loniu 19.08.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 ja zostawiłem dodatkowe miejsce - średnio 20 cm i kupiłem okna z roletami na okiennymi. Wszystko funkcjonuje ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 21.09.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Witam, jestem właśnie na etapie wznoszenia 1 kondygnacji domku i męczy mnie problem przygotowania otworu pod późniejszy montaż okna z roletą. I tutaj pytanie: jak najlepiej zabudować rolety i skrzynki w jednowarstwowej ścianie z Ytonga 36,5 PW??? I drugie: jak należycie wykonać otwór okienny (wymiary!), by bezproblemowo można było później zabudować roletę i kasetę??? Wiem, wiem, że kierownik budowy itp., ale ja po prostu sam lubię wiedzieć! Za pomoc z góry dziękuję. Pozdr. kocza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkacik 21.09.2003 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Umów się na budowie z gościem od rolet i to szybko zanim ci ekipa zrobi nadproża i uzgodnij z nim jakie rolety chcesz mieć i jak mają wyglądać. Powinien ci doradzić ile miejsca zostawić na otwory okienne. pamiętaj że trzeba myśleć o wszystkim: wymiary samego okna , wysokość od podłogi i odległość od sufitu uwzględniając wysokość przyszłej lub istniejącej wylewki podłogi. Ja musiałem przerabiac nadproża. Wszystkiego nie wie nikt ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 21.09.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2003 Dzięki za odpowiedź! Niestety nie wiem jeszcze jakie będę miał okna (to temat na wiosnę przyszłego roku), a i o rodzajach rolet nie mam pojęcia! Czy - co wynika z Twojego postu - są różne rodzaje kaset / rolet i muszę już teraz wybrać / zdecydować??? A tak wogóle - możecie polecić okna / rolety / firmę ??? Buduję w Chorzowie na Śląsku. Pzdr. kocza. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 22.09.2003 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2003 Jesli chcesz miec kasety schowane w murze, to jest taki system RKS. Kaseta jest ze zbrojonego styropianu. Wystepuje w trzech grubosciach, 25; 30 i 36,5 cm. pierwsza ma wysokosc 25cm. Nastepna 25 lub 30 a ostatnia 30cm. Jak wbudowac. Otoz przychodzi ona dokladnie nad grona krawed framugi okna. W projekcie masz na pewno napisane jaki otowr okienny jest zaprojektowany- wys i szer. Aby wbudowac pozniej RKS musisz nadproze zrobic o wysokosc wybranej kasety plus 2-3 cm na jej wbudowanie. Kaseta jest szersza od otworu okiennego o 3cm z jednej i 9 z drugiej strony. tu tez musisz dodac po 1-2 cm z kazdej strony. I to na razie wszystko. Kolejny raz o RKS pomyslisz juz przy wstawianiu. A w srodku mozna umiescic rozne rolety. POzdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 11.02.2004 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Witam,Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem? Interesują mnie namiary na firmy produkujące to ustrojstwo i ewentualne doświadczenia użytkowników.A może lepiej zamontować roletę pomiędzy oknem a ścianką elewacyjną? Mam dosyć grube ocieplenie (17cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 11.02.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2004 Ja właśnie tak zamierzam zrobić, ale jeszcze nie wiem czy mi wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek1719499330 08.03.2004 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2004 Czy montując rolety zewnęrtrzne na murze,szczebelki prowadnicy muszą być wklęsłe.Wydje mi sie,że wtedy będą niepraktyczne w użytkowaniu np.kurz itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bart_us 18.03.2004 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ja chcę dać rolety w murze skrzynka nadprogowa. Ale mam zgryz z czym innym, czy dawać rolety tylko na parterze i okna termo, a na piętrze okna P2 czy też rolety. Może jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mesieur 31.03.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 Proszę o radę w następującej kwestii: będę budował ścianę ytong 36,5 z nadprozami tegoż samego, chcę zamontować rolety tak, by kasety były niewidoczne, nie chcę RKS`ów itp które chowane są w nadprożu (mostek term.), ani tzw nadokiennych (montowanych z oknem). Czy ktoś ma doświadczenie w tym względzie?Jakie rolety? Jak je montować? Będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.03.2004 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2004 przecież odpowiedź dostałeś w Twoim wątku !!! http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22525&highlight=rolety Nie czytasz założonych przez siebie tematów ? No chyba, że nie zadawala Cię rozwiązanie Ale innego rozsądnego nie znam. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 07.03.2005 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Witam wszystkich zbudowanych i nie Czy ktoś ma może zaintalowany mechanizm rolety w nadprożu? Na przykład system nadprożowy Leiera? Jeśli tak, proszę o opinie. Czy możecie polecić taki patent. Czy nie przebija zimno przez skrzynkę do domu. Jak to się sprawuje, szczególnie teraz, zimą? Co prawda nie było tragicznych mrozów, ale może dało się coś zauważyć??? Bardzo dziękuję za szczerość, gdyż sam nie wiem, na co postawić. Czy na nadprożowe, czy montowane nad oknem na zewnątrz (w ociepleniu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.03.2005 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Są producenci, którzy mają skrzynie nadprożowe całe ze styropianu. Tam ci (prawie) nic nie będzie ciepła uciekać. Np. Roka-Therm, którą można dostać u RSC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 07.03.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Nie mam jeszcze zamontowanych rolet, chociaż już kupione, do zamontowania w takich nadprożach (tylko innej firmy).Zdecydowałem się na takie rozwiązanie, nie znając innego, które moim zdaniem jest lepsze i tańsze, (mam na myśli system INTEGRO).Dlatego na wyższej kondygnacji przygotowałem nadproża pod ten system.Polega to na cofnięciu nadproża w stosunku do lica ściany (ocieplenia) o grubość skrzynki na roletę. Przy robieniu elewacji zakrywa się skrzynkę roletową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 07.03.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Szarus, dzięki za radę. Lecz nie o to mi chodziło Chodzi mi o nadproże konstrukcyjne, dla przykładu Leiera. Chce postawić ścianę dwuwarstwową, nośna plus ocieplenie. Co byłoby zimą, jeślibym postawił nadproża gotowe pod zamontowanie rolet? Jakoś przeraża mnie trochę wchodzący mróz razem ze zwinięta roletą do takiej skrzynki. Jak to się sprawuje? Przecież jednak coś takiego produkują i sprzedają Czy ktoś postawił na gotowe roleto-nadproża i jest zadowolony? Czy przeklina? Pomóżcie ! Lakk, dzięki za podsunięcie mi pomysłu z wystawieniem skrzynki pod samą elewację. Właśnie coś takiego trzymam w rękawie, jeśliby nikt nie pochwalił gotowych nośnych skrzynek na nadproże. Choć przyznam, że skrzynka wtedy musi zastąpić ocieplenie? Baaaardzo czekam na Wasze rady .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lakk 07.03.2005 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Skrzynka nie zastępuje całkowicie ocieplenia. Jeśli masz cofnięte (cieńsze) nadproże (np 10 cm), to na skrzynkę też daje się ocieplenie, tylko cienką warstwę. Ja mam też ścianę dwuwarstwową, a te nadproża ceramiczne z firmy chyba Zegiel, ze Stargardu Szczecińskiego. Mnie jeszcze uprzedzano, że przy tych nadprożach może do domu dostawać się różne robactwo, a przy INTEGRO tego problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 07.03.2005 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Oups, robactwo brrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 08.03.2005 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2005 Aż mi się wierzyc nie chce, że wśród forumowiczów nikt nie zastosował skrzynek na rolety w wersji konstrukcyjnej ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 29.04.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2005 mam ten sam problem i pytanie nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sceptyk 30.04.2005 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 ale po tym co poczytałem chyba zrezygnuję z rolek, na konto lepszych okien i systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts