje niema tu miejsciwego planu zagospodarowania a jednakwarunki zabudowy zostaly wydane.Podstawa do odlesienia jest-skoro na dzialce istnieje mozliwosc zabudowy.Nalezy zlozyc wniosek do wojewody-umotywowac odpowiednio i dolaczyc mapke z wrysowanym obiektem.Do 500m2 nie ponosi sie kosztow za wyciecie drzew.Okazuje sie ze procedura jest realna ,przeszkoda jest postawa urzednikow gminy-niekompetencja,brak odpowiedzialnosci,nieliczenie sie z petentem-zaznaczam-do owej gminy dojezdzam 49km.-uprzednio upewniam sie telefonicznie co do terminu i gotowosci.A TO JEST DOPIERO POCZATEK.Do wiadomosci innych forumowiczow-odwolanie od informacji o warunkach zabudowy do SKO -skutkuje,boja sie tego.Powie ktorys z forumowiczow-podkablowac-tak mozna -ale czy to cos zmieni?mysle ze to sa nadal uklady ukladziki.Przelozony -poswieci mi w oczy -i na tym sie skonczy-samo zycie.Nie zamierzam jednak sie poddawac.Pozdrawiam