bladyy78 19.07.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Mam pytanie czy aby kiedys zamontowac rolety zewnetrzne musze juz teraz zamocowac okna w odpowiedniej glebokosci? Mam w domu sciane o grubosci 24cm i bede kladl ocieplenie 15cm. Znajomy powiedzial mi ze najlepiej jak bym sobie okna zlicowal ze sciana zewnetrzna, tylko czy pózniej nie bedzie problemu z zamontowaniem rolet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 19.07.2006 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Problemu nie będzie czy okna będa zamocowane w węgarku czy też będą zlicowane ze ścianą zewnętrzną. Tak czy siak mamy wystającą, przykręconą do ściany skrzynkę rolety i prowadnice. Proponowałbym jednak zamontować okna wg standartu (choćby nawet dla mniejszego ich przemar zania w zimie). Najlepszym rozwiązaniem są rolety nastawne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 20.07.2006 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Problemu nie będzie czy okna będa zamocowane w węgarku czy też będą zlicowane ze ścianą zewnętrzną. Nie mogę się z tym zgodzić. Jeżeli okna będą "cofnięte" w stosunku do lica muru to wtedy roletę (prowadnice) można założyć wyłącznie na mur a nie ma ramy okienne. Powstaje wtedy przestrzeń między oknem a prowadnić która ani niczemu nie służy anie nie jest ozdobą. Poza tym w ścianie 2 wartswowej okna powinno być zlicowane ze ścianą i kropka (punkt rosy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yozka1 20.07.2006 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 ok przepraszam za wprowadzenie w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 20.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Mam pytanie czy aby kiedys zamontowac rolety zewnetrzne musze juz teraz zamocowac okna w odpowiedniej glebokosci? Mam w domu sciane o grubosci 24cm i bede kladl ocieplenie 15cm. Znajomy powiedzial mi ze najlepiej jak bym sobie okna zlicowal ze sciana zewnetrzna, tylko czy pózniej nie bedzie problemu z zamontowaniem rolet? po montażu okien i ociepleniu pozostaje monataż rolet i prowadnic na ociepleniu lub ramie okna - czy sie zlicuje czy nie - efekt końcowy taki sam jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 21.07.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Generalnie osadzanie okien głębiej/płycej niewiele pomoże na tym etapie. Jeśli dobrze zrozumiałem to montaż rolet w przyszłości dotyczyć będzie rolet naokiennych? Trzeba się wtedy liczyć ze zmniejszeniem pola okna i widoczną z zewnątrz kasetą - ale oczywiście zależy co kto lubi. Na etapie stanu surowego proponowałbym przygotowanie cofniętych nadproży, tak by nawet w przyszłości można było tam zamontować rolety typu integro. Cofnięcie można dać maxymalnie do głębokości największego bębna rolety - jeśli sie nie mylę 22cm. Oczywiście plus warstwa ocieplenia zewnętrznego - po odjęciu od 22cm pozostanie nam wartość o jaką powinniśmy cofnąć nadproża (plus dwa trzy centymetry na zamaskowanie styropianem rolokasety). Tak przygotowane nadproża można docieplić i otynkować razem z elewacją a kiedyś tam wstawić rolety - wiąże się to jednak z dodatkowymi kosztami w postaci niszczenia elewacji i pewnie ponownego kładzenia wartswy tynku po obrobieniu glifów. Można zatem uprzednio pomyśleć o zamontowaniu rolokaset a potem tylko dołożeniu doń rolet. Opcji jest wiele H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 21.07.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 niestety ale najlepiej od razu zamontowac rolety nadstawne wiem ze kasa ale jek maSZ ZAamiar pozniej to przemysl dolozenie i wylozenie kasy teraz efekt estetyka i praktycznosc sa nieporownywalne ps dzis skonczylem wlasnie ten etap... nie zebym sie jakos na tym znal.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczurka 26.07.