Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ROLETY, MONTAŻ ROLET - wątek zbiorczy o sposobie mocowania kaset, prowadnic i napędów

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 215
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

jestem właśnie na etapie wznoszenia 1 kondygnacji domku i męczy mnie problem przygotowania otworu pod późniejszy montaż okna z roletą.

I tutaj pytanie: jak najlepiej zabudować rolety i skrzynki w jednowarstwowej ścianie z Ytonga 36,5 PW???

I drugie: jak należycie wykonać otwór okienny (wymiary!), by bezproblemowo można było później zabudować roletę i kasetę???

Wiem, wiem, że kierownik budowy itp., ale ja po prostu sam lubię wiedzieć!

Za pomoc z góry dziękuję.

Pozdr. kocza.

Umów się na budowie z gościem od rolet i to szybko zanim ci ekipa zrobi nadproża i uzgodnij z nim jakie rolety chcesz mieć i jak mają wyglądać. Powinien ci doradzić ile miejsca zostawić na otwory okienne. pamiętaj że trzeba myśleć o wszystkim: wymiary samego okna , wysokość od podłogi i odległość od sufitu uwzględniając wysokość przyszłej lub istniejącej wylewki podłogi. Ja musiałem przerabiac nadproża. Wszystkiego nie wie nikt !

Dzięki za odpowiedź!

Niestety nie wiem jeszcze jakie będę miał okna (to temat na wiosnę przyszłego roku), a i o rodzajach rolet nie mam pojęcia!

Czy - co wynika z Twojego postu - są różne rodzaje kaset / rolet i muszę już teraz wybrać / zdecydować???

A tak wogóle - możecie polecić okna / rolety / firmę ??? Buduję w Chorzowie na Śląsku.

Pzdr. kocza. [email protected]

Jesli chcesz miec kasety schowane w murze, to jest taki system RKS. Kaseta jest ze zbrojonego styropianu. Wystepuje w trzech grubosciach, 25; 30 i 36,5 cm. pierwsza ma wysokosc 25cm. Nastepna 25 lub 30 a ostatnia 30cm. Jak wbudowac. Otoz przychodzi ona dokladnie nad grona krawed framugi okna. W projekcie masz na pewno napisane jaki otowr okienny jest zaprojektowany- wys i szer. Aby wbudowac pozniej RKS musisz nadproze zrobic o wysokosc wybranej kasety plus 2-3 cm na jej wbudowanie. Kaseta jest szersza od otworu okiennego o 3cm z jednej i 9 z drugiej strony. tu tez musisz dodac po 1-2 cm z kazdej strony. I to na razie wszystko. Kolejny raz o RKS pomyslisz juz przy wstawianiu. A w srodku mozna umiescic rozne rolety.

POzdrawiam

Jankes

• 4 months później...

Witam,

Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem? Interesują mnie namiary na firmy produkujące to ustrojstwo i ewentualne doświadczenia użytkowników.

A może lepiej zamontować roletę pomiędzy oknem a ścianką elewacyjną? Mam dosyć grube ocieplenie (17cm).

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Proszę o radę w następującej kwestii:

będę budował ścianę ytong 36,5 z nadprozami tegoż samego, chcę zamontować rolety tak, by kasety były niewidoczne, nie chcę RKS`ów itp które chowane są w nadprożu (mostek term.), ani tzw nadokiennych (montowanych z oknem). Czy ktoś ma doświadczenie w tym względzie?Jakie rolety? Jak je montować? Będę wdzięczny :p

przecież odpowiedź dostałeś w Twoim wątku !!!

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22525&highlight=rolety

Nie czytasz założonych przez siebie tematów ? :o

No chyba, że nie zadawala Cię rozwiązanie :-?

Ale innego rozsądnego nie znam.

Cz.

• 11 months później...

Witam wszystkich zbudowanych i nie :)

Czy ktoś ma może zaintalowany mechanizm rolety w nadprożu? Na przykład system nadprożowy Leiera?

Jeśli tak, proszę o opinie. Czy możecie polecić taki patent. Czy nie przebija zimno przez skrzynkę do domu. Jak to się sprawuje, szczególnie teraz, zimą? Co prawda nie było tragicznych mrozów, ale może dało się coś zauważyć???

Bardzo dziękuję za szczerość, gdyż sam nie wiem, na co postawić. Czy na nadprożowe, czy montowane nad oknem na zewnątrz (w ociepleniu)?

Nie mam jeszcze zamontowanych rolet, chociaż już kupione, do zamontowania w takich nadprożach (tylko innej firmy).

Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, nie znając innego, które moim zdaniem jest lepsze i tańsze, (mam na myśli system INTEGRO).

Dlatego na wyższej kondygnacji przygotowałem nadproża pod ten system.

Polega to na cofnięciu nadproża w stosunku do lica ściany (ocieplenia) o grubość skrzynki na roletę. Przy robieniu elewacji zakrywa się skrzynkę roletową.

Szarus, dzięki za radę.

Lecz nie o to mi chodziło :) Chodzi mi o nadproże konstrukcyjne, dla przykładu Leiera.

Chce postawić ścianę dwuwarstwową, nośna plus ocieplenie. Co byłoby zimą, jeślibym postawił nadproża gotowe pod zamontowanie rolet? Jakoś przeraża mnie trochę wchodzący mróz razem ze zwinięta roletą do takiej skrzynki. Jak to się sprawuje? Przecież jednak coś takiego produkują i sprzedają :o Czy ktoś postawił na gotowe roleto-nadproża i jest zadowolony? Czy przeklina? Pomóżcie !

Lakk, dzięki za podsunięcie mi pomysłu z wystawieniem skrzynki pod samą elewację. Właśnie coś takiego trzymam w rękawie, jeśliby nikt nie pochwalił gotowych nośnych skrzynek na nadproże. Choć przyznam, że skrzynka wtedy musi zastąpić ocieplenie? :roll:

Baaaardzo czekam na Wasze rady .... :p

Skrzynka nie zastępuje całkowicie ocieplenia. Jeśli masz cofnięte (cieńsze) nadproże (np 10 cm), to na skrzynkę też daje się ocieplenie, tylko cienką warstwę.

Ja mam też ścianę dwuwarstwową, a te nadproża ceramiczne z firmy chyba Zegiel, ze Stargardu Szczecińskiego.

Mnie jeszcze uprzedzano, że przy tych nadprożach może do domu dostawać się różne robactwo, a przy INTEGRO tego problemu nie ma.

• 1 month później...