Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogi

Monika B

Recommended Posts

Jak w temacie. Ogólnie chodzi mi o pomysły na ułożenie parkietów i dech i wymianę doświadczeń, co do rodzajów drewna na podłodze.

Na początek mam pytanie:

Czy parkiety kl. IV i III różnią sie jakościowo od tych I i II? Na wygląd, to nawet podobają mi sie bardziej te z sękami. Bardzo proszę o opinie użytkowników. Może też coś z teorii np. jak sie kładzie klepki wzdłuż pokoju, to on sie chyba wydłuża, ale czy bardzo i czy ten efekt zależy od wielkości płytki?

I zapraszam chetnych do wklejania pomysłów.

Monika

Obie podłogi bardzo ładne. Ta druga jakoś mi bardziej pasuje do wnętrz rustykalnych albo tradycyjnych. Jakoś nie bardzo ten mebel się tutaj prezentuje, ale to moje zdanie.., podłoga ciekawa, ładna.

Niestety ja nie mam jeszcze co pokazać, bo w domu do podłogi nam daleko a w mieszkaniu to mamy mozaika dębowa.., a wszyscy wiedza jak to wygląda...

:p

A te klasy parkietowe? Czy nikt nie wie jaka jest róznica w użytkowaniu między Iv a I? czy to tylko kwestia wyglądu? Ładniejsza wg. mnie jest tańsza! Więc dlaczego wszyscy przepłacją?

NIe ma róznic w użytkowaniu róznice sa w wyglądzie. Poszczególne klasu są również tak samo dokładnie wykonane jeżeli chodzi o wymiary wiec z ułożeniem klasy IV nie ma problemów. Kupując klasę IV trzeba się liczyc z tym że mogą sie niektóre klepki znacznie róznic od pozostałych i np trzeba bedzie kilka odrzucić ale to tez niekoniecznie. Ja mam parkiet klasy IV.

Zobacz u Nurniego w dzienniku. Ma połozony m. /inn. parkiet przemysłowy i wygląda bardzo ładnie.

Podłogi ma zaolejowane co dodatkowo dodaje im uroku :D .

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=21519&start=120

Dzięki. Niestety - olejowania absolutnie nie biorę pod uwagę. Jestem leń. A czy parkiety przemysłowe są droże czy tańsze od zwykłych?

Dzięki. Niestety - olejowania absolutnie nie biorę pod uwagę. Jestem leń. A czy parkiety przemysłowe są droże czy tańsze od zwykłych?

Parkiety przemysłowe są tańsze, ze względu na wymiary oraz to że nie wyróżnia się wnich klas drewna. Poprostu w parkiecie przmysłowym klasy są pomieszane.

Co do parkietu I czy IV klasa, to jest to rzecz gustu i tego co się komu podoba. Jak pisano wyżej jakość wykonania parkietu w I czy IV klasi ejest taka sama.

pozdrawiam

mj