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2006 czesc Hubik_1975.mam pytanie do ciebie.my budujemy z silki 24cm.kupilismy wczoraj nadproza z walkiem do rolety ,ich gr.to 32cm jak je zamontowac?maja sterczec na zewnatrz?trzeba je obudowac,wyrownac ociepleniem czy co tam jeszcze?bo ja nic nie kumam w tych sprawach. moim zdaniem to zadna oszczednosc zakladac rolety po wybudowaniu domu,jak nam pani policzyla ile zaplacimy za rolety wraz z puszka i tym wlasnie walkiem to wcale nie bylo taniej a i wyglad paskudny,przynajmniej w naszym wypadku gdy mamy w salonie 3 witryny kazda po 280cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubik_1975 28.07.2006 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2006 czesc Hubik_1975.mam pytanie do ciebie.my budujemy z silki 24cm.kupilismy wczoraj nadproza z walkiem do rolety ,ich gr.to 32cm jak je zamontowac?maja sterczec na zewnatrz? Witajcie, konstrukcja moich rolet wymagała cofnięcia nadproży, bo kasety będą montowane do nich wraz z oknami i roletami (integro). Wasz system jest nieco inny (domyślam się, że chodzi o RKS). Analizując to, co napisałaś - wszystko jest w porządku. Ściany macie 24cm, nadproża dedykowane do rolet mają 32cm więc wystają 8cm poza silkę. Na etapie docieplania budynku (powiedzmy styropian 12cm) nadproża chowają się i macie jeszcze 4 cm na docieplenie ich od frontu i zrównanie z elewacją. Proponuję dla wszystkiego skonsultować się jeszcze z wykonawcą Waszych okien a propos osadzenia ich w świetle otworów okiennych, bo to wiąże się z miejscem, gdzie będą prowadnice rolet (o ile będą montowane do ram okiennych). Wtedy bedziecie mieli jasny obraz tego jak zamontować nadproża z wałkiem. H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.08.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Prosze mi doradzic kiedy montowac rolety zewnetrzne bo wlasnie zakonczono u mnie montarz okien i chcialbym je jakos zabezpieczyc przed wandalami (najlepiej roletami). W przyszlym roku dopiero czeka mnie ocieplenie budynku i niewiem czy moge zamotowac rolety przd ociepleniem. Dodam ze okna mam zlicowane ze sciana zewnetrzna i niewiem czy jest mozliwe ich zamocowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Skoro już zdecydowałeś się na rolety zewnętrzne to oczywiście należy je założyć przed ocieplaniem. Prowadnice możesz przykręcić do muru (będzie mocno widać ramy) albo do ram okiennych (tak jak rolety kompaktowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 01.08.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Dzieki wlasnie zastanawialem sie czy mozna wczesnie ze wzgledu na prowadnice które niewiedzialem czy sie przykreca do muru czy sa montowane w styropianie. Ale skoro nie ma problemów to jutro ide zamawiac rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.08.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Prowadnice rolet najlepiej trzeba było mocować do ościeżnic w czasie wstawiania okien.Wówczas stosuje się inny rodzaj prowadnic mocowany z boków ościeżnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.08.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Skoro już zdecydowałeś się na rolety zewnętrzne to oczywiście należy je założyć przed ocieplaniem. Prowadnice możesz przykręcić do muru (będzie mocno widać ramy) albo do ram okiennych (tak jak rolety kompaktowe). chłopie zastanów sie zanim cos napiszesz, profile przykręca się do ramy okiennej - nie do muru. zakładając prowadnica ma 52 mm i szczelina pomiędzy oknem a rama okienna ma 20/30 mm i prowadnica nachodzi 20 mm na ramę okienna ( musi nachodzić - chyba ze pianka ma być widoczna ) mocowanie od krawędzi muru wynosi ok 10-15 mm - stanowczo za mało dla dobrego trzymania kołka rozporowego pomijam fakt brak płaszczyny pomiędzy murem a oknem poprawne mocowanie prowadnic poprzez system zatrzaskowy lub bezpośrednio śrubami do ramy okiennej Jeżeli roleta mocowana jest do muru ( nadproża) można zastosować tzw. prowadnice pogrubiona i pod kasetę dać 2 cm przekładkę termiczna pod prowadnice można zastosować przekładki z pianki ( np. te od systemu GK) tłumią drgania rolet i nie przenoszą na profil okienny pogrubiona prowadnica montowana ma ramie okiennej http://rezulak.pl/rolety4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 chłopie zastanów sie zanim cos napiszesz Bez urazy ale mam o tym troszkę pojęcia (nie z forum...). Przy rolecie zewnętrznej prowadnice są zupełnie innego typu niż te, które pokazałeś na zdjęciu. Często inwestor nalega by ramy okienne były widoczne - nie po to zapłacił za dębowe/mahoniowe/jakiekolwiek okna, żeby je teraz zakryć aluminiową prowadnicą. Jak napisałeś - prowadnica powinna zachodzić na ramę - ale czasem jest to tylko 5-10mm. Wtedy jej do ramy nie przykręcisz. Jeżeli otwór jest na tyle szeroki, że mocowane "przez prawdnicę" wypadłoby w piance to daje się kątowniki montażowe. Jeszcze jedno - jeżeli prowadnica zajdzie 20mm na ramę (tak napisałeś) to jeżeli ją przymocujesz do ramy to nie zamkniesz/nie otworzysz rolety bo musiałbyś przykręcić przez szczelinę, w której porusza się pancerz (wchodzi on właśnie jakieś 20-25mm "w szczelinę")... