reratka 17.11.2005 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Witam,Zamierzam zbudować przedszkole-małe, na 30 dzieci, nie niepełnosprawnych. Czy muszę koniecznie spełniać wymagania przepisów, które mówia o tym, że budynki użyteczności publicznej powinny mieć m.inn.: wjazd dla niepełnosprawnych, specjalną łazienkę, wysokość pomieszczeń 3 m, itd? Bardzo proszę o podanie nr ustawy lub rozporządzenia, które zawierają te informacje. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 17.11.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2005 Przedszkola należy traktować jako obiekty użyteczności publicznej (obiekty oświaty i wychowania) i generalnie winny one podlegać warunkom dla tychże obiektów oraz odrębnym, ze względu na swą funkcję – określonych w rozp. ministra infrastruktury „w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie”. W przypadku nowoprojektowanego obiektu, zwłaszcza niedużego, parterowego, spełnienie tych warunków nie jest sprawą trudną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 21.11.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Poza tym w zamyśle wszelkich prawodawcow ery XXI wieku bylo wyeliminowanie myslenia typu "to nie jest przedszkole dla niepełnosprytnych". Po to właśnie wszelkie budowle mają być projektowane z myslą o wszelkich ludziach, a nie tylko o tych, którzy są piekni i bogaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reratka 21.11.2005 15:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 ok, ale dlaczego w tak małym przedszkolu - powtarzam, liczba osób do niego uczęszczających będzie wynosiła tyle, co jedna grupa w publicznym przedszkolu- muszę posiadać ok. 5 toalet (dla kucharki, dla nauczyvielek, dla niepełnosprawnych, i prawdopodobnie, choc nie jestem tego w 100% pewna, osobna dla chłopców i dziewczynek)? To jest paranoja! Jutro idę do sanepidu, aby się o wszystko dowiedzieć. Czy naprawdę nie ma różnicy czy przedszkole jest małe - na 30 dzieci, czy duże, powiedzmy na 100-130 dzieci? Mam tu także na myśli kuchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 21.11.2005 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 No, niestety - ja mam to samo ze sklepem ktory dopiero jest w budowie. Juz teraz musialem zadeklarowac, że personel bedzie tylko plci zenskiej, bo inaczej musialbym zrobic 2 szatnie i 2 ubikacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 21.11.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 muszę posiadać ok. 5 toalet Toalety dla kobiet i mężczyzn winny być niezależne (jeśli liczba osób przekracza 10 osób) i tak należy traktować także te dla dzieci w wieku przedszkolnym. Rozporządzenie dopuszcza jedynie rezygnację w takich toaletach z przedsionków i oddzielonych od siebie ustępów. Toaleta dla osób niepełnosprawnych może być wspólna z toaletą dla nauczycieli i innych pracowników, pod warunkiem zachowania właściwych wymiarów, braku progów, itp. Będą więc 3 toalety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrześS 24.11.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Witam, Zamierzam zbudować przedszkole-małe, na 30 dzieci, nie niepełnosprawnych...... . na pewno tutaj znajdziesz wszystko Dz.U.02.75.690 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) i Dz.U.03.169.1650 ROZPORZĄDZENIEMINISTRA PRACY I POLITYKI SOCJALNEJ z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy taka drobna uwaga nie zapomnij o oknie pomiędzy wc a salą gdzie bawią się dzieci . Widziałem w paru przedszkolach takie cóś. Swoją drogą dziwi mnie Twoja reratka krótkowzroczność "klient nasz pan" jak to mówią i jak Gościu ma pieniądze a Ty prawdopodobnie nie będziesz prowadzić charytatywnie tego przedszkola to co ma za znaczenie czy dziecko jest na wózku czy nie! (przepraszam za dosadność) a może z Uni załapiesz się na jakiś program dofinansowania przedszkoli integracyjnych itd. .... poza tym nigdzie nie jest powiedziane że wc dla niepełnosprawnych musi być oddzielnie, możesz np. wc dla chłopców zrobić też jako dla niepełnosprawnych - różnica to tylko odpowiednia wielkość pomieszczenia i odpowiednie poręcze. a co do podjazdu dla niepwełnosprawnych są rodzice, którzy mają np. dwójkę dzieci i jedno chodzi do przedzkola a drugie jest w wózku i co myślisz, że rodzic zostawi jedno przed wejściem żeby drugie np. rozebrać w przedzkolu itp. itd. albo rodzic jeździ na wózku załóżmy jeszcze jedno, pesymistyczne rozwiązanie, że Tobie przydarza się wypadek i np. musisz przez jakiś czas jeździć na wózku i ciekawi mnie jak pokonasz np. 10 stopni do swojego dzieła życia i miejsca pracy szerszego spojrzenia życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaS07 01.04.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Pani z sanepidu kategorycznie stwierdziła, że toaleta dla niepełnosprawnych nie może być umieszczona jako osobna kabina w pomieszczeniu gdzie również znajdują się kabiny dla dzieci. Czy ktoś może miał podobny problem? Czy faktycznie jest to niezgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 02.04.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Prawo mówi, że ma to być oddzielne pomieszczenie.Poczytaj Rozdział 6, Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych …………… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kelirnst 12.12.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jeżeli masz problem, to ja robiłem taką łazienkę dla niepełnosprawnych. Mogę coś tam podpowiedzieć, to co pamiętam. Mogę też polecić sklepy, których korzystałem https://przelambariery.pl/pol_m_Lazienka-dla-niepelnosprawnych-227.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts