Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomijając całkowicie fakt, że gdzie indziej zamawiane są okna z montażem, a gdzie indziej rolety nadstawne z montażem rzecz cała musiałaby wyglądać następująco. Okna i rolety muszą na budowę dojechać w tym samym dniu o tej samej porze. "Montażyści roletowi" powinni zintegrować puszki rolet z ramami okien, a potem montażyści okien, osadzić tak przygotowane zestawy w otworach okiennych, po czym montażyści od rolet po sprawdzeniu położenia parapetów zewnętrznych powinni zamontować na ramach okna prowadnice pancerzy rolet. Pomijając całą procedurę "uszczelniania". Powiem krótko, okienno-roletowa paranoja.

nie do końca :)

U mnie zawsze połączenie okna z roletą następuje już na terenie budowy i cały zestaw wstawiany jest w otwór

BeClewer - najpierw musi powstać zestaw okna z roleta

Integro - najpierw okno - później roleta (U mnie łączy się całość i później wstawia okna z roletą)

RKS - najpierw nadproże, później okno na końcu roleta

rolety montowane pod nadprozem na ramie okiennej

nie do końca :)

U mnie zawsze połączenie okna z roletą następuje już na terenie budowy i cały zestaw wstawiany jest w otwór

BeClewer - najpierw musi powstać zestaw okna z roleta

Integro - najpierw okno - później roleta (U mnie łączy się całość i później wstawia okna z roletą)

RKS - najpierw nadproże, później okno na końcu roleta

Dla mnie to co pisze miklamer to roleta nadstawna, marka obojętna, dwie ekipy na budowie nie potrzebne. Wszystko.

• 9 months później...

Witam,

kupiłem dom w stanie surowym otwartym, chciałem zamontować rolety podtynkowe, żeby tego dokonać z tego co mi wiadomo otwory muszą być odpowiednio przygotowane.

Niestety w projekcie domu założone było z góry, że rolety będą nadstawne. I tu pojawia się pytanie, czy jest możliwość przerobienia otworów/nadproży tak aby było możliwe zamontowanie rolet podtynkowych?

Z góry dzięki za wyczerpujące odpowiedzi, czas mnie goni, trzeba podejmować decyzje...

Edytowane przez t0mekk

można pomniejszyć okna wstawiając tzw. poszerzenie okienne od góry do którego przymocowana będzie skrzynka roletowa

lub gdy dom nie jest jeszcze ocieplony nie pomniejszając otworów bezpośrednio nad nimi konieczna będzie odpowiednia grubość ocieplenia w zależności od wielkości skrzynek

zawsze można jakoś wybrnąć z sytuacji

w razie problemów proszę o kontakt

a więc wyglądałoby to tak (tu podziękowania dla marmaxa za link na priv) LINK DO GRAFIKI

nie będzie problemu jak okno będzie lekko "cofnięte"? I jak ewentualnie ocieplić dolną część, żeby uniknąć mostków termicznych?

Czy ktoś może zastosował takie rozwiązanie i może podzielić się wrażeniami?

Pozdrawiam

Skrzynka do okien o wysokości 148cm ma 137x137mm, skrzynka do balkonów 180x180mm. Przy 20cm ociepleniu montujesz wszystkie okna na lico, jeżeli masz przewidziane 15cm ocieplenia to okna montujesz na lico (tak jest najlepiej). Balkony muszą być cofnięte - jeżeli chcesz mieć dobrze docieploną szpaletę zmniejszasz balkon i dajesz po bokach poszerzenie takie same jak nad oknem, na szerokość docieplenia. Często stosuje się to rozwiązanie kiedy np. otwory są za szerokie i nie ma możliwości wykonania takiego okna.

• 3 weeks później...
  • 6 months później...
  • 1 year później...