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.08.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Jeszcze jedno - jeżeli prowadnica zajdzie 20mm na ramę (tak napisałeś) to jeżeli ją przymocujesz do ramy to nie zamkniesz/nie otworzysz rolety bo musiałbyś przykręcić przez szczelinę, w której porusza się pancerz (wchodzi on właśnie jakieś 20-25mm "w szczelinę")...piszesz o prowadnicy jednokomorowej ( przekrój c) ja piszę o prowadnicy szerszej 52 mm z dodatkowa komorą profil który widzisz na zdjęciu jes mocowany na zatrzaski bez nawiercania profilu. to co widac na zdjęciu to profil systemy Heroal i nie wydaje mi się aby był wadliwie zamontowany jezeli tak to przy następnym jadąc obok heroal polska to ich @#$%&@ profil jest nasuniety na okno 15 mm ( w tym przypadku zlewa się z rama okienna i tego nie widac. mocowanie na kątownikach do ściany jest kiepskim pomysłem ze względu na brak szczelności pomiędzy prowadnica a oknem a na kątowniki z tego co wiem przykreca się prowadnice innego typu - ale do okna - nie do muru nie neguje i nie umniejszam twojej wiedzy i doswiadczenia, 6 firm w Poznaniu twierdziło ze nie da się zrobic tego co chciałem zrobic z roletami, zleciłem wykonanie tego firmie zza Poznania i udało się to po przestudiowaniu całego systemu Heroala ( inne systemy odpadły w przedbiegach) - widac to w galerii powtórze..... autor wartku prosił o pomoc Prosze mi doradzic kiedy montowac rolety zewnetrzne bo wlasnie zakonczono u mnie montarz okien i chcialbym je jakos zabezpieczyc przed wandalami (najlepiej roletami). więc system musi buc dobrany do istniejącej sytuacji - na pewno nie mocowane do muru a do ościeżnicy okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 piszesz o prowadnicy jednokomorowej ( przekrój c) ja piszę o prowadnicy szerszej 52 mm z dodatkowa komorą profil który widzisz na zdjęciu jes mocowany na zatrzaski bez nawiercania profilu. Wg mnie zdjęcie przedstawia typową prowadnicę od rolety kompaktowej, która standardowo jest mocowana do ramy okiennej "zatrzaskowo" na wkręcone w ramę specjalne wkręty z dużymi "specyficznymi" łebkami. Tyle, że mocowanie wypada w osi prowadnicy. Skoro ma ona 52mm jak napisałeś to do osi będzie 26mm. Skoro prowadnica zachodzi tylko 15mm na okno to jak to jest umocowane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.08.2006 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 piszesz o prowadnicy jednokomorowej ( przekrój c) ja piszę o prowadnicy szerszej 52 mm z dodatkowa komorą profil który widzisz na zdjęciu jes mocowany na zatrzaski bez nawiercania profilu. Wg mnie zdjęcie przedstawia typową prowadnicę od rolety kompaktowej, która standardowo jest mocowana do ramy okiennej "zatrzaskowo" na wkręcone w ramę specjalne wkręty z dużymi "specyficznymi" łebkami. Tyle, że mocowanie wypada w osi prowadnicy. Skoro ma ona 52mm jak napisałeś to do osi będzie 26mm. Skoro prowadnica zachodzi tylko 15mm na okno to jak to jest umocowane?? no widzisz ............. teoretycznie się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 01.08.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 no widzisz ............. teoretycznie się nie da No teraz to wszystko wyjaśniłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 01.08.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 no widzisz ............. teoretycznie się nie da No teraz to wszystko wyjaśniłeś nie chciłem byc złośliwy ..... rozrysuje zrobie kilka fotek w wolnej chwili i puszczę na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts