pokar 30.04.2005 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2005 Sprzedałem w zeszłym roku do dwóch domków system rolet nadprożowych i obaj Klienci zadowoleni. Jesli rolety mają spełniać funkcję tylko zabezbieczającą- nie myśl, wstaw szyby P4 i okucia antywłamy. Zapomnij też o tym, że gdziekolwiek kupisz rolety antywłamaniowe. Jeśli kto je tak zafakturuje, to jest po prostu głupi albo właśnie zwija interes. Widziałem, jak nasz technik odtwiera każą roletę grzebieniem, nożem, albo kawałkiem stalowej taśmy. Robi się przy tym trochę hałasu i traci odrobinę czasu, ale na tym kończy się antywłam rolet. W najlepszym wypadku spełniają rolę zabezpieczającą - " zapobiegają włamaniu bez przygotowania" - czyt. narzędzi, tj. pijaczek włamujący się do monopolki, kibice tłukący szyby po meczu itp. Co do skrzynek nadpożoych Leiera - widziałem ofertę, samą skrzynkę też. Skontaktuj się z dostawcą rolet/okien, niech się wypowie, czy ich roleta zmieści się do tego systemu. Najlepej niech da Ci to na piśmie. Okniarz albo Leier. Pozdrawiam!pokar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalg 01.05.2005 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 IrasP - A przyglądałeś się nadprożom Juranda. Ja mam takie zamontowane. Z tego co pamiętam, to porównywałem z Leierem, wychodziły taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rispetto 01.05.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2005 Ja mam takie nadproża Leiera i jestem bardzo zadowolony. Przy zamawianiu rolet weź KONIECZNIE pod uwagę, czy dostawca oferuje specjalne klapy, które zamkną Ci roletę od środka domu. Niektórzy producenci rolet oferują specjalne wkłądki styropianowe do wnętrza rolety, żeby uniknąć mostka, ale różnie to bywa chociażby ze względu na wielkość rolety po jej zwinięciu. Jak np założysz roletę na drzwi tarasowe, to ocieplenie Ci po prostu nie wejdzie do środka nadproża. Wtedy trzeba się ratować w inny sposób przed mostkiem cieplnym. Do tych naszych nadproży sprowadzano te klapy z Niemiec, ale nie były jakoś szczególnie drogie. Miały one w "przekroju" piankę izolacyjną, która wg mnie skutecznie powtrzymywała przepływ zimnego powietrza z zewnątrz. W największe mrozy klapa była oczywiście zimna, ale nie było mowy, żeby np nawiewało zimne powietrze do środka. Weź pod uwagę to, że jak masz zwiniętą roletę, to jest tam bardzo mało miejsca na ewentualny przepływ powietrza, a jak ją rozwiniesz to przepływu praktycznie nie ma wogóle. Rozwiązanie spisuje się super i "rolety są cool " Jeśli kiedykolwiek będę budował jeszcze dom, to na pewno zrobię tak samo, no chyba, że wymyślą jeszcze coś lepszego. Może jeszcze warto zwrócić uwagę na kolor. My mamy od środka brązowe i w porównaniu do białych, które widziałem u znajomych prezentują się o niebo lepiej, ale to moje subiektywne odczucie. Jeszcze jedna ważna rzecz - zwróć później uwagę na usadowienie okien, żeby zostałą przerwa na szyny rolety. Musi być około 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IrasP 03.05.2005 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2005 Dzięki serdeczne. Już zapomniałem, że nadałem to pytanie Pocieszyliście mnie. Czyli to się sprzedaje i są ludziska zadowoleni. Muszę od nowa przymierzyć się jednak do takich rolet Zacząłem je sobie wybijac z głowy, a tu taki wspaniały odzew. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vg-m 01.07.2005 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Witam:) Jestesmy na etapie: sciany ida powoli do góry chciałbym WAS się zapytac ile miejsca mam zostawić nad oknami na kasetę rolety zewnetrznej- i od czego to zalezy? od długości okna? czy może rodzaju rolety? Jakie w końcu wybrac- jestem znowu zielona w temacie z góry dzięuję bardzo -bardzo mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 01.07.2005 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 od rodzaju rolety jak i wysokosci okna oraz nie ma co ukrywac takze i producenta - rozne sa stadarty wielkosci srzynek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kret 01.07.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 zgadzam się z poprzednikiem - standardy są różne jak różni są producenci u mnie były zostawione miejsca po 17cm przy oknach 1,5m wysokości (skrzynka miała 15cm) i 23 cm przy oknach 2,35 wysokości (skrzynka miała 22cm) ; generalnie wysokość (wymiary) skrzynki są zależne od wysokości okna oraz rodzaju profilu rolety - im szerszy tym więcej miejsca potrzeba na jego zwinięcie i większa skrzynka; ja zamawiałem profil 37mm i pod taki podałem wymiary skrzynek; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chatte 01.07.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Mam w planie rolety typu INTEGRO ze skrzynką wbudowaną pod tynkiem.Zanim zaczęli robic nadproża udałam się do firmy robiącej takie rolety i dokładnie wypytałam co i jak. Generalnie - wielkość kasety zalezy od wysokości okna i grubości zastosowanego profilu.I tak: okna o wysokosci 145cm maja kasety o szer. 18cm i wysokości 16,5cm. Do tego trzeba dodać po 3-4 cm na docieplenie nadprozy za kasetą - wychodzi wymiar wnęki w nadprożu: 22x20,5cm (może byc 22x22cm - pogrubione docieplenie nad kasetą)Okno tarasowe o wysokości 230cm ma kasete szer. 22cm i wys. 20,5cm. Ocieplenie tak samo - więc wnęka ma wymiar 26cmx24,5cm (może byc 26x26cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 01.07.2005 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Chodzi ci zapewne o rolety wewnętrzne oparte na ramie okna(we wnęce okiennejdo zlicowania z murem) ja sprawdziłem trzy firmy i podali mi identyczne wymiary kaset (nie wiem dlaczego się różnią od konkurencji? Ale mnie to trochę przestraszyło) i tak okna do 150 - 16 cm kaseta okna powyżej 150 ( w moim przypadku 210 ) 20 cm kaseta. A może ważne mówię o firmach Budvar, M S okna i Deckenick (czy jakoś tak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 25.08.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jak montować rolety zewnętrzne w ścianie dwuwarstwowej? Widziałem w niektórych zbudowanych domach, że rolety są montowane bezpośrednio do warstwy konstrukcyjnej tzn. ceramiki/silikatów itp. Powstaje jednak wtedy mostek termiczny, gdyż nie będzie warstwy ocieplenia w miejscu skrzynki na roletę. Jak sobie z tym poradzić? Czy można montować skrzynkę na warstwę ocieplenia za pomocą długich kołków/kotw, czy czegoś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbicha 25.08.2005 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Niektorzy montuja skrzynke pod nadprozema a nie na nadprozu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 25.08.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jesli zamontujesz rolety na warstwe ocieplenia to ciekawe jak zamocujesz prowadnice? tez na ocieplenie? Osobiscie wlasnie dzis montuja mi okna z roletami Krispol z czego rolety sa montowane na okno, z rewizja na zewnatrz od dolu. Dzieki temu przykrywam je styropianem. Dodatkowo mam tez moskitiery. Zycie na wsi jest meczace niekiedy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 25.08.2005 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2005 Jeśli zakładasz rolety na okno to skrzynkę musisz dać na okno (zmniejszasz wtedy powierzchnię szyb), albo schować ją w ścianie (nad oknem). U mnie żadne z tych dwóch rozwiązań chyba nie wchodzi juz w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 21.03.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Będe wdzięczny za każdą poradę. :jareko jakbyś miał chwilkę na poradę??? plizzz...Sytuacja ma się następująco.Zamontowali mi okna wraz z roletami typu SKS z dolną rewizją,by móc ją potem obtynkować ze strony wenętrznej i obłożyć styropianem od strony zewnętrznej - tak jak narysowałem na schemacie poniżejhttp://images2.fotosik.pl/39/g6xct8wu8eyxyns2.jpg Tak sobie pomierzyłem odległości od ściany wewnętrznej do końca rolety i wychodzi mi ,że ta odległość waha się od 1,5cm do 2,5cm. To jeszcze można "zwalić" na krzywizne ścian (choć tak naprawdę są prościutkie),ale w jaki sposób położe teraz tynk? Przecież ,zeby to porządnie zrobić trzeba by było grubości tynku minimum 3cm.Okna wprawione są na razie tylko na samą piankę+szyny.Jeszcze jest czas na ewentualną poprawkę.Moje pytania są takie:1.Czy należy zlicować koniec rolety od strony wewnętrznej ściany,a wypuścić na zewnątrz te 1,5-2,5cm.2.A moze jakiś inny sposób? 3.Czy to poprawny czy wadliwy montaż?Przejrzałem "wszystko co dotyczy okien" i nie mogłem znaleźć na to odpowiedzi.Dziękuje z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.03.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 zamontowali tak jak zamontowali i kierowali sie zasada iz plaszczyzna okna czy rolety powinna byc w plaszczeznie zewnetrznej muru - wlasciwie nie ma sie do czego przyczepic poza jednym o czym juz kilka razy mowilem Wszystkie sprawy zwiazane z montazem czegokolwiek powinny byc przemyslane przed a nie po jego fakcie W tym konkretnym wypadku, (przy scianie 2W) wynikajacym jak sadze z roznicy miedzy gruboscia muru (24cm) a wielkoscia skrzynki (26cm) roleta lepiej bylaby zamontowana gdyby byla zlicowana ze srodkiem pomieszczenia, lub raczej wysunieta do srodka na tyle ile przewiduje sie tynku. A z innej manki Tynk cementowo-wapienny ma grubosc niewiele mniejsza wiec co za klopot narzucic go 25mm? Hmmm....moge pokazac Ci domy gdzie dochodzi do 80mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcel.B 21.03.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Powinien być zlicowany z wewnętrzną ścianą, tak się robi praktycznie wszędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 21.03.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 o.k. dzięki bardzo!!!!!!Spróbuje pogadać,czy nie zlicowaliby mi od strony sciany wewnętrznej.Chyba jeszcze na tym etapie /nie ma ocieplenia zewnętrznego/ nie będzie to problemem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 30.03.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2006 Powinien być zlicowany z wewnętrzną ścianą, tak się robi praktycznie wszędzie. ok ale gdy chcemy tą roletą zabudować od środka i zostawiliśmy z 2cm miejsca na zabudową czyli dowrotna sytuacja do tej z rysunku jak najlepiej to wykończyć od środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 29.06.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Także myślę nad roletami ze skrzynką w nadprożu.Znalazłem w Szczecinie firmę Spin, która ma takie rozwiązania w swojej ofercie. Czy ktoś z Was zna (lub ma) ich produkty ?? Liczę na opinię Wdzięczny będę też za polecenie jakiegoś innego dostawcy. Czy dobór rolet należy konsultować z dostawcą okien, czy tez nie ma to zupełnie znaczenia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 29.06.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Czy dobór rolet należy konsultować z dostawcą okien, czy tez nie ma to zupełnie znaczenia ?? najlepiej dogadac to wspolